Steens overfaldsmand er stukket af fra retten: ”Vi har sovet med låste døre”
27 måneder skulle der gå, før den mand, der slog og truede to skibsførere i sommeren 2021, fik sin dom.
19. oktober 2023
Hvad der i går, onsdag, skulle have været det endelige punktum i en meget lang sag, som Fagbladet FOA af flere omgange har beskrevet, endte på en helt anden måde, end de to skibsførere på Strynøfærgen havde forestillet sig.
”Jeg tænkte, at det er bare løgn,” fortæller skibsfører Steen Winkel om den følelse, han stod med, da han fik at vide, at den gerningsmand, der havde slået og truet ham selv og kollegaen, havde taget flugten fra retsbygningen, da han skulle dømmes – og i skrivende stund stadig er på fri fod.
”Vi har sovet for låste døre og vinduer i nat. Især min kone er bange,” siger Steen.
Pistoltegn for panden
I en pause under gårsdagens retsmøde ved Retten i Svendborg, da dommerne skulle votere til domsafsigelse, stak gerningsmanden af – formentligt gennem en bagdør i retsbygningen.
Dommen blev afsagt alligevel, og straffen lød på fem måneders ubetinget fængsel og en bøde på 8.000 kroner for sagens omkostninger. Det fik gerningsmanden blandt andet for at have slået Steen og hans kollega og for at have sagt, at han ville slå deres familier ihjel og brænde deres huse ned.
Men inden manden stak af, nåede han at true Steen endnu en gang. Det fortæller Tine Marie Andersen, som er advokat i FOA, og som var til stede i retten. Hun forklarer, at hun stod sammen med Steen og hans kollega i receptionen, efter de havde afgivet forklaring, for at ordne vidnegodtgørelse. Hun stod med ryggen til og så ingenting, da Steen udbrød ’Så I det? Han truede mig igen.’ Han viste ifølge Tine Marie Andersen med hænderne, hvordan manden havde lavet pistoltegn for tindingen og kørt en finger hen over struben.
”Jeg så det ikke, men retsbetjenten sagde, at han hurtigt kunne afklare det, for der er overvågning i bygningen. Så han fik lov at tilgå kameraerne og kunne i første omgang se, at gerningsmanden lavede pistoltegn for tindingen, og så ringede han efter en patrulje. Indenfor ti minutter havde patruljen gennemset videoen. Så vi anmeldte det, og Steen blev afhørt med det samme,” siger Tine Marie Andersen.
”Så et endeligt punktum har Steen jo ikke helt fået, for nu står vi med en noget mere alvorlig sag om vidnetrusler, som har en strafferamme på op til otte år. Jeg kommer til at sidde som bistandsadvokat, og der kommer et nyt retsmøde,” siger Tine Marie Andersen.
Også Steens kone opfangede gerningsmandens truende adfærd. Det fortæller Steen om sin vidneafhøring.
”Da jeg kom ind som vidne i retten i går, og mit navn blev læst op, sagde de først ’nu kommer Steen Jørgensen ind’, men så blev dommeren rettet, for mit navn er jo Steen Winkel. Men så overhørte min kone, at gerningsmanden mumlede: ’Jeg er sgu ligeglad med, hvad du hedder. Jeg ved, hvor du bor,’” fortæller Steen.
Nedsat straf
Ifølge TV 2 Fyns oplysninger fra forsvarer og anklager blev den straf, som gerningsmanden blev idømt for trusler og vold på havnen i 2021, nedsat fra seks til fem måneder, fordi sagen har trukket ud.
”Jeg har det helt fint med, at han har fået fængsel. Men jeg kan ikke forstå, at han skulle have nedsat sin straf. Han har jo været på fri fod og levet et normalt liv. For så vil jeg sgu da også have noget?” siger Steen og henviser til, at han har ventet i 27 måneder med en gerningsmand på fri fod.
Gerningsmanden er også blevet set nede på havnen flere gange i perioden. Samtidig er Steen skuffet over politiets indsats og sagsbehandlingstiden.
”Især det første år, hvor der ikke blev rejst tiltale fra politiets side, er mig uforståelig. De fik alle beviser – navn, adresse, telefonnummer, billeder, video, de havde det hele. Men de kunne ikke finde ham derhjemme, lød det. Vorherre bevares,” siger Steen, som også medvirker i en ny TV 2 dokumentar om politiets lange sagsbehandlingstider, ’Hvor er politiet?’.
Hos Fyns Politi beklager man den lange sagsbehandlingstid i Steens sag.
”Vi er ærgerlige over, at det så tager så lang tid at efterforske en forholdsvis ukompliceret sag. Det er uacceptabelt, og jeg vil gerne beklage overfor borgerne, at det har taget så lang tid, for det kan jeg godt forstå, man er utilfreds med,” siger Johnny Schou, politiinspektør i Fyns Politi i dokumentaren.
Snøre i skruen kan koste op til 300.000
Hele sagen tog sin begyndelse en junidag i 2021, da Steen og hans kollega var på arbejde på Strynøfærgen. Ved færgelejet i Rudkøbing på Langeland så de en mand, der med en fiskestang i hånden havde bevæget sig forbi bomme og skilte, der advarede om, at der var adgang forbudt.
Steen og kollegaen forsøgte at råbe ham an, men da der ikke skete noget, gik de ud til ham for at forklare ham, at han ikke måtte være der.
”Der fortalt jeg ham endnu en gang, at han ikke måtte fiske derude. Det blev han ved med at ignorere, så jeg tog en af hans fiskestænger og sagde ’kom, nu går vi ind’. Og så var det han knaldede til mig,” fortalte Steen tilbage i 2021 til Fagbladet FOA.
I dag understreger Steen, at det udelukkende handlede om færgens sikkerhed.
”I den her situation stod han halvt inde i færgelejet, og får vi fiskesnører i skruetøjet, bliver vores pakdåser utætte, og så bliver skibet læk – altså tager vand ind. Det gør, at færgen skal i dok, og så har strynboerne ikke nogen færge i tre til seks dage. Og så koster det op til 300.000 kroner for kommunen. Det var, derfor vi bad ham om at flytte sig. Jeg kunne aldrig finde på at genere en lystfisker,” siger han.
Fyns Politi har efterlyst den nu dømte mand, der er stukket af. Han beskrives som 44 år, 170 cm høj, spinkel, halvskaldet med briller, iført sort joggingdragt med røde striber på ærmer og ben. Ring 114, hvis du ser ham.