Forsker: Fleksibel arbejdstid har betydning for arbejdsglæde og rekruttering

Indflydelse på arbejdstid kan give større arbejdsglæde og bedre mulighed for at rekruttere, siger lektor Agnete Meldgaard Hansen, der forsker i fleksibel arbejdstid på RUC. Mange af FOAs medlemmer på social- og sundhedsområdet oplever ikke, at de har indflydelse på deres arbejdstider. Colourbox

Næsten halvdelen af FOA-medlemmerne på social- og sundhedsområdet svarer i en ny undersøgelse, at de har ringe indflydelse på deres arbejdstider. Det kan gå ud over trivslen, siger lektor.

14. marts 2023

”Ledelsen burde lytte meget mere til deres medarbejdere. Det vil betyde meget mere fleksibilitet og arbejdsglæde.”

”Mere fleksible arbejdstider vil give meget større mulighed for at rekruttere nye ansatte – systemet som det er nu – er alt for stift og gammeldags.”

Sådan lyder nogle af kommentarerne fra de FOA-medlemmer, der har medvirket i en ny undersøgelse om indflydelse på arbejdstider.

Næsten hver anden – 46 procent – af medlemmerne, der arbejder inden for social- og sundhedsområdet, er delvist eller helt uenige i, at de har gode muligheder for at få indflydelse på, hvordan deres arbejdstider er placeret i løbet af dagen og ugen. Omvendt mener cirka fire ud af 10 (42 procent), at de har gode muligheder.

Indflydelse påvirker trivslen

Ifølge Agnete Meldgaard Hansen, der er lektor på RUC og forsker i fleksibel arbejdstid, viser forskning, at indflydelse på arbejdstid kan føre til positive resultater.

”Det kan give større arbejdsglæde og bedre muligheder for rekruttering på de enkelte arbejdspladser,” siger Agnete Meldgaard Hansen.

Hun uddyber, at indflydelse på arbejdstid afhænger af lokale tiltag, men at det er værdifuldt for fastholdelse af medarbejdere, at man har mulighed for at indrette sit arbejdsliv, så det går op med privatlivet.

En presset hverdag

Helle Sommer er et af de FOA-medlemmer, der har medvirket i undersøgelsen. Hun har tidligere været tillidsrepræsentant og har arbejdet som oplæringsvejleder for sosu-elever i ældreplejen i 25 år. Hun ser en ærgerlig tendens, når hun taler med sine kolleger i ældreplejen i Aarhus Kommune.

”De mangler fleksibilitet i vagtplanlægningen, fordi der er for travlt, og der ofte mangler kolleger. Det påvirker arbejdsmiljøet i en negativ retning,” siger Helle Sommer.

Hun hører blandt andet fra kolleger, at de kan have svært ved at gå til lægen i arbejdstiden.

”Nogle ender med at udskyde lægebesøg, fordi de gerne vil tage hensyn til kollegerne. Det er en ond spiral,” siger hun.

Kan være svært at gå til læge i arbejdstiden

Af undersøgelsen fremgår det, at 29 procent er uenige i, at de har gode muligheder for at gå til lægen i arbejdstiden, hvis andet ikke kan lade sig, mens 57 procent oplever, at de har gode muligheder.

Ifølge arbejdsmiljøkonsulent i FOA Charlotte Bredal er manglende mulighed for lægebesøg i arbejdstiden et udtryk for et presset arbejdsmiljø.

Medarbejderne ved, at deres fravær kan gå ud over kolleger i en travl hverdag, så man vil gerne tage hensyn, og det kan gå ud over arbejdsglæden, at man ikke kan få det, at gå til lægen, til at hænge sammen med arbejdet, siger hun.

Psykologisk tryghed er nøglen

Hun peger på, at psykologisk tryghed og et stærkt arbejdsfællesskab kan styrke fleksibiliteten, fordi man har nemmere ved at tage de vigtige samtaler med lederen, der i sidste ende har ansvaret for, at arbejdet er planlagt sådan, at det er de rigtige opgaver, der bliver prioriteret, når der opstår situationer, hvor man ikke er nok kolleger til stede.

”Medarbejdere skal føle sig trygge ved at byde ind med deres ønsker og forslag, og ledelsen skal kunne indgå i en dialog, når der er behov for at være fleksible på arbejdet. Der er brug for trygge samtaler mellem leder og medarbejdere, hvor der tages højde for de forskellige livssituationer medarbejderne kan stå i.”

Undersøgelse om indflydelse på arbejdstid

  • 46 procent er delvist eller helt uenige i, at de har gode muligheder for at få indflydelse på, hvordan deres arbejdstider er placeret i løbet af dagen og ugen. Omvendt mener cirka fire ud af 10 (42 procent), at de har gode muligheder.
  • 50 procent siger, at deres arbejdsplads ikke arbejder med tiltag for at give mere fleksibilitet og indflydelse på arbejdstiderne.
  • 29 procent mener ikke, at de har gode muligheder for at gå til lægen i arbejdstiden, hvis andet ikke kan lade sig gøre. 58 procent har gode muligheder, 14 % svarer ved ikke.

Kilde: FOA-undersøgelsen ’Indflydelse på arbejdstid’ 2023, 2.915 inden for social- og sundhedssektoren har deltaget