Første sager afgjort: Coronavirus anerkendes som arbejdsskade

Arbejdsmarkedets Erhvervssikring har nu anerkendt de første anmeldte coronatilfælde som arbejdsskader.  Colourbox

Foreløbig er der faldet afgørelse i 10 sager, hvor ansatte får fået covid-19 efter udsættelse for smitte på arbejde. De er alle anerkendt som arbejdsskade.

23. juni 2020

“Vi er utroligt glade for, at alle afgjorte sager, hvor en ansat har været smittet med coronavirus, er blevet anerkendt som en arbejdsskade. Vi har hele tiden sagt, at ansatte, der risikerer at blive smittet på arbejde, selvfølgelig skal have det anerkendt som arbejdsskade, hvis de bliver syge.”

Sådan lyder det fra forbundssekretær i FOA, Jens Nielsen, efter Arbejdsmarkedets Erhvervsikring (AES) for første gang offentliggør, hvor mange corona-arbejdsskader der er blevet anerkendt.

AES har i alt afgjort 18 sager, hvoraf 10 er anerkendt, og 8 er afvist.

”Men de afviste sager handler ikke direkte om covid-19. Det er sager, der på anden måde er relateret til pandemien. Det kan for eksempel være sager om smerter i bevægeapparatet efter hjemmearbejde i uhensigtsmæssige arbejdsstillinger," oplyser Heike Duus Damkjær, der er afdelingschef i AES. 

 

Læs også: Derfor smiler Tina: Nu kan corona anerkendes som arbejdsskade

 

Anerkendelse er vigtig for erstatning

Er man blevet smittet med coronavirus, er det især vigtigt at få sygdommen anerkendt som arbejdsskade i tilfælde af senskadefølger, forklarer advokat i FOA, Anders Bang Mønster Hansen.

"Hvis du får covid-19 anerkendt som arbejdsskade, og du for eksempel om et halvt år oplever nedsat lungefunktion, har du ret til erstatning, med mindre myndighederne kan bevise, at din nedsatte lungefunktion ikke er forårsaget af, at du var smittet med covid-19," siger han og fortsætter:

"Hvis du til gengæld ikke får coronavirus anmeldt og anerkendt som arbejdsskade, så kan det blive en udfordring senere at bevise, at en senskade er forårsaget af tidligere coronasmitte," siger Anders Bang Mønster Hansen.

 

Læs også: FOA: Husk at anmelde coronasmitte som arbejdsskade

 

Flest anmeldelser på hospitaler

AES har i alt modtaget 565 anmeldelser om arbejdsskader relateret til covid-19. Fagbladet FOA har tidligere fortalt, at antallet af arbejdsskader relateret til corona-epidemien reelt er langt højere.

Af de 565 anmeldelser, AES har modtaget, er halvdelen af anmeldelserne fra ansatte på hospitaler, mens 81 arbejder på plejehjem og 28 i hjemmeplejen.

Om de 10 anerkendte sager, oplyser afdelingschef i AES, Heike Duus Damkjær:

"De tilskadekomne, der indtil nu har fået anerkendt en sag, har arbejdet i brancher, hvor man har hyppig, direkte kontakt med covid-19-smittede. Af hensyn til, at den enkelte tilskadekomne ikke må kunne identificeres, kan vi ikke på nuværende tidspunkt lave fordelingen mere præcist."

Forbundssekretær i FOA, Jens Nielsen, holder løbende øje med udviklingen.

"Hvis vi pludselig ser, at sager, hvor en ansat er smittet med coronavirus, ikke får sygdommen anerkendt som arbejdsskade, så tager vi fat i Arbejdsmarkedets Erhvervssikring. Har de ikke en god forklaring, må vi have fat i beskæftigelsesministeren for at få rettet loven op," siger Jens Nielsen.