6 gode råd om mobning
Psykolog Tine Ravn Holmegaard giver råd om, hvordan du griber ind, hvis din kollega bliver mobbet.
14. marts 2015
1. Bland dig
Sig det højt, når du oplever konflikter eller mobning mellem kolleger – det går nemlig også ud over dit arbejdsmiljø! Det kan være svært at gribe ind, men som vidne til mobning, har du har mulighed for at gøre en positiv forskel.
2. Hold dig til fakta
Når du taler med den mobbede eller mobberen, så hold dig til fakta og tal på egne vegne. Du skal ikke fortælle, hvordan du mener, andre har oplevet det, men hold dig på egen banehalvdel.
3. Gå altid tilbage til en fuser
Når man sidder på vej hjem i bussen, kan der være en episode fra jobbet, der nager. I stedet for at ignorere det, er det i orden at tage det op med den involverede kollega, også selvom der er gået et stykke tid.
4. Søg hjælp
Hvis man som personalegruppe er kørt fast i et negativt mønster, så søg hjælp. I kan få hjælp til at få brudt de dårlige vaner og få lavet nogle spilleregler for god adfærd på arbejdspladsen.
5. Stil spørgsmål
Når du skal tale med dine kolleger om problemet, så formulér det, du siger, som spørgsmål. I stedet for at sige, at Jens blev ked af det til personalemødet, så spørg Jens, hvordan han oplevede situationen til mødet. Og spørg også gerne Birte, hvad hun håbede at opnå med de ting, hun sagde til Jens. Forhold dig åben og nysgerrig i stedet for at angribe.
6. Husk på formålet
Det kan virke grænseoverskridende at sige fra,når du oplever mobbesituationer, men husk på, hvorfor du skal gribe ind: For at gøre arbejdsmiljøet godt – både for dine kolleger og dig selv. Husk på det i situationen, det kan gøre det lettere at reagere.
Kilde: Tine Ravn Holmegaard er arbejdspsykolog i CRECEA
Mange af os vil være tilbøjelige til at forholde os passivt, når vi er vidne til mobning, men det er vigtigt at få sagt fra.
TINE RAVN HOLMEGAARD, PSYKOLOG