Helårsdæk på hjemmeplejens biler skaber utryghed: Kan være uegnede, siger ekspert
Ansatte i hjemmeplejen er utrygge ved, at kommunens biler flere steder har helårsdæk og ikke vinterdæk på. De dårligste helårsdæk er uegnede om vinteren, siger ekspert.
05. januar
"Jeg er ikke tryg ved at køre i kommunebilen, da der ikke er vinterdæk på. Man skøjter rundt."
"Det er da godt nok at spille med sine medarbejderes ve og vel."
Sådan lyder nogle Facebook-kommentarer fra ansatte i hjemmeplejen, der i disse dage kæmper sig gennem snedriver og isglatte veje for at komme ud til borgerne – flere steder i biler, som kører på helårsdæk i stedet for vinterdæk.
Og bilteknisk redaktør hos FDMs magasin Motor, Søren W. Rasmussen, forstår godt, hvorfor hjemmeplejens ansatte sætter spørgsmålstegn ved de dæk, de kører rundt på. Man kan nemlig ikke sige, at helårsdæk er hverken gode eller dårlige. Der er stor forskel på dem, men sikkert er, at vinterdæk er bedre.
"De bedste helårsdæk er ganske fine, men de dårligste er nærmest uegnede til kørsel om vinteren. Derfor kan man ikke sige, at helårsdæk er hverken gode eller dårlige. Man bliver nødt til at se på, hvilke dæk det er," siger han.
"Vi plejer at sige, at hvis man skal ud at køre på tider og steder, hvor man ikke kan forvente at vejene er ryddet, så anbefaler vi, at man kører på vinterdæk. Jeg tænker, at hjemmeplejen nogle gange skal ud at køre på tidspunkter, hvor det kan være akut, og hvor man ikke kan regne med, at vejene er ryddet, og der er vores anbefalinger, at man kører på vinterdæk. Vi ville heller aldrig sige, at politiet skal køre på helårsdæk," siger Søren W. Rasmussen.
Kommunaldirektør: Det er ikke optimalt
Horsens Kommune er et af de steder, hvor hjemmeplejens biler har helårsdæk på. Men det skal nu ovenpå denne snestorm drøftes, om det skal ændres. Det fortæller direktør for Horsens Kommune, Jes Svenninggaard.
"De helårsdæk, vi har, er godkendt til vinterføre. Det har aldrig været et problem før, men i det vinterføre, som der er i dag, er det en udfordring. Det er selvfølgelig noget, vi kommer til at evaluere på – om vi skal skifte mellem sommer- og vinterdæk," siger han.
"Helt konkret kører vores medarbejdere rundt i deres egne biler lige nu, simpelthen fordi de ikke kan stå fast på vejene på helårsdækkene. Det er ikke optimalt," siger Jes Svenninggaard.
Sådan tjekker du hjemmeplejebilens dæk
Hvis du er i tvivl om, hvilke dæk hjemmeplejens bil har på, kan du ifølge bilteknisk redaktør Søren W. Rasmussen se efter de symboler, der er på dækkene.
De bedste helårsdæk har et snefnug og tre bjergtoppe afbilledet. Det er de samme symboler som på vinterdæk.
"Men hvis der står 'M + S', som står for mudder og sne, er det ikke godt nok. Der ligger ikke nogen test bag tegnet 'M + S', hvor der ligger test bagved snefnugget og bjergtoppene. Vi plejer at sige, at hvis der er bjergtoppe og snefnug-mærker på dækkene, så har man et nogenlunde dæk, men det er ikke lige så godt som et egentligt vinterdæk," siger Søren W. Rasmussen.