Smelter du i sommervarmen? Det kan du selv gøre ved for varmt arbejdstøj

Jørgen True

Fagpolitisk ordfører i FOA giver sine bedste råd til, hvordan du selv kan skubbe på for bedre arbejdstøj.

02. juli

Sommervarmen har ramt hele landet, og det kan hurtigt blive en svedig affære at arbejde i uniform som plejepersonale. 

Alligevel er det enormt forskelligt, hvad landets kommuner har af tiltag i forhold til arbejdstøj, når temperaturen stiger. Og det er “drønærgerligt,” mener Maria Klingsholm, der er fagpolitisk ordfører i FOA. 

Se nu for pokker at give medarbejderne noget ordentligt tøj

Maria Klingsholm, fagpolitisk ordfører i FOA

“Det her er beklædning, som personalet har på i de otte timer, de er på arbejde. Det skal altså bare være i orden,” siger hun og fortsætter: 

“Kroppen skal kunne ånde, og de skal kunne bevæge sig ordentligt i det. Det er simpelthen et dumt sted at gå ned på kvalitet.”

Hvad kan man gøre?

Retningslinjerne for arbejdstøjet bliver besluttet lokalt i kommunerne, og det er også der, at ønsker til beklædningen kan tages op. 

Derfor har Maria Klingsholm “et venligt opråb” til alle lokalpolitikere, kommunaldirektører og ledere: 

“Se nu for pokker at give medarbejderne noget ordentligt tøj. Det er sådan nogle ting, som simpelthen bare skal være på plads, når man går på arbejde. Så får man også nogle medarbejdere, der trives og har det godt, siger hun og tilføjer: 

“Alt andet er fjollet.”

Hvis du oplever problemer med arbejdstøjet, gør dine kollegaer formentlig også

Maria Klingsholm, fagpolitisk ordfører i FOA

Men der er også flere ting, du selv kan gøre, hvis du vil tage kampen op for bedre arbejdstøj. Her kommer Maria Klingsholm med sine bedste råd til, hvordan du bærer dig ad.  

LÆS OGSÅ Varmt arbejdstøj er et problem igen og igen – se hvad din kommune gør for at hjælpe
  1. 1

    Gå til ledelsen:

    Det vigtigste skridt er at banke på døren ind til ledelsen på din arbejdsplads og gøre dem opmærksomme på problematikken. 

    “Fortæl dem om, hvad det er for nogle udfordringer I har med jeres arbejdstøj,” siger den fagpolitiske chef og fortsætter: 

    “I sidste ende er det jo dem, der skal tage initiativ til ændringer og måske gå videre med noget højere oppe, så medarbejderne kan holde ud at gå på arbejde.”

  2. 2

    Brug din AMR eller dine kollegaer:

    Tag en snak med din arbejdsmiljørepræsentant. Personen er med til at sikre dig medindflydelse og medbestemmelse omkring arbejdsmiljøforhold i forhold til ledelsen på din arbejdsplads.

    Samtidig kan det være en god idé at tale med dine kollegaer, så I kan danne en fælles front. 

    “Hvis du oplever problemer med arbejdstøjet, gør dine kollegaer formentlig også. Det er vigtigt at stå sammen og presse på. Det sender et tydeligt signal til ledelsen,” siger Maria Klingsholm. 

  3. 3

    Kontakt FOA:

    Da beslutningerne om arbejdstøj træffes lokalt i kommunerne, har FOA ikke medbestemmelse i forhold til det. 

    Men som faglig organisation kan FOA være med til at råbe op om, at problemet findes derude, forklarer den fagpolitiske ordfører. 

    “Og så er vi jo med til at klæde vores tillidsvalgte på til at have den her snak med ledelsen. For arbejdsmiljøet ligger jo på ledelsens bord,” siger Maria Klingsholm.

    Derfor kan det give mening at tage fat i din lokale FOA-fagforening eller at bede din tillidsrepræsentant eller arbejdsmiljørepræsentant om at hjælpe.

    “Så kan de ringe FOA op og sige “hey, hvad gør vi lige her? Vi har prøvet alt.” Så skal vi nok komme med vejledning,” afslutter Maria Klingsholm. 

  4. 4

    Pas på dig selv:

    Mens du venter på, at der forhåbentlig sker nogle større ændringer på den lange bane, skal du også sørge for at passe på dig selv på de varme dage. 

    “Husk solcremen, få rigeligt med vand, sørg for at holde ekstra pauser og hav måske noget svedtransporterende tøj på indenunder,” siger Maria Klingsholm: 

    “Det er jo råd, som vi alle sammen får, men det er bare ekstra vigtigt, når man suser af sted på jobbet.”


Fagbladet anbefaler