Patienter dør alene mens ansatte går grædende hjem

Flere sygehusafdelinger er ramt af dårligt psykisk arbejdsmiljø. Det går både ud over patienterne og de berørte medarbejdere. Arkivfoto. Colourbox

Ligesom adskillige andre sygehusafdelinger har akutklinikken på Gentofte Hospital problemer med det psykiske arbejdsmiljø. ”Helt hen i vejret,” kalder ansat situationen.

14. april 2015

Opdateret 16. april 2015 kl. 15.15

Der er ikke tid til at pleje døende patienter. De dør alene. Andre ligger med afføring i timevis. Og medicin bliver ikke givet eller gives forkert.

Dette er blot et fåtal af de konsekvenser, som sker på grund af medarbejdernes store arbejdspres på Gentofte Hospitals Akutklinik. Det fremgår af en rapport fra Arbejdstilsynet, som Fagbladet FOA har fået aktindsigt i.

”Jeg har op til 8-9 patienter ad gangen, hvor jeg tidligere havde fire. Der sker hele tiden fejl, for der er simpelthen ikke nok tid. Det er totalt utilfredsstillende og helt hen i vejret,” siger social- og sundhedsassistent på afdelingen Pia Rasmussen til Fagbladet FOA.

Gentofte Hospital har fået en sur smiley af Arbejdstilsynet – et stempel som 20 andre offentlige sygehuse også har på grund af dårligt psykisk arbejdsmiljø.

Læs også: Sygehuse hærges af elendigt psykisk arbejdsmiljø

De ansatte knækker sammen

Det hårde arbejdspres har også personlige konsekvenser. Ugentligt er der medarbejdere, som går grædende hjem. Samtidig har flere erfarne kvittet jobbet, fordi de ikke kunne stå inde for sygeplejen. Og flere overvejer at stoppe, kommer det frem i rapporten.

”Jeg er banket, smadret, kan ikke tage flere indtryk,” fortæller en medarbejder for eksempel.

Arbejdsmængden er også enorm. Medarbejderne har aldrig de timer, de er ansat til – derimod er en arbejdsuge på 56 timer almindelig. Der er også eksempler på helt op til 88 timer lange arbejdsuger. Afspadsering er ikke en mulighed, timerne bliver udbetalt.

”Jeg kan nærmest ikke falde i søvn, fordi mine ben arbejder videre. Jeg kan vågne op med et sæt klokken tre om natten og tænke ’jeg har glemt at give en pille’. Chokvågninger sker hele tiden,” siger Pia Rasmussen.

Slag og trusler er dagligdag

Voldsomme oplevelser er også en del af dagligdagen på akutklinikken. I rapporten berettes for eksempel om psykotisk patient, der slår og kaster med kopper. Demente, der river, slår og niver.

Og en pårørende, der truer med at komme forbi med et oversavet jagtgevær og skyde løs. Men arbejdspresset gør, at der sjældent er tid til at bearbejde traumatiske hændelser.

”Det er frustrerende at se ens kollegaer gå rundt og have det skidt. Jeg har måske tid til et hurtigt knus, men så skal jeg videre til patienterne,” siger Pia Rasmussen, der også selv går rundt og er trist.

Jeg har op til 8-9 patienter ad gangen, hvor jeg tidligere havde fire. Der sker hele tiden fejl, for der er simpelthen ikke nok tid. Det er totalt utilfredsstillende og helt hen i vejret.

Pia Rasmussen, social- og sundhedsassistent, Gentofte Hospital

Fortsat stort arbejdspres

Ledende overlæge Kirsten Damgaard – som kun har været på afdelingen en måned – fortæller, at arbejdspresset også efter Arbejdstilsynets besøg i efteråret har været massivt.
Årsagen er primært overbelægning og meget syge patienter, siger hun.

Hun vil ikke aktuelt oplyse, hvad afdelingen påtænker af tiltag for at forbedre arbejdsvilkårene.

”Men vi tager situationen alvorligt, og noget skal ske,” siger hun til Fagbladet FOA.

Gentofte Hospital har frem til 15. juni til at efterkomme Arbejdstilsynets påbud. Problemet har ifølge Pia Rasmussen stået på i to år. Hun har svært ved at forestille sig store forbedringer.

”Det kommer ikke til at ske. Vi mangler simpelthen flere hænder,” siger hun. Efter 17 år på afdelingen har hun selv overvejet at finde nyt arbejde, men hun bliver og kæmper.

Læs også: Tjek, om dit sygehus er ramt af dårligt arbejdsmiljø

Opdatering: Et af to påbud efterkommet
Gentofte Hospital har i alt fået to påbud af Arbejdstilsynet. Et om psykisk førstehjælp og et om stort arbejdspres, der forringer medarbejdernes sikkerhed og sundhed.

Påbuddet om psykisk førstehjælp er for få dage siden efterkommet, mens hospitalet oplyser, at de fortsat arbejder på tiltag for at efterkomme det andet.