Slid og slæb bør afgøre din pensionsalder

FOAs næstformand Mona Striib snakker nedslidning og pensionsalder med sosu-hjælper Irma Nielsen og teknisk servicemedarbejder Laurits Jensen ved Folkemødet på Bornholm. Johnny Frederiksen

FOA bruger Folkemødet på Bornholm til at sætte alvorlige problemer i medlemsskaren til offentlig debat. Og højere pensionsalder er en trussel for mange. 

11. juni 2015

Blandt deltagerne i FOAs telt ved årets Folkemøde på Bornholm var holdningerne til pensionsalder krystalklar: Nej tak til at arbejde til 70-års-fødselsdagen, ja tak til en pensionsalder, der tager hensyn til, hvor meget jobbet slider. Og en melding om, at det især er arbejdsgivernes ansvar at stoppe nedslidningen.

Det viste en række afstemninger, som ordstyrer Reimer Bo Christensen gelejdede forsamlingen igennem.

FOA og FOA-medlemmernes pensionselskab PenSam havde indkaldt til debat om, hvordan mennesker med et hårdt arbejdsmiljø, både fysisk og psykisk, kan holde til et arbejdsliv, der i fremtiden forventes at blive flere år længere.

Tidlig pension til slidte

Rådene fra det bredt sammensatte panel varierede fra bedre ledelse, afstemning af forventninger, mere arbejdsglæde, sundheds- og motionsordninger på arbejdspladsen og andre former for forebyggelse.

Plus selvfølgelig penge til at forbedre normeringerne.

”Vi har nået et niveau, hvor det ikke længere er i orden. Der er skåret så meget, at de ansatte ved, at det ofte ikke er fagligt godt nok, hvad de må lave. Derfor kommer den psykiske nedslidning også til at fylde mere end tidligere,” sagde FOAs næstformand, Mona Striib, og argumenterede for tidligere pensionsalder til de nedslidte.

Brug for gode råd

To FOA-medlemmer, som Fagbladet FOA har talt med, modtager gerne gode råd til, hvordan de kan blive mindre slidt af arbejdet.

”Jeg oplever, at arme, skuldre og nakke bliver belastet. Og en del af mine kolleger, der har været mange år i branchen, bliver opereret for slidskader,” siger Irma Nielsen, 57 år, efter 14 år som social- og sundhedshjælper i Hedensted Kommunes hjemmepleje.

Laurits Jensen er 63 år, og de 19 af dem har han været teknik- og servicemedarbejder på en skole i Horsens Kommune. Han har et arbejde, der især går ud over benene, og som tidligere tømrer er det især knæene, den er gal med.

”En skridttæller har vist, at vi går 10-12 kilometer hver dag på skolen, så man er godt brugt, når man kommer hjem.”

Høj pris for sliddet

Det hårde arbejdsmiljø har konsekvenser. Det viser tal, som PenSam præsenterede på Folkemødet.

FOAs medlemmer/PenSams kunder har markant højere sygefravær end andre faggrupper, de har typisk kortere levetid. Samtidig kan de se frem til væsentlig færre år end andre, hvor de ikke oplever milde eller alvorlige begrænsninger af deres funktionsniveau.

Flere deltagere i debatpanelet pegede på, at det også er et personligt ansvar at sikre et godt helbred i en høj alder, og det erklærede direktør i PenSam, Torsten Fels, sig enig i.

”Men vores 400.000 kunder viser, at der er tale om systematisk nedslidning på jobbet, og det er den virkelighed, vi er nødt til at forholde os til,” tilføjede han.

Mange førtidspensioner mindsker alderspensionen

Antallet af nye førtidspensioner er halveret de seneste år, men kun faldet med en tredjedel blandt PenSams kunder.

Dermed er PenSams andel af alle førtidspensioner fordoblet fra fem til 10 procent, oplyser Torsten Fels til Fagbladet FOA.

Den højere andel af førtidspensionister i PenSam forringer alderspensionen for alle kunder i pensionselskabet.