Derfor siger FOA nej til trebørnskontrakt

Legeværelset hos Lena Mikkelsen er pakket væk, efter hun er stoppet som dagplejer. Hun ville gerne have haft en trebørnskontrakt mod at gå ned i løn, men har fået nej. Hun mener, at overenskomsten er for rigid.    Niels Åge Skovbo

Dagplejere, der kun kan passe tre børn, må søge andre løsninger end gå ned i løn. 

11. juni 2015

Fire børn kan være for mange, hvis man som dagplejer er fysisk eller psykisk sårbar. Det sker derfor indimellem, at tillidsvalgte bliver kontaktet af dagplejere, der ønsker en trebørns-kontrakt, hvor de går ned i løn.

Fællesoverenskomsten står imidlertid i vejen for den model, og det skal den blive ved med, lyder det fra de tillidsfolk, Fagbladet FOA har talt med. En af dem er Lis Petersen, fællestillidsrepræsentant i Hjørring Kommune.

“Vi har en håndfuld med det ønske, og mit svar er, at vi har kæmpet for at få alle op på fire børn til fuldtidsløn, så kommunerne ikke længere kan tvinge os ned i løn, når der er for få børn. Og at vi nu kan få fuld understøttelse, hvis vi bliver opsagt,” siger hun til Fagbladet FOA.

Kommunerne bestemmer

Tillidsrepræsentanterne peger på, at kommunerne i stedet kan tage hensyn til den enkelte ved at indgå en trebørns-kontrakt – til samme løn som ved fire børn. Samtidig erkender de, at de fleksible ordninger kan være svære at få på grund af økonomi.

Én kommune, hvor muligheden er til stede, er København. Her kan dagplejerne passe tre eller fire børn til samme grundløn, oplyser fællestillidsrepræsentant Lican Larsen.

“Det gør, at vi sikret en ordentlig grundløn. Overenskomsten er helt rigtig, som den er nu,” siger hun.

Jakob Sølvhøj, formand for Pædagogisk Sektor i FOA, vil heller ikke være med til ændringer.

“Når dagplejerne har en 48 timers arbejdsuge, skal man ikke individuelt kunne bryde den fælles overenskomst ved at arbejde for nedsat løn til samme tid. Ansvaret for fleksibilitet ligger helt entydigt hos kommunerne,” siger han.

Fakta

Overenskomsten fra 2005 sikrer, at dagplejere får fuldtidsløn for at passe minimum fire børn i en arbejdsuge på 48 timer. Tidligere kunne kommunerne sætte antallet af børn – og løn ned. Det betød blandt andet, at opsagte dagplejere på nedsat antal børn ikke kunne få fuld dagpengesats på trods af, at de havde arbejdet fuldtid.

Læs også: Dagplejer måtte opgive jobbet: "FOAs-overenskomst er for rigid"