"Jeg er simpelthen blevet allergisk": En forrået tone på arbejdet gav Maria ondt i maven

Sig fra, når du oplever det, lyder rådet fra panelet til Maria, der ikke vil være med til at en forrået kultur på arbejdet. Lauge Høskuldsson Eilsøe-Madsen

En hård tone over for borgerne spreder sig nemt til kollegerne, erfarede Maria i sit første job på et plejecenter. Hvordan får man sat en stopper for forråelsen, spørger hun Dilemmaklubben med Malin.

19. februar

Hovedpine, ondt i maven og en rigtig dårlig følelse i kroppen.

Sådan beskriver Maria sine morgener, da hun lige var startet i sit første job som social- og sundhedsassistent på et plejecenter i sit dilemma til podcasten Dilemmaklubben med Malin.

Stadig påvirket

For på plejecenteret herskede der en forrået kultur, hvor nogle kolleger talte alt for hårdt og grimt til borgerne.

”Jeg kan mærke, jeg bliver helt ked af det og påvirket nu, hvor jeg fortæller om det,” skriver hun om kolleger, der kunne finde på at råbe ad borgere. 

Især én episode har sat sig fast i hendes hukommelse, da en kollega råber til en borger: Hvem er det, der bestemmer? Og borgeren til sidst får fremstammet, at det gør kollegaen.

Send en anden

Og panelet i Dilemmaklubben er rystet over Marias oplevelser.

”Jeg bliver gal indeni faktisk. Du kan høre det på mit toneleje,” siger social- og sundhedsassistent Maja Rasmussen, der sidder med i podcastens panel og er tydeligt påvirket af Marias fortælling.

”Det ligger mig så fjernt, at man ikke behandler mennesker ordentligt. Vi skal være ordentlige, også over for mennesker vi ikke bryder os om. Du råber ikke ad en borger. Det er sygt menneske, der har brug for din omsorg. Hvis du ikke kan være i situationen, så send en anden.”

Syg kultur

Hvordan man ryger ud i sådan en syg kultur på arbejdet, forbløffer Klaus Søndergaard Hansen, der er brandmand.

”Det virker vildt at vi have sådan en kultur på et plejecenter. Sæt nu, man selv ender sådan et sted, og man ikke kan noget?”

Er der nogen, der har taget snakken?

Carolyne Kaddu Rasmussen, der er kendt fra tv- og podcast, uddannet sygeplejerske og tidligere social- og sundhedshjælper, mærker også, hvordan hun bliver påvirket af Marias fortælling. 

”Nej hvor kunne jeg godt tænke mig, at det narrativ stopper i plejesektoren,” siger hun og stiller et spørgsmål, som hun ved provokerer.

”De mennesker, der råber ad andre. Er der nogen, der har taget en samtale med dem? Og fundet ud af, hvad handler det her om. Er du i bund og grund omsorgstræt. Er du sådan en, der har ofret dig selv, så du ikke har mere at give?”

Panelet i Dilemmaklubben med Malin er denne gang Maja Rasmussen, Carolyne Kaddu Rasmussen og Klaus Søndergaard Hansen Lauge Høskuldsson Eilsøe-Madsen

Konfliktsky i Danmark

Den omsorgstræthed giver i sidste ende, mener hun, rum til de dårlige sider.

”Jeg tror ikke, de er startet på arbejdet med den retorik. Jeg tror, der er sket et eller andet i forløbet igennem alle de år. Der er altid en grund til, at folk gør det, de gør. Altid. Og vi tre kan sagtens blive enige om, hvor påvirkede vi bliver, når vi hører om det.”

Men at tage snakken med vedkommende har vi i Danmark svært ved, mener hun.

”Vi er meget konfliktsky i Danmark. Uh, vi skal passe på. Men det her går ud over mennesker. Jeg er rigtig træt af, at det er det billede, der er blevet almindeligt.”

Sig det højt

Eneste vej i forhold til at komme forråelse til livs, mener også Maja Rasmussen og Klaus Søndergaard Hansen, er at tale højt. Sige fra, når man ser det. Og så ellers være helt klar og tydelig om sine egne grænser, som Maria også efter en hård jobstart er blevet.

”Ja saftsusemen skal du sige det højt. Det er en af dine største værdier og kvalifikationer. Det er sådan nogle som dig, der er brug for,” mener Maja Rasmussen. 


Fagbladet anbefaler