Nye retningslinjer: Dagplejen skal gøre mindre rent end daginstitutionerne

Ligesom alle andre steder skal dagplejen stadig have fokus op at efterleve de generelle anbefalinger om smitteforebyggelse – altså god håndhygiejne, afstand til forældrene, rengøring af legetøj, udluftning og at hoste og nyse i ærmet.  Colourbox

Fordi der ikke er lige så mange børn til stede ad gangen i dagplejen som i daginstitutionerne, skal der nu ikke gøres lige så meget rent ifølge nye coronaretningslinjer. Ifølge FOA er det på tide, at den forskel gøres tydelig.  

03. februar 2021

”Antallet af børn og forældre er mindre i dagplejen sammenlignet med daginstitutioner. Fordi der er tale om en mindre børnegruppe, gælder der ikke samme anbefalinger til frekvens og grundighed af rengøringen af kontaktpunkter i dagplejen som i daginstitutioner.”

Sådan skriver Børne- og Undervisningsministeriet i sine nye, opdaterede retningslinjer til coronarengøring på dagtilbudsområdet. 

Som udgangspunkt skal der stadig gøres rent én gang dagligt i dagplejen med fokus på kontaktpunkter, skriver ministeriet. Men hvor ansatte i børnehaver og vuggestuer skal være mere opmærksomme på ’hyppig og gentagende’ rengøring af kontaktpunkter, kan dagplejen skrue ned for intensiteten.

Og det er positivt, at ministeriet nu specificerer forskellen på institutioner og dagpleje, mener Kim Henriksen, formand for pædagogisk sektor i FOA.

”Vi har været i situationer, hvor dagplejere har gjort mere rent end forventeligt. Nogle steder har vi oplevet, at de har fået at vide, at de skal tørre af to gange om dagen. Det fremgår ret tydeligt her, at det er der ikke tale om. Nu signalerer man, hvad behovet er, og det betyder, at vi kommer ned på et leje, som er mere håndgribeligt at forholde sig til for den enkelte dagplejer. Men det er også på tide,” siger Kim Henriksen. 

Muligt at reducere åbningstid

I de nye retningslinjer gør ministeriet det klart, at kommunerne kan reducere åbningstiden i dagplejen, så det bliver muligt for dagplejeren at afsætte den nødvendige tid til rengøring. Desuden må dagplejerne nu anmode forældrene om at hente og bringe deres børn på bestemte tidspunkter, så det bliver lettere for dagplejerne at tilrettelægge arbejdsdagen.

Og det er også tiltrængt, mener Kim Henriksen. Under coronaepidemien har dagplejerne nemlig haft ekstra travlt med rengøringen.

I en undersøgelse blandt FOAs medlemmer fra oktober 2020 svarede mere end 6 ud af 10 dagplejere, at de bruger deres pauser på rengøring, mens næsten hver anden, 46 procent, arbejder over for at nå rengøringen.

”Vi har efterlyst de her retningslinjer, siden coronaen brød ud. Det er arbejdsgiveren, der skal træde i karakter, stille sig forrest og sige, at nu skal vi tage hånd om dagplejen for at sikre, at de kan få arbejdsdagen til at hænge sammen. Både pædagogisk og på arbejdsmiljøområdet. Så efter ti måneders stræben er det på tide,” siger formand for pædagogisk sektor i FOA, Kim Henriksen.

Krav om mundbind til forældre

På et pressemøde mandag aften præsenterede sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) planen for genåbningen af de mindste klasser. 

Her kunne de fortælle, at der er indført krav om, at forældre nu skal bære mundbind eller visir, når de opholder sig indendørs på skoler og daginstitutioner. Det gælder også i dagplejen. Kan forældrene ikke leve op til det, skal børnene afleveres og hentes udenfor.

Færre smittede i dagplejen

Coronasmitten blandt dagplejere er mindre end blandt andet pædagogisk personale. Det viser en opgørelse fra Statens Serum Institut fra den 2. februar 2021.

6,26 procent af de ansatte i landets vuggestuer har været testet positive. Det samme gælder for 7,09 procent af det pædagogiske personale i fritids- og ungdomsklubberne. For dagplejere er det kun 2,44 procent.

Kilde: Statens Serum Institut