Nye tal afslører:Her er de fag med hårdest psykisk arbejdsmiljø
Næsten 300.000 danskere har et hårdt psykisk arbejdsmiljø. Men der er stor forskel på de enkelte faggrupper.
18. februar
Vold, trusler, chikane, stort arbejdspres og stress.
Mange FOA-faggrupper er repræsenteret i statistikken over fag med et hårdt psykisk arbejdsmiljø.
Det viser en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
Her fremgår det, at medarbejdere, der arbejder inden for branchen ’sociale institutioner’ topper listen.
Især gælder det medarbejdere på døgninstitutioner for børn og unge, hvor 50,3 procent svarer, at de har et hårdt psykisk arbejdsmiljø.
På plejehjem er det hver tredje – altså 33,5 procent – og i hjemmeplejen 30,7 procent.
Modsat har reklamebranchen det mindst hårde psykiske arbejdsmiljø.
Men de triste tal kommer ikke bag på Tanja Nielsen, formand i social- og sundhedssektoren i FOA. Og konsekvenserne af det dårlige arbejdsmiljø er klare:
"Der opstår en kultur, der bliver til en forråelse, hvor vi ikke kan give de ældre den pleje og den omsorg, som de har både krav og behov for," siger Tanja Nielsen til TV 2.
"Når der opstår den forråelse, så opstår de situationer, der har været i medierne. Og det kan vi simpelthen ikke være bekendt. Hverken over for medarbejderne eller de ældre," siger hun.
For nogle ser det bedre ud
Men der er også nogen, der skiller sig positivt ud blandt FOAs faggrupper i kategorien ’sociale institutioner'.
For dagplejere er det kun 9,3 procent, der har et psykisk hårdt arbejdsmiljø. Og for ansatte i vuggestuer er det 7,8 procent, viser undersøgelsen. Det er under gennemsnittet på tværs af alle faggrupper og brancher, som ligger på 17,4 procent.
Sådan er analysen lavet
AE definerer hårdt psykisk arbejdsmiljø ud fra det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljøs (NFA) definition af ”belastningsindeks for psykisk arbejdsmiljø”. En ansat har altså et hårdt psykisk arbejdsmiljø, hvis vedkommende enten:
- har en høj grad af psykosociale eksponeringer målt ved 11 spørgsmål (angående for eksempel indflydelse på egne opgaver og om tidsfrister kan overholdes) og har symptomer på arbejdsrelateret stress.
eller
- i forbindelse med arbejdet har været udsat for mobning, vold eller trusler om vold og har depressive symptomer.
Analysen er baseret på spørgeskemaundersøgelsen National Overvågning af Arbejdsmiljø for Lønmodtagere, som er udført af Danmarks Statistik for Arbejdstilsynet i starten af 2023.