Flere brandfolk får anerkendt kræft som arbejdsskade
Ny forskning viser, at brandfolk har forhøjet risiko for flere kræfttyper. FOA opfordrer til at genoptage tidligere afviste sager, men for mange kommer anerkendelsen for sent.
03. februar
Antallet af brandfolk, der får kræft anerkendt som en arbejdsskade, er steget markant de seneste år.
Fra 2000 til 2020 blev blot tre sager godkendt, mens otte har fået sygdommen anerkendt som arbejdsskade siden 2021. Det viser nye tal fra Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, som Fagbladet FOA har fået trukket.
Langt de fleste sager – 151 i alt – er dog blevet afvist.
I FOA glæder sektorformand Thomas Brücker sig over udviklingen, men han opfordrer samtidig til, at tidligere afviste sager bliver genoptaget.
"Desværre er mange døde og kan derfor ikke få genoptaget deres sag. Derfor er det vigtigt at rejse sagen, så snart man bliver syg – også selvom det kan være svært at finde overskuddet," siger han.
Frygten for kræft
For brandfolk som Andreas Keil er sygdommen en reel bekymring. Han har selv mistet tre kolleger til kræft på bare to år.
"De tre kolleger, vi har mistet, var unge mænd i 40’erne og 50’erne, som var stærke og levede sunde liv," siger han.
Han fortæller, at frygten præger hverdagen hos mange i faget.
"Selvom forebyggelse fylder mere i dag, er vi stadig udsat for sod og andre skadelige stoffer under brande, og det skaber bekymring hos os alle. Som tillidsrepræsentant har jeg haft mange samtaler med kolleger, der har været i faget i op mod 30 år. De er bange – og det påvirker også mig," siger han.
Ny viden ændrer praksis
Ifølge Johnni Hansen, seniorforsker fra Kræftens Bekæmpelse, skyldes den stigende anerkendelse af kræft som arbejdsskade især ny international forskning.
Som tillidsrepræsentant har jeg haft mange samtaler med kolleger, der har været i faget i op mod 30 år. De er bange – og det påvirker også mig
Andreas Keil, brandmand i Hovedstadens Beredskab
I 2022 fastslog det Internationale Agentur for Kræftforskning (IARC), at brandfolk har en øget risiko for at udvikle flere kræfttyper.
"Arbejdet som brandmand kan – uden rimelig tvivl – forbindes med en øget risiko for både blærekræft og lungehindekræft," siger Johnni Hansen, der i mere end ti år har forsket i brandfolks risiko for kræft.
Han tilføjer, at forskning også peger på en forhøjet risiko for tyktarmskræft, prostatakræft, testikelkræft og modermærkekræft.
"Den relativt nye viden har medvirket til at ændre dokumentationen, når man vurderer arbejdsskadesager. Det er formentlig derfor, vi nu ser flere anerkendelser," siger han.
Flere sager kan anerkendes
Tidligere blev mange sager afvist, fordi det var vanskeligt at bevise en direkte sammenhæng mellem arbejdet og kræften. Ifølge forsker Maria Helena Andersen og professor Ulla Vogel fra NFA – Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø – hænger det sammen med, at hver tredje dansker udvikler kræft inden 75-årsalderen ifølge Kræftens Bekæmpelse.
"Udfordringen ligger derfor i at kunne forbinde kræftdiagnosen med arbejdsrelaterede påvirkninger," forklarer de.
Alligevel vurderer Johnni Hansen, at flere tidligere 151 afviste sager ville blive anerkendt i dag.
"Det er mit gæt, for så ville de blive vurderet ud fra dagens viden," siger han.
FOA har i mere end et årti kritiseret, at brandfolk sjældent får anerkendt kræft som en arbejdsskade.
"Vores budskab har hele tiden været, at hvis man bliver syg af sit arbejde, skal anerkendelsen ikke også være en kamp. Det skal være en smertefri proces – det skylder vi de mennesker, der er blevet syge," siger Thomas Brücker.
Flere sager kan genoptages
Brandfolk, der tidligere har fået afvist kræftsygdom som arbejdsskade, kan få deres sag genoptaget, hvis der er tale om blærekræft efter udsættelse for sod og PAH’er.
Det samme gælder tidligere afviste sager om lungehindekræft efter asbestudsættelse.
Man skal dog selv rette henvendelse til AES, hvis man ønsker sin sag genoptaget. Læs mere på AES' hjemmeside.
Du kan også kontakte din lokale FOA-afdeling for hjælp til at få sagen genoptaget.