Forråelse og omsorgstræthed på jobbet? Her kan I få penge til hjælp
Omsorgstræthed og forråelse er et velkendt problem i ældreplejen. Nu kan din arbejdsplads søge penge hos Sundhedsstyrelsen for at komme det til livs. Se hvordan her.
28. august 2023
Mangel på kolleger. Et stigende arbejdspres. Stort sygefravær. Høje følelsesmæssige krav. En oplevelse af ikke at kunne få lov at bruge sin faglighed ordentligt.
Det er blot nogle af de faktorer, der for en presset personalegruppe i ældreplejen i yderste konsekvens kan lede til omsorgstræthed, som igen kan resultere i en forrået adfærd overfor borgerne.
Men det vil Sundhedsstyrelsen nu komme til livs.
Med en pulje på 22,8 millioner kroner, som kan søges af kommuner og private udbydere af ældrepleje til aktiviteter – kurser og workshops blandt andet – skal omsorgstræthed og forråelse nedbringes.
Hos FOA kalder arbejdsmiljøkonsulent Charlotte Bredal puljen ”en af de bedste nyheder i nyere tid.”
”Vi har arbejdet for det så længe. Det er simpelthen så godt,” siger hun.
Årsagen findes dybere
Pengene kan blandt andet søges til hjælp til organisering og tilrettelæggelse af refleksion og faglig sparring, supervision og uddannelse af ledelsen, lyder det i Sundhedsstyrelsens inspirationskatalog.
Et godt sted at starte i forhold til at gribe problemerne med forråelse an, mener arbejdsmiljøkonsulent Charlotte Bredal, er ved at se på arbejdspladsens APV’er og trivselsmålinger. Hvilke ting dukker op vedrørende samarbejdsproblemer, sygefravær, fejl, en eventuelt ændret borgergruppe og konflikter med pårørende og så videre.
For det er ofte symptomer på, at der er noget galt.
”Mange af de ting handler ikke nødvendigvis om eksempelvis samarbejdsvanskeligheder. Det handler ofte om de betingelser, man arbejder under,” siger Charlotte Bredal.
Trivselscoach gav færre konflikter
På Lillevang Plejecenter i Farum nord for København indførte man sidste år – med succes – at alle medarbejdere minimum én gang fik tilbud om at tale med en trivselscoach for at undgå forråelse.
”De har fået mere energi, de er mere rummelige og samarbejder bedre på tværs. Og så er de blevet bedre til at sige fra overfor hinanden, og det betyder meget færre konflikter,” sagde afdelingsleder Majbritt Jensen til Fagbladet FOA sidste år.
Gå gennem MED
Ifølge Charlotte Bredal skal man passe på, at man ikke køber sparring hos nogle plattenslagere uden den fornødne viden om faget og arbejdsmiljø. Hun anbefaler, at de lokale MED-udvalg drøfter, hvilken form for hjælp der passer bedst i forhold til de udfordringer, der er på arbejdspladsen, og hvor man så kan få den.
Som FOA-medlem kan man også få gode råd og sparring i sin afdeling til puljeansøgningen. Ansøgningsfristen for puljen er den 24. oktober 2023, og arbejdspladsen kan forvente svar i december 2023. Læs mere om puljen her.