Vikar? Nok ikke i dag

På trods af højt sygefravær blandt pædagogisk ansatte, bliver der sjældent gjort brug af vikarer. Det betyder færre hænder til samme antal børn. Colourbox

Pædagogisk ansatte har flere sygedage end gennemsnittet, alligevel er vikarer et særsyn i daginstitutioner. 

30. marts 2015

Selvom sygemeldinger tikker flittigt ind i daginstitutioner, må man kigge langt efter vikarer.

8 ud af 10 daginstitutioner tilkalder sjældent eller kun i begrænset omfang vikarer ved kortvarig sygdom. Og kun halvdelen gør det ved langvarig sygdom. Det viser en ny undersøgelse lavet for FOA af Bureau 2000.

”Vi hjælper hinanden på kryds og tværs af huset, så vi ringer kun til vikarer, hvis vi ikke selv kan klare det. Men det ville være lyv at sige, at vi ikke løber stærkere ved sygdom – det gør vi,” siger pædagog Victoria Jacobsen til Fagbladet FOA. Hun arbejder i børnehaven Hulahophuset på Nørrebro.

”Fra kerneydelse til opbevaring”

I gennemsnit har pædagogisk ansatte i daginstitutioner og fritidsordninger omkring 18 sygedage om året, hvilket svarer til næsten fire hele arbejdsuger. Det viser de seneste tal om sygefravær fra Kommunernes og Regionernes Løndatakontor fra 2013.

Og det er ikke kun i vuggestuer og børnehaver, at nummeret til vikarer sjældent tages i brug.

”I mine tre år her har vi aldrig haft en vikar ved sygdom, og det er bestemt ikke fordi, vi aldrig er udsat for sygdom,” siger Karen Ribergaard til Fagbladet FOA. Hun er pædagog i fritidshjemmet Smilehullet på Amager.

”Sygdom gør dagligdagen svær, og vi går nemt fra at levere en kerneydelse til at blive opbevaring. Vi har simpelthen ikke mulighed for at levere den pædagogiske indsats, vi ønsker,” siger hun.

Sygdom avler sygdom

Med færre hænder til at klare hverdagens strabadser, er vejen til mere sygdom kortere, forklarer arbejdsmiljøkonsulent i FOA Charlotte Bredal.

”Det er i forvejen en presset hverdag, og når der er meget sygdom kan det have en selvforstærkende effekt. Så bliver hverdagen endnu mere presset, og det giver større risiko for, at du selv bukker under for sygdom,” siger hun.

Den enkelte institution skal have en klar strategi for, hvordan dage med sygdom håndteres, anbefaler Charlotte Bredal. For eksempel er det vigtigt at have afklaret, hvad der prioriteres for at få dagen til at lykkes, siger hun.