Katja arbejdede på tvangslukket botilbud:”De lovede guld og grønne skove”
Tiden på det nu tvangslukkede botilbud Dalbygaard var præget af utryghed og kaos, fortæller social- og sundhedsassistent Katja Nielsen Gregersen.
10. december
Efter jobsamtalen var Katja Nielsen Gregersen nærmest lykkelig. ”Hold da kæft, her skal jeg arbejde resten af mit liv,” tænkte hun.
Efter første vagt var opfattelsen en anden.
”Jeg var var overladt til mig selv på en 12-timers vagt. Uden at være blevet introduceret til hverken arbejdet eller borgerne, og i et hus, der overhovedet ikke var pakket ud eller færdigrenoveret,” fortæller den 34-årige social- og sundhedsassistent om sin start på botilbuddet Dalbygaard.
En borger var meget udadreagerende og kastede mursten efter mig. Jeg måtte barrikadere mig på kontoret.
Katja Nielsen Gregersen, social- og sundhedsassistent
Borgerne på Dalbygaard havde et misbrug og en psykisk lidelse som skizofreni og narcissistisk personlighedsforstyrrelse. Det private botilbud nåede bare at eksistere i et år, inden det blev tvangslukket af socialtilsynet i starten af året.
Derfor optræder stedet også på Fagbladet FOAs opgørelse over de 19 botilbud, som på fire år er blevet lukket af tilsynet.
Borgere blev bedt om at lyve
Baggrunden for afgørelsen var kvalitetsmangler af ’alvorlig karakter’. Dertil vurderede tilsynet ikke, at de kunne stole på tilbuddet, fordi det modtog misvisende og usande oplysninger.
I tilsynets afgørelse kommer det også frem, at de to ejere – Rie Bo Kanstrup og hendes søn Magnus Kanstrup – bad borgere lyve for deres sagsbehandlere, og at medarbejdere blev tvunget til at være alene på personfarlige borgere, også selvom borgerne havde høj risikovurdering.
Det kan Katja Nielsen Gregersen nikke genkendende til.
”Der var ingen overfaldsalarmer, og man var alene med borgerne i alle 12 timer. Man kunne ringe til Rie eller Magnus. Hvis man var meget heldig, tog de telefonen.”
”Jeg endte med at stå i en situation uden at kunne få fat i nogen, hvor en borger var meget udadreagerende og kastede mursten efter mig. Jeg måtte barrikadere mig på kontoret,” fortæller Katja Nielsen Gregersen om en hændelse, som Fagbladet FOA tidligere har beskrevet.
Handlede om at tjene penge
Efterfølgende valgte Katja Nielsen Gregersen at fortsætte med at arbejde på Dalbygaard.
”Jeg var der for borgernes skyld. Jeg kan godt lide at arbejde med skæve eksistenser,” forklarer hun og tilføjer, at det var svært at lykkes i arbejdet:
”Borgerne fik ikke den fornødne hjælp. De havde ingen selvbestemmelse. De blev placeret langt ude på bøhlandet uden aktivitetsmuligheder eller busforbindelser. Så det, borgerne kunne, var at tage stoffer hele dagen lang. Deres stofmisbrug blev markant øget, fordi de ikke kunne andet end at sidde på deres lille værelse.”
”Og når deres stofmisbrug er så stort, er det virkelig svært at hjælpe, fordi de lukker sig inde i sig selv,” siger hun.
Deres stofmisbrug blev markant øget, fordi de ikke kunne andet end at sidde på deres lille værelse.
Katja Nielsen Gregersen, social- og sundhedsassistent
Ifølge social- og sundhedsassistenten handlede stedet om én ting:
”At tjene penge,” siger hun.
Det aspekt bliver også kritiseret af socialtilsynet.
”Der er modtaget flere udsagn om, at driften af tilbuddet alene sker med økonomisk gevinst for øje, og at dette påvirker trivslen hos de borgere, der er indskrevet i tilbuddet,” lyder det i tilsynets afgørelse, hvor tilbuddet også beskrives som en ’pengemaskine’.
Endte med fyreseddel
Katja Nielsen Gregersen arbejdede på Dalbygaard i et halvt år. Hun blev fyret på grund af besparelser, efter ejernes andet botilbud, Kanstrupgaard, lukkede. Et tilbud, der ligeledes modtog alvorlig kritik fra socialtilsynet.
Selv tror social- og sundhedsassistenten, at årsagen var en anden.
”Jeg begyndte at stille for mange spørgsmål til måderne, tingene blev gjort på. Blandt andet til medicinhåndteringen, som de slet ikke havde forstand på, og jeg fandt fejl i mine lønsedler. Men hvis man siger dem imod, så ryger man ud,” siger hun.
Den kritisable håndtering af medicin understøttes af et påbud, som tilbuddet fik af Styrelsen for Patientsikkerhed i november 2023, fordi der var ’større problemer af betydning for patientsikkerheden’. Også Arbejdstilsynet gav stedet et påbud, fordi medarbejderne ikke var tilstrækkeligt beskyttet mod vold og traumatiske hændelser.
Arbejder fortsat med samme målgruppe
I dag arbejder Katja Nielsen Gregersen på et regionalt botilbud for samme målgruppe.
”Det er meget, meget bedre. På Dalbygaard lovede de guld og grønne skove. Til jobsamtalen var der ikke grænser for de kurser og muligheder, der var. Men virkeligheden var en helt, helt anden,” siger Katja Nielsen Gregersen.
Til Fagbladet FOA oplyser Magnus Kanstrup, at de ikke ønsker at stille op til et interview. I stedet har Rie Bo Kanstrup og Magnus Kanstrup modtaget fagbladets spørgsmål på mail. De er endnu ikke vendt tilbage med svar.