Professor til politikerne: Det handler ikke om mangel på empati
Det er problematisk, når toppolitikere kalder ansatte fra TV 2-dokumentar for mennesker uden respekt og empati. I stedet burde de fokusere på de dårlige arbejdsvilkår, som medarbejderne har døjet med i årevis, og som risikerer at føre til forråelse. Det siger professor Tine Rostgaard.
21. oktober 2022
Ældreplejen lider under dårlige arbejdsvilkår. Det siger professor Tine Rostgaard, der forsker i kvalitet i ældreplejen på Roskilde Universitet:
”Det har vi peget på i mange år. Medarbejderne løber stærkt og har oplevelsen af ikke at kunne levere en tilfredsstillende omsorg.”
Med udgangspunkt i de dårlige arbejdsvilkår kritiserer professoren de toppolitikere, der efter TV 2-dokumentaren ’Opråb fra plejehjemmet’ har angrebet medarbejdere for mangel på respekt og empati.
Statsminister Mette Frederiksen (S) skrev eksempelvis på sin facebook-profil, at den ”grundlæggende respekt for andre mennesker mangler”.
En mavereaktion
”Politikernes reaktion er en mavereaktion, som de fleste nok har. Men jeg tvivler meget på, at mennesker, der arbejder på plejehjem, er mindre rare end alle andre,” siger Tine Rostgaard.
”Derfor savner jeg, at politikerne i højere grad søger en forståelse af, at der er strukturelle forhold, der har været med til at skabe de kritisable ting, som vi ser i dokumentaren. Det handler ikke om mangel på empati.”
I det konkrete tilfælde i den nye TV 2-dokumentar er der ifølge Tine Rostgaard blandt andet sket et ledelsesmæssigt svigt, fordi der ikke er blevet fulgt op og ageret på bekymrede henvendelser fra personale og pårørende.
Desuden er det vigtigt at udvise forståelse for, at pressede arbejdsvilkår kan medføre omsorgstræthed og moralsk stress, der i yderste konsekvens fører til forråelse, påpeger Tine Rostgaard. Hun uddyber:
”Og forråelsen handler jo netop om at overleve i et miljø, hvor ressourcerne ikke er tilstrækkelige. I stedet bliver man til sidst hård for at kunne holde til at være i det. Det er en overlevelsesstrategi.”
Styrker dårligt image
Dét perspektiv går imidlertid tabt i den efterfølgende debat, mener Tine Rostgaard, der er bekymret for, at dokumentaren i stedet medfører en øget stigmatisering af ældreplejen som helhed.
I forvejen lider faget under et dårligt image, viser en VIVE-rapport fra dette efterår. Og med dokumentaren bliver arbejdet med at forbedre fagets omdømme ’bombet tilbage’, siger Tine Rostgaard:
”Nu har der været to store dokumentarer om omsorgssvigt på plejehjem kort efter hinanden. Det, der vises, bliver hurtigt folks generelle billede af ældreplejen. Desværre er der ikke stor nyhedsværdi for medierne i at fokusere på de mange gode historier.”