Rengøring: Gulvet kan vente

Serviceassistent Camilla Svendsen rengør dørhåndtag til et toilet. Det er vigtigere end gulvet, når man vil hindre smittespredning.  Jørgen True

Med rengøringsmetoden Ældre KVIK kan man undgå, at beboerne smitter hinanden, viser erfaringerne fra et ældrecenter. 

03. marts 2015

Det virkelig afgørende, når man gør rent i et ældrecenter eller plejehjem er, at håndtag og gelændere bliver tørret af. For det er her beboerne kan afsætte bakterier, der smitter både de øvrige beboere og personalet.  

”Før i tiden var det nærmest noget, der hørte til den sjældne hovedrengøring, for der sad jo ikke synligt snavs,” fortæller serviceassistent Camilla Svendsen til Fagbladet FOA. Hun gør rent på fællesarealer og hos 10 beboere på ældrecentret Rønnebækhus i Vallensbæk Kommune.

Her besluttede ledelsen sidste efterår at indføre rengøringsmetoden Ældre KVIK. Det står for: Kravspecifikation og Vejledning for Infektionshygiejnisk Kvalitetsrengøring. Metoden er udviklet i samarbejde mellem Dansk Standard og FOA. 

Fokus på smitteveje

Serviceassistenterne gennemgik et uddannelsesforløb, hvor de blandt lærte at bruge en metode til at fastlægge og vurdere en rengørings kvalitet. Undervisningen foregik i samarbejde med Gentofte Hospital, fordi man her er specialister i at hindre smittespredning.

”Vi har virkelig fået fokus på at bryde smitteveje,” siger Camilla Svendsen. En af metoderne til det er, at toiletterne er højt prioriteret. Her bliver der gjort grundigt rent hver dag.

For nylig kom en beboer hjem fra hospitalet med en smitsom Clostridium tarminfektion. Camilla Svendsen havde de rigtige værnemidler og rengøringsteknikker, så de undgik, at kvinden smittede andre. Hun blev i øvrigt hurtigt rask og undgik genindlæggelse på hospitalet.

Væk med rod

En anden forudsætning for god og effektiv rengøring på begrænset tid er, at der er ryddet op.

Derfor er en masse nips og pynteting fjernet fra fællesarealerne. Der er stadig hyggeligt og plads til ting, der skaber en hjemlig atmosfære, men der er intet rod.

Når nye beboere flytter ind, får de og deres pårørende at vide, at der er begrænset tid til rengøring. Så hvis man har meget nips og andet, der skal tørres af, er der mindre tid til anden rengøring.

Større arbejdsglæde

”Rengøringsstandarden er meget højere nu,” siger Camilla Svendsen. Hun understreger, at den nye måde at gøre rent på giver hende og kollegerne meget større arbejdsglæde, fordi der er mindre kontrol og mere selvbestemmelse.

Rengøringsleder i hjemmeplejen i Vallensbæk Tilde Jensen er også glad for Ældre KVIK.

”Rengøringen bliver vurderet ud fra faglighed, ikke personlige skøn, og medarbejderne har fået deres faglighed tilbage,” fremhæver hun. Hun er ikke i tvivl om, at metoden er med til at hindre, at beboerne smitter hinanden med infektionssygdomme.

”Det er rigtigt svært at dokumentere, men jeg oplever, at vi har færre infektioner,” siger hun.