Sosu-hjælper dømt for vold og voldtægtsforsøg på tre plejehjem

Tanja Nielsen, formand i Social- og Sundhedssektoren i FOA, foreslår, at man giver social- og sundhedshjælpere autorisation. Colourbox

En nu voldsdømt social- og sundhedshjælper var blevet bortvist og politianmeldt på tidligere job. Alligevel blev han ansat nye steder. Det understreger behovet for en autorisation for social- og sundhedshjælpere, mener FOA.

20. juni

Forsøg på voldtægt, seksuelle krænkelser, vold mod en dement borger og vold mod en kollega.

Disse forseelser blev den 60-årige social- og sundhedshjælper Dean Virgin onsdag kendt skyldig i ved Retten i Aarhus, hvor han fik tre års fængsel. Udover fængselsdommen har han fået forbud mod at arbejde som social- og sundhedshjælper i fremtiden.

Anklageren gik også efter en udvisningsdom, men Retten i Aarhus valgte at give en advarsel. Dean Virgin nægter sig skyldig i alle anklager og har anket dommen til frifindelse. Alternativt til en formildelse af straffen. Det skriver TV 2.

Var politianmeldt på tidligere job

Forholdene blev begået over tre år – fra 2020 til 2023 – på tre forskellige århusianske plejehjem. I alle tilfælde bortviste og politianmeldte kommunen Dean Virgin, men alligevel blev han ansat igen og igen.

Den første forbrydelse skete i 2020 på plejehjemmet Demenscentrum i Aarhus. Her slog han en 71-årig dement beboer i hovedet og på kroppen. I februar 2021 var han ansat på Plejehjemmet Thorsgården, hvor han slog en kvindelig kollega med flad hånd i hovedet. I 2022 var han ansat på plejehjemmet Jasminvej, hvor han gennem et halvt år udsatte en 64-årige dement kvinde for blufærdighedskrænkelser, seksuelle overgreb og forsøg på voldtægt.

Retten har blandt andet fundet det bevist, at Dean Virgin har befølt kvinden på brysterne og i skridtet og har presset sit lem mod hendes lår og kønsdel.

Et af beviserne mod social- og sundhedshjælperen var en lydoptagelse fra hans egen telefon, hvor han blandt andet sagde til den 64-årige kvinde: ”Du er dejlig. I love you,” og ”så rører jeg dig lige. Jeg nusser dig.”

Dean Virgins mange ansættelser

  • Område Viby/Højbjerg, elev, september 2005 – november 2006
  • Frederiksbjerg Lokalcentre/Dalgas, vikar, januar 2007 – oktober 2007
  • PLB team Sandkåsvej, tilkaldevikar, december 2007
  • Område Hasle-Åbyhøj, overenskomstansat, januar 2008 – august 2008
  • Plejehjemmet Hedevej, overenskomstansat/tilkaldevikar, juni 2014 – august 2015
  • Plejehjemmet Havkær, overenskomstansat, juni 2015 -  oktober 2015
  • Plejehjemmet Madsbjerg, vikar, september 2015 – juni 2016
  • Skelager plejehjem, overenskomstansat/ tilkaldevikar, december 2016 – maj 2017
  • Engsøgaard Plejehjem, overenskomstansat, maj 2017 – juni 2017
  • Demenscentrum Århus, overenskomstansat, december 2020 – januar 2021
  • Thorsgården plejehjem, tilkaldevikar, februar 2021 – februar 2021
  • Jasminvej plejehjem, overenskomstansat/tilkaldevikar, december 2021 – maj 2023

Kilde: TV 2

 

Kommune: Vi er blevet snydt

Aarhus Kommune kalder sagen ’dybt ulykkelig’ og understreger, at det ikke bør kunne ske.

”Vi er simpelthen blevet snydt i den her sag,” siger Heidi Have, forvaltningschef for Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune til TV 2.

Forvaltningschefen forklarer, at Dean Virgin har kunnet blive ansat gentagne gange, fordi han ikke har været ærlig overfor kommunen om sine tidligere ansættelser, og at kommunen derfor ikke har kunnet trække de rigtige referencer. Det kom frem i retssagen, at han til ansættelsessamtalen oplyste, at han ikke havde haft et job siden 2014.

Aarhus Kommune har derfor i april 2024 indført et referenceregister for at undgå lignende sager. I praksis betyder det, at udvalgte medarbejdere kan se, hvis en ansøger tidligere er blevet bortvist for grove forseelser. Dog er registreret kun lokalt, så hvis en ansøger er blevet bortvist i en anden kommune, fremgår det ikke.

Giv autorisation til sosu-hjælpere

Men et referenceregister er ikke den rigtige vej at gå. Det mener formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA, Tanja Nielsen. Hun frygter, at arbejdsgiverne kommer til at notere småfejl ned, som kan forfølge en medarbejder hele arbejdslivet.

I stedet bør man – ligesom social- og sundhedsassistenter og sygeplejersker har – give social- og sundhedshjælpere en autorisation, mener hun.

”Hvis man så laver forseelser eller noget personkrænkende, får man en anmærkning på sin autorisation eller risikerer at miste den. Og hvis man giver en autorisation til social- og sundhedshjælperne, vil de få samme sikkerhed – jeg ser det som en sikkerhed – for at de som fagpersoner ikke har kolleger, som ikke er der af god vilje,” siger Tanja Nielsen.

”Den slags mennesker, der gør det her, har jo ikke forstået, hvad empati og moral er, og hvordan en loyal medarbejder er,” siger hun.

En anden idé er at gøre mere ud af ansættelsessamtalerne, foreslår Tanja Nielsen.

”Jeg tror på, vi kan komme noget af det til livs ved at gå tilbage til dengang, hvor man havde reelle samtaler og måske også ansættelsessamtale nummer to i stedet for, at man som i dag tager dem lige fra gaden af, fordi det skal gå så stærkt.”