Kan man være lykkelig på arbejdet? Forsker peger på fire vigtige ting

Colourbox

Vi bruger i gennemsnit en tredjedel af vores liv på vores arbejdsplads – så hvordan gør vi den tid lidt mere lykkelig? Fagbladet FOA har spurgt lykkeforsker Christian Bjørnskov.

20. marts

Følelsen af lykke kan opstå i store øjeblikke, som når man bliver forfremmet, gifter sig eller holder sit nyfødte barn i armene for første gang.

Den kan også findes i de små hverdagsglimt – som når solen skinner, eller en kollega overrasker med hjemmebagt kage.

Fælles for disse øjeblikke er, at de ofte føles kortvarige. Så hvordan skaber man en langvarig følelse af lykke og tilfredshed i sin hverdag og sit arbejdsliv?

I anledning af FN's internationale lykkedag har vi talt med Christian Bjørnskov, professor i nationaløkonomi ved Aarhus Universitet og lykkeforsker, om netop det.

Han fremhæver særligt fire områder, der er vigtige for et godt arbejdsliv: tillid, autonomi og frihed, belønning og sociale relationer.

  1. 1

    Tillid til dem omkring dig

    “At kunne have tillid til andre mennesker er ekstremt vigtigt og en af hovedfaktorerne til, hvorfor danskerne er så enormt lykkelige,” siger Christian Bjørnskov. 

    På arbejdet handler det både om tillid fra cheferne til, at vi gør vores arbejde godt nok, samtidig med en tro på, at man som kollegaer hjælper hinanden.

  2. 2

    Frihed til selv at kunne bestemme

    Udover tillid nævner lykkeforskeren autonomi - altså selvbestemmelse og frihed på jobbet - som et vigtigt parameter. 

    “Fornemmelsen af, at man har frihed til at planlægge sin egen arbejdsdag. At man får givet ansvar for det her: Det er din opgave. Vi stoler på, at du gør det godt nok,” siger han.

  3. 3

    Belønning og retfærdighed

    Belønning skaber lykkelige arbejdspladser. Men det er kun, hvis belønningen er velfortjent, forklarer forskeren. 

    ”En belønningen, fordi man er venner med chefen, gør ikke folk lykkeligere. Men belønning for, at man faktisk har gjort en ekstra indsats, det hæver både ens selv, men også sin arbejdsplads. Det bliver set som retfærdigt,” siger Christian Bjørnskov. 

  4. 4

    De vigtige sociale relationer

    Et af de klart vigtigste punkter, mener Christian Bjørnskov, er de sociale relationer, som har stor indflydelse på vores lykke - også på jobbet.

    ”Vi ved, at der kommer lykke fra at have arbejde, og vi ved, at en relativt stor del af den lykke handler om de sociale relationer, man har gennem sit arbejde."

    "Det er selvfølgelig med kolleger, men det er også med kunder eller folk, der bor på plejehjem. Eller en studerende for eksempel,” siger han. 

    Jobs, hvor man er i kontakt med andre mennesker, kan altså gøre dig lykkeligere end jobs, hvor man ikke har kontakt med andre.

  5. 5

    Lykken kan ikke købes for penge

    Eller måske kan den.

    Ifølge Christian Bjørnskov er mennesker med højere indkomst ofte lykkeligere.

    ”Det kan jo købe frihed og tryghed på en eller anden måde at have penge. Det positive ved det er, at vi kan se, at selv hvis man er relativt fattig, så er man lykkeligere, hvis man har noget opsparing,” siger han. 

    Det er altså en god idé, pointerer forskeren, at lægge penge til side.

    ”Har man ikke de store økonomiske muligheder, så bo småt. Hav et lille overskud – både til opsparing, men også til, at alt ikke bliver hverdag, og man samtidig har en fornemmelse af, at man selv kan vælge, hvad man vil bruge sine penge på,” siger han. 

Faktaboks

  • Danmark ligger nummer to på listen over lykkeligste lande i verden, mens Finland ligger nummer et.
  • Lykkestudier siger noget om, hvordan folk opfatter deres liv ud fra en samlet betragtning, og det bruges til at sige, hvor lykkelige de er.
  • Meget peger på, at tillid er en af de helt store faktorer bag, hvorfor Danmark bliver betragtet som et af de lykkeligste lande i verden. 

Kilder: World Happiness Report, bogen 'Lykke' af Christian Bjørnskov


Fagbladet anbefaler