Solbriller hjælper dig af med søvnproblemer

Mange kender til at vente utålmodigt på den gode søvn, som giver hjernen en tiltrængt pause. Det gælder ikke mindst alle dem, der arbejder på skæve tidspunkter. I nyt podcastafsnit får du hjerneforskers bedste tip til at få sovet godt – og nok.  Colourbox

Du behøver ikke at være bekymret for dit helbred, selvom du arbejder om natten. Bare du får søvn nok, lyder det fra hjerneforsker, der i ny podcast tager fat i de mest udbredte myter og misforståelser om søvn.

13. december 2023

Er det bedre at sove om natten end om dagen?

Kan man indhente søvn, hvis man er i underskud?

Og hvad sker der med søvnkvaliteten, hvis man bruger sovemedicin?

Alt det – og mere til – får du svar på i Fagbladet FOAs podcastafsnit om søvn.

Det sker med hjælp fra Birgitte Rahbek Kornum, der er hjerneforsker med speciale i søvnens biologi og forfatter til bøgerne ’Forstå din søvn’ og ’Sover du?’

Hun fastslår, at søvn har stor betydning for vores helbred, fordi der foregår en masse vigtige renselsesprocesser i hjernen:

”Hvis man sover for lidt over længere tid, stiger risikoen for demens ret markant. Og desuden vil man blandt andet have større risiko for type 2-diabetes, hjertekarsygdomme og have sværere ved at tabe sig,” siger hun.  

Hvornår sover man nok?

Der er individuelle forskelle på, hvor meget søvn vi har brug for, men spændet er ikke så stort, som nogle tror, siger hjerneforskeren.

”Der er næsten ingen, der kan klare sig med mindre end syv timers søvn i voksenalderen, så hvis man er en af dem, der siger: ’Jeg har kun brug for fem timer og en kop kaffe’, så gør man ikke noget godt for sig selv.”

Ifølge Birgitte Rahbek Kornum er det også en udbredt misforståelse, at søvn kun er god, hvis man sover igennem uden afbrydelser.

”Sådan er det virkelig ikke. Man kan sagtens dele søvn op i intervaller. Hvis man kan sove bare 1-1,5 time i træk, så er det fint – så skal man bare have bygget de her klodser af 1,5 times søvn oven på hinanden i løbet af døgnet, så man sammenlagt når op på cirka 7-7,5 timer.”

Mørke solbriller er bedre end melatonin

Og hvorfor kan solbriller hjælpe med at sove bedre?

De er gode at bruge, når man cykler hjem fra en nattevagt, og de skal helst være mørke, forklarer Birgitte Rahbek Kornum.

”Så tror hjernen, at det er nat, og på den måde kan man bedre sove, når man kommer hjem. Det virker bedre end at bruge hormonet melatonin.”