Snobberne: Det skal kunne betale sig at holde fri

Johnny Frederiksen

Søde Poul og skønne Fritz satte godt gang i grineriet ved et meget velbesøgt FOA-arrangement om ulighed på Folkemødet i Allinge. 

12. juni 2015

Både FOAs telt og naboteltet hos 3F var fyldt til randen og lidt til, da Snobberne, skønne Fritz og søde Poul fra radio- og tv-showet ”Rytteriet”, indtog Folkemødet på Bornholm.

Skuespillerne Martin Buch og Rasmus Botoft sørgede for, at de mange besøgende i teltet fik rørt lattermusklerne med en snobbe-analyse af FOAs oplæg om ulighed. ”Fattigdomsudspillet” kaldte de det, og FOAs formand blev udnævnt som ophavsmand til spørgsmålet ”hvorfor er de fattige så kedelige?"

Snobberne kunne også berette, at de sammen med Dennis Kristensen var nudister. Ved de lejligheder glædede de sig meget over hans begejstring for ”de varme hænder”, der således fik en lidt mere lummer betydning end vanligt.

Ulighed er godt

På det politiske plan var Snobberne helt uforstående overfor valgkampens store tema om, at det skal kunne betale sig at arbejde.

Nej, mente de, det skal tværtimod kunne betale sig at holde fri.

”Vi laver ikke en skid, og vi har det skidedejligt,” jublede de to herrer iklædt rideudstyr, og slog fast, at ”ulighed er godt.”

Velfærds-ulighed

Den holdning blev ikke delt af panelet i den efterfølgende quiz og debat om ulighed på forskellige velfærdsområder i Danmark. FOA-formand Dennis Kristensen var i clinch med sundhedsminister Nick Hækkerup og Jann Sjursen, formand for Rådet for socialt udsatte.

De skulle svare på tal-spørgsmål om ulighed i sundhed, blandt børn, i løn og leveår, og om den ulighed, som de mange, der har mistet dagpengene og forsørgelse, har betydet.

Sundhedsministeren og Dennis Kristensen var enige om, at især forskellen i leveår er stærkt bekymrende. Tallenes klare tale er nemlig, at ufaglærte Grethe kan regne med 10 gode år mere, når hun er 60 år, mens juristen Jytte kan forvente 16 gode år, det vil sige uden begrænsninger i sine psykiske eller fysiske funktioner.

Brug for forebyggelse

Det er den ”ultimative ulighed”, mente Dennis Kristensen og krævede bedre forebyggelse.

Det ville Nick Hækkerup gerne være med til, og han benyttede lejligheden til at påpege, at her var et område med afgørende forskel på, hvad rød og blå blok vil gøre efter det kommende valg.

Dennis Kristensen vandt quizzen, men overlod sejren til Hækkerup, da præmien skulle overrækkes af Snobberne.
Han frygtede, hvad de kunne finde på og gik på den måde glip af en flaske god champagne. Og vistnok også af et par kødfarvede trusser.