Værste snestorm i 25 år: Sådan klarer hjemmeplejen den

Motorveje er spærret og toge og busser aflyst flere steder på grund af vejret. Pelle Rink // Arkivfoto

Aflyste besøg, hjælp fra beredskabet og biler udskiftet med gode vinterstøvler og pigsko. Se her, hvordan hjemmeplejen håndterer snestormen.

03. januar

Fra Vejle til Skagen er landet dækket af sne, som fyger om ørene, flere skoler holder snefri, al unødig kørsel frarådes flere steder, og nogle kommuner opfordrer til, at man arbejder hjemmefra. Men det er jo ikke alle, der kan det. Så for medarbejderne i hjemmeplejen er det i bogstavelig forstand på med vanten.

I Randers skriver kommunen på sin Facebookside, at hjemmeplejen og sygeplejen prioriterer akutte og livsnødvendige besøg. Derfor kan der være borgere, der oplever, at rengøringen bliver aflyst i dag onsdag og i morgen torsdag.

”Alle vores medarbejdere gør, hvad de kan for at hjælpe bedst muligt trods vejret. Vi opfordrer samtidig til, at vi hjælper hinanden i vores lokalområde. Har du en nabo eller kender du en, der er syg eller får hjemmehjælp, så tjek gerne, at alt er ok og giv gerne en hånd med snerydningen,” skriver kommunen.

Det samme gælder i Syddjurs Kommune, hvor man risikerer, at nogle af hjemmeplejens biler vil sidde fast.

”Det massive snevejr betyder, at køretiden mellem borgerne er meget længere end normalt. Samtidig er der stor risiko for, at hjemmeplejens biler kører fast. Som følge heraf må der forventes betydelige forsinkelser i leveringen af hjemmeplejen, og der vil også være besøg, som bliver aflyst,” skriver kommunen på sin hjemmeside.

I Silkeborg Kommune prioriteres også de mest nødvendige hjemmeplejebesøg, og der hvor hjemmeplejens egne biler ikke kan nå frem, får de hjælp fra Midtjysk Brand & Redning, skriver kommunen på Facebook, som også opfodrer naboer og pårørende til at hjælpe ældre borgere.

Hjemmepleje på gåben

I Aarhus Kommune har man også taget alternative midler i brug. Her betyder det voldsomme snevejr, at turen rundt til borgerne bliver på gåben, og derfor bliver hjemmeplejen nødt til at prioritere mellem de borgere, der skal have besøg i dag.

Ifølge leder af hjemmeplejen i Aarhus Kommune, Jens Bejer Damgaard, bliver borgerne inddelt i kategorierne ”rød,” ”gul” og ”grøn” alt efter, hvor kritisk de har behov for hjælp til blandt andet mad, medicin eller at komme op af sengen. Det fortæller han til DR.

”Vi foretager naturligvis en prioritering. Der er nogle borgere, som har mere brug for vores hjælp – akut – end andre,” siger han.

Det betyder også, at borgere der blot skal have hjælp til eksempelvis rengøring, med al sandsynlighed ikke får besøg i dag.

Pigsko og alternativ arbejdsplads

Fællestillidsrepræsentant og social- og sundhedsassistent i Aarhus Kommune, Hanne Svenning, fortæller, at det ikke er første gang, hjemmeplejen må stille biler og cykler for at trave rundt i sneen til borgerne.

”For nogle år siden fik vi en slags pigge, vi kunne spænde under skoene, så vi sad bedre fast. Det kan være, de kommer i brug igen. Det er de muliges kunst,” siger Hanne Svenning.

”Der er jo ikke rigtig nogen, der kan undvære os, så man gør jo alt, man kan, for at møde frem. Om det så er på gåben.”

Førhen i snestorme har kommunen også ladet medarbejderne møde ind på det plejehjem eller hos den hjemmepleje, der lå tættest på deres bopæl.

”Så kommer man selvfølgelig et sted hen, hvor man ikke kender personalet og beboerne, men det er en måde at forsøge at løse det på,” siger Hanne Svenning.

Hun har dog endnu ikke hørt om, at man har benyttet sig af den løsning i dag onsdag.