Minister: ”Det er utilstedeligt” at kalde plejepersonale for ’brodne kar’

Jørgen True

Svigt og forråelse i ældreplejen skal ikke reduceres til et spørgsmål om ’brodne kar’. ”Det er rammerne, der skal forbedres,” understreger ældreminister Mette Kierkgaard.

i dag kl. 13.25

De seneste år har historier om omsorgssvigt på plejehjem flere gange ramt medierne.

TV-dokumentarer med skjulte optagelser har afsløret ældre borgere, der bliver behandlet uværdigt. Reaktionerne har været stærke – både fra offentligheden og politikerne. Og ofte er skylden blevet skudt på de ansatte, der blandt andet er blevet kaldt for mennesker uden empati og respekt.

Når man taler om 'brodne kar' individualiseres problemet og det gør typisk situationer værre

Mette Kiergaard, ældreminister

Men kritikken af plejepersonalet er forfejlet, advarer både eksperter og nu også ældreminister Mette Kierkgaard fra Moderaterne.

Hun tager klart afstand fra retorikken om ’brodne kar’ og påpeger, at problemerne bunder i de arbejdsvilkår, som medarbejderne står overfor.

På det sociale medie LinkedIn kalder ministeren det for ”utilstedeligt”, når politikere udskælder enkeltpersoner.

”Det er meget sjældent den enkelte medarbejder der er galt med - det er rammerne der skal forbedres, når forråelse sker. Når man taler om 'brodne kar' individualiseres problemet og det gør typisk situationer værre, fordi det betyder at medarbejdere bliver skræmte, ikke siger til og det afføder typisk meget mere kontrol, styring og bureaukrati,” lyder det fra Mette Kierkgaard.

Pilen peger på Christiansborg

En række eksperter har i årevis - blandt andet overfor Fagbladet FOA – advaret om, at politikernes med deres snak om 'brodne kar' udskammer medarbejderne og ender med at forværre problemerne. 

”De [politikerne, red.] bliver nødt til at forstå, at de ødelægger ældreområdet. Med udmeldingen om manglende empati og brodne kar siger de samtidig, at de ikke vil hjælpe nogen,” lød det blandt andet fra Dorthe Birkmose, efter en TV2 dokumentar afslørede svigt på et plejehjem i Køge tilbage i efteråret 2022.

Overfor Jyllands-Posten uddyber Mette Kierkgaard sit synspunkt. Hun understreger, at den enkelte medarbejder har et ansvar for at behandle borgerne værdigt, men peger på politikerne som nøgleaktører i at skabe bedre rammer.

”Her peger pilen jo på os politikere både på Christiansborg og kommunerne. Vi skal lade medarbejderne passe deres arbejde fremfor at have fokus på det antal minutter, som medarbejderne må have til rådighed til at pleje og hjælpe. Hvis medarbejderen vurderer, at borgeren har brug for en snak fremfor at få gjort rent, så skal det være muligt. Der skal være mere handle- og råderum for medarbejderen,” siger Mette Kierkgaard til avisen.

Test dig selv: Oplever du tegn på forråelse?

68 procent af FOAs medlemmer, der arbejder i ældreplejen, oplever tegn på forråelse, viser en undersøgelse.

Spørger man dem, som dagligt har en utilstrækkelig bemanding på deres arbejdsplads, oplever ni ud af ti tegn på forråelse.

Er du en af dem? Det kan du finde ud af ved at tage FOAs test.

Fokus på forebyggelse

Som en del af indsatsen mod forråelse i ældreplejen har Ældreministeriet netop afsat 30 millioner kroner til at styrke demensrejseholdet, der skal hjælpe personale med at håndtere pressede situationer og forebygge omsorgstræthed.

Derudover har den nye ældrereform også fokus på at mindske risikoen for forråelse, lyder det fra Mette Kierkgaard på LindkedIn:

”Vi styrker den faglige ledelse, udvikler kompetencer og indfører Helhedspleje i tværfaglige teams, hvor medarbejdere får langt mere fleksible rammer, samt reelt rum og plads til at handle og prioritere i hverdagen i tæt samråd med den ældre, som skal have hjælp.”


Fagbladet anbefaler