Højtid presser ambulancereddere: Så vild er danskernes juledruk

Fritz Kjær fortæller, at Beredskabet bliver ”presset max” og nogle gange ”over max” både torsdag, fredag og lørdag i julefrokost-perioden. Ida Østerlund

Julefrokost er en festlig begivenhed, men desværre mister nogle grebet om glæden. Det ved redderne. Alt for mange slutter nemlig festen hos dem, fortæller Fritz Kjær, fællestillidsrepræsentant Ambulance Syd og tillidsrepræsentant Station Odense C.

28. november 2023

”Det er det samme hvert år: Det er en travl tid, og den er lidt øv for de fleste i faget.”

Fritz Kjær er tillidsrepræsentant i Ambulance Syd og taler på mange redderes vegne, når han siger, at november og december ikke er de måneder, faggruppen ser mest frem til.

”Det betyder, at vi har mere travlt, end vi har i forvejen. Og det er øv, fordi det virker ret meningsløst at skulle bruge tiden på forgiftede mennesker, der ikke har kunnet styre sig,” siger Fritz Kjær og uddyber:

”Vi kan jo ikke undgå, at nogle får hjertestop eller kører galt, men man kan undgå det andet ved at passe på sig selv og hinanden. Så det er et problem, at vi skal bruge tid på sidstnævnte.”

Paramedicineren undrer sig over, hvorfor det hvert år går så galt for så mange. Og det er specielt én målgruppe, de ofte kommer ud til.

”Nogle midaldrende bevæger sig ud i et miljø, de ikke er vant til at navigere i. Det kan give ’nogen på næsen’ – hvis altså de ikke er så berusede, at de sidder og skider på gaden.

Men det er ikke den eneste typiske ’lorteopgave,’ som er forbundet med julefrokoster.

Udover bræk er der også mange skænderier og voldelige situationer, der tager deres tid. Og det er som tidligere nævnt oveni alle de andre opgaver.

Fritz Kjær fortæller, at Beredskabet derfor bliver ”presset max” og nogle gange ”over max”, torsdag, fredag og lørdag.

Derfor kommer han med en opfordring – først til regionerne:

”Regionerne skal gøre alt for at få så mange ressourcer på som overhovedet muligt.”

Og til dem, der skal til julefrokost:

”Brug hovedet og hav et sikkerhedsnet, altså en plan for hvis nu man skulle have drukket for meget. Pas på hinanden og sørg for, at andre kommer godt hjem.”

Presset over hele landet

Men juletravlheden blandt Akutberedskabet gælder ikke kun i Region Syd, hvor Fritz Kjær arbejder.

Den Præhospitale Virksomhed i Region Nordjylland oplever også et øget pres og efterspørgsel efter præhospitale ydelser i december måned.

’Sidste år var december den måned, hvor der var flest 112-opkald, og der forventes derfor også mange 112-opkald i december i år. Det antages, at den del af disse opkald skyldes tilskadekomst, som kan være forårsaget af alkohol,’ oplyser regionen til Fagbladet FOA.

Også hos Region Hovedstaden bekræfter de, at december traditionelt er en meget travl måned for både akuttelefoner, akutmodtagelser og ambulancer.

Derfor har Akutberedskabet for tredje år i træk i forbindelse med julen stillet en mobil behandlingsplads op ved Rådhuspladsen i København. Dette med henblik på at mindske travlheden.

”December er traditionelt en meget travl måned for akuttelefoner, akutmodtagelser og ambulancer, og vi vil gerne forebygge ventetid samtidig med, at vi øger trygheden i nattelivet. Derfor har vi besluttet også i år at køre den mobile klinik ind i centrum af København, hvor den er nem at få øje på og finde for dem, der kommer galt afsted i nattelivet,” siger Christoffer Buster Reinhardt, regionsrådsmedlem og formand for Region Hovedstadens sundhedsudvalg, i en pressemeddelelse.

Behandlingspladsen vil holde åbent fredag og lørdag nat fra kl. 20 til 05. Der kan borgere få hjælp til at vurdere en skade, et ildebefindende eller andre akut opståede sundhedsproblemer.