Louise blev slået med et støvsugerrør: Lyt til de gode råd om at håndtere vold på jobbet
Skam og bagatellisering kan være nogle af reaktionerne på at blive udsat for vold eller trusler. Husk omsorg for dig selv – og ikke kun for borgeren, lyder et af rådene i det nye afsnit af podcasten ’Færdigt Arbejde’.
26. april 2023
”Jeg løber ind i det første rum og trykker alarm. Jeg får at vide, at otte minutter efter kommer politiet. Ledelsen spørger, om jeg vil have psykolog, men jeg er i choktilstand, så det behøver jeg ikke. Jeg arbejder i fem uger, hvor jeg bare kører på som en robot – indtil jeg knækker.”
Sådan siger Louise Wiborg i det nye afsnit af Fagbladet FOAs podcast ’Færdigt Arbejde’. Hun arbejder som social- og sundhedsassistent på et botilbud for mennesker med dobbeltdiagnoser. Louise Wiborg er en af de mange FOA-medlemmer, der har prøvet at blive udsat for vold eller trusler på jobbet. Og hun ved nu, hvor vigtigt det er at sige ja til den hjælp, man får tilbudt.
Pas på med at bagatellisere
I podcasten medvirker også psykolog Rikke Sørensen fra Institut for Belastningspsykologi. Hun genkender reaktionsmønstret med, at man som medarbejder kan komme til at bagatellisere episoder med vold eller trusler om vold, fordi man helst bare vil tilbage til en normal hverdag.
”Det med at blive klar over, hvad det egentlig er, der er sket i mig, kan godt være svært. De fleste, der har været i en episode med vold og trusler, får nogle fysiske reaktioner i kroppen. Og man kan komme til at distanceblænde og egentlig ryste lidt indeni, mens man bare ligner udenpå, at man er fuldstændig okay,” siger hun.
Tal med dine kolleger
For Lene Reinseth, der er socialpædagog og arbejdsmiljørepræsentant på et bosted, er det afgørende, at man får støtte af sine kolleger, så man eksempelvis ikke er alene om at udfylde en skadesanmeldelse.
”Som AMR har jeg siddet med kolleger, som ikke synes, at det var nødvendigt, og når man så taler om det, så kan de pludselig mærke, hvor skidt de i virkeligheden har det,” siger hun i podcasten.