Birgitte er 137 timer fra tryghed

33-årige Birgitte Lind har taget både midlertidige ansættelser, virksomhedspraktik og ufaglært arbejde. Alligvel synes hun, at hun bliver straffet af dagpengesystemet.         Privat foto

Birgitte Lind kunne have undgået at miste retten til dagpenge, hvis reglerne var lidt anerledes. 

25. juni 2015

Birgitte Lind var så tæt på - og så alligevel ikke. Hun har lige mistet retten til dagpenge, selv om hun har optjent rigtig mange af de krævede timer.

”Indtil videre har jeg sparet 1.577 timer op. Frem til oktober, hvor min ansættelse slutter, når jeg at spare yderligere 210 timer op. Det vil sige, at der mangler 137 timer," siger hun til Fagbladet FOA.

Birgitte Lind er uddannet pædagog, men arbejder i dag på deltid i et privat plejefirma. Hun har været på supplerende dagpenge, men 10. juni mistede hun retten til dem og er i stedet på den lavere arbejdsmarkedsydelse. Den kan hun være på i 39 uger. Hvis det ikke lykkes at optjene yderligere 137 timer, ryger hun derefter på kontanthjælp.


"Super ærgerligt"

Som reglerne er nu, skal man have arbejdet 1924 timer i løbet af en tre-årig periode for at være berettiget til dagpenge. Løntilskud, jobrotation og virksomhedspraktik tæller ikke med, og det er Birgitte Linds uheld.

Fra marts til april i år var hun nemlig i fire ugers virksomhedspraktik på et asylcenter, hvor hun indgik på lige fod med de andre ansatte. Et job på 37 timer om ugen. Hvis det blev talt med, som ville det have reddet hendes ret til dagpenge.

”Det er super ærgerligt, at man kan komme så tæt på og så alligevel ikke nå i mål. I forvejen sidder vi hårdt i det, og min kæreste tager ekstravagter fredag nat for, at det kan hænge sammen,” siger den 33-årige mor til to.


Grotesk

Næstformand i FOA Mona Striib forstår ikke, hvorfor virksomhedspraktik og visse andre former for beskæftigelse ikke tæller med i genoptjeningsretten.

”Det er grotesk, at ledige gør alt, hvad de kan - tager korte vikarjobs, arbejder i jobtilskudsordninger og virksomhedspraktik – og så regnes deres arbejde ikke med.  Arbejder man for eksempel to dage om ugen og får dagpenge de resterende tre dage, så ryger der et helt ugeklip i dagpengeretten. Som situationen er nu, fjerner vi al motivation for at komme i løntilskud eller tage vikarjobs. Det skal laves om,” tilføjer hun.. 

FOAs foreslår blandt andet at ændre genoptjeningskravet, så arbejde i virksomhedspraktik, lønstilskud og jobrotation skal tælle med.