Her får du afslag for at være elev

Udlændinge på landets erhvervsuddannelser får per automatik afslag, hvis de søger om permanent opholdstilladelse. Det samme gælder ikke universitetsstuderende. Uddannelsessnobberi, siger Enhedslisten.
07. maj 2015
Videregående uddannelser er gode. Erhvervsuddannelser er dårlige.
Den konklusion kan man meget vel drage, når man ser på, hvordan Udlændingestyrelsen træffer afgørelser i sager om permanent opholdstilladelse.
Hvis du som ansøger er under uddannelse, kan du nemlig kun få permanent opholdstilladelse, hvis du går på en videregående uddannelse og ikke en erhvervsuddannelse.
Erhvervsuddannelse er problemet
Det harmer overassistent i Udlændingestyrelsen Karina Nicolaisen, der dagligt rådgiver folk i spørgsmål om udlændingeloven.For nylig fik hun en 20-årig pige i røret, der har boet i landet, siden hun var to. Pigen havde fået afslag på permanent opholdstilladelse. Hun er nemlig ved at uddanne sig som social- og sundhedsassistent.
”Hun lever fuldt op til alle andre krav, hendes eneste ’problem’ er, at hun går på en erhvervsuddannelse og ikke en videregående uddannelse,” siger Karina Nicolaisen til Fagbladet FOA.
Flere tilfælde
Efter folkeskolen tog den afviste pige uddannelsen som social- og sundhedshjælper, og arbejdede derefter som hjælper i knap to år. Herefter startede hun op på assistentuddannelsen og søgte om permanent opholdstilladelse.”Hvis hun ikke var gået videre på assistent-uddannelsen, men var fortsat i arbejdet som hjælper, så havde hun fået permanent opholdstilladelse,” siger Karina Nicolaisen.
Hun har arbejdet som overassistent i Udlændingestyrelsen siden november. Tre gange har hun haft folk i røret, der er blevet afvist alene fordi, de gik på en erhvervsuddannelse.
Uddannelsessnobberi
Karina Nicolaisen har hver gang været oprevet over at skulle fortælle, at afslagene er ’helt efter bogen’. Hun ønsker reglerne ændret.”Hvis ikke jeg som ansat i Udlændingestyrelsen kan påpege de fejl og mangler, som loven har – hvem søren skal så?”
Også udlændingeordfører Johanne Schmidt Nielsen fra Enhedslisten er harm over, hvordan reglerne er skruet sammen.
”Det er simpelthen noget uddannelsessnobberi. Mere præcist kan det vel ikke siges. Det fremgår direkte af reglerne, at en kvinde, der er under uddannelse til sosu-assistent, er mindre værd end en kvinde, der er under uddannelse til antropolog,” siger hun til Fagbladet FOA.
Fagbladet FOA ville gerne have talt med en eller flere af de afviste, men kan ikke få oplyst deres navne, da de er omfattet af tavshedspligt.