Et år efter overfald på skibsførere har politiet endelig rejst sigtelse

I juni sidste år anmeldte skibsførerne Steen Winkel (tv) og Jens Oldelund, at de var blevet overfaldet på havnen i Rudkøbing. Seks måneder senere gik politiet i gang med at efterforske sagen, og først nu er der rejst sigtelse. Robert Wengler

Selv om politiet både havde navn og telefonnummer på den mand, der i juni sidste år blev anmeldt for vold og trusler mod to skibsførere, varede det 368 dage, før han blev sigtet og nu risikerer straffesag efter den skærpede paragraf om vold mod personer i offentlig tjeneste. Den lange sagsbehandling krænker retsbevidstheden, siger FOA-formand.

28. juni 2022

Efter mere end et års efterforskning har Fyns Politi nu rejst sigtelse mod den mand, der i juni sidste år angiveligt overfaldt og truede Steen Winkel og Jens Oldelund, mens de passede deres job som skibsførere på overfarten mellem Langeland og Strynø.

Den langvarige sagsbehandling skyldes ikke, at sagen er særligt kompliceret. Identiteten på den mistænkte har været kendt, siden han – ifølge anmeldelsen – både angreb de to skibsførere med knytnæveslag og afleverede en række trusler mod dem.

I stedet skyldes den langvarige sagsbehandling alene, at sagen – ifølge politiinspektør Peter Haslund, Fyns Politi – er blevet nedprioriteret til fordel for mere alvorlige sager. Og det til trods for, at der ifølge sigtelsen er tale om det, der populært omtales som ’vold mod tjenestemand’.

”Det virker som om, vores sag er lidt ligegyldig, og vi er ikke blevet taget alvorligt,” siger Jens Oldelund og suppleres af kollegaen:

”Jeg forstår ikke, hvordan det kan tage et år. Der var øjenvidner til stede, og der blev optaget video af det. Jeg føler mig uretfærdigt behandlet,” siger Steen Winkel.

Forstår deres frustration

Overfaldet fandt sted 11. juni sidste år, da de to skibsførere var i gang med at gøre Strynø-færgen klar til passagerer på havnen i Rudkøbing på Langeland. Her så de, at en mand havde bevæget sig forbi bomme og tydelige skilte med teksten ’Adgang Forbudt’ for at fiske fra færgelejet. Da de to skibsførere forsøgte at stoppe manden, blev de tildelt både slag og trusler. 

Men først 14. juni i år – efter 368 dage – meddelte politiet, at man havde sigtet manden efter straffelovens paragraf 119, der handler om vold mod personer i offentlig tjeneste og bedømmes hårdere end almindelige voldssager.

Nu ligger sagen hos Anklagemyndigheden, der skal tage stilling til, om den sigtede skal tiltales. Og hvis det bliver resultatet, skal sagen også berammes i retten, før den kan afsluttes.

”Jeg forstår godt, de to oplever det som utilfredsstillende og frustrerende, at der er gået så lang tid. Men vi er nødt til at prioritere sagerne og tage de mere alvorlige først, siger politiinspektør Peter Haslund til Fagbladet FOA.

- Men her er der tilmed tale om vold mod to personer i offentlig tjeneste, og det er jo en skærpende omstændighed?

”Ja, men vi er stadig nødt til at holde sagerne op mod hinanden,” siger Peter Haslund og understreger, at politiet er i gang med at finde en model for, hvordan man undgår de lange sagsbehandlinger.

Det krænker retsbevidstheden

Data fra Politiets eget register viser, at den gennemsnitlige sagsbehandlingstid for voldssager – fra politianmeldelse til sigtelse – var 58,8 dage for Fyns Politi tilbage i 2021. I første kvartal i 2022 tog det 93,4 dage.

Den aktuelle sag ligger altså langt over gennemsnittet, og formanden for FOA Sydfyn, Susan Bøg Nielsen, er bestemt heller ikke tilfreds:

”Det er ganske enkelt helt utilstedeligt, at der skal gå så lang tid. Det krænker retsbevidstheden. Det er jo gået ud over folk, der passer deres arbejde,” siger hun.

I den aktuelle sag spiller det ifølge politiinspektør Peter Haslund også ind, at den mistænkte nåede at skifte adresse, efter at han blev anmeldt. Derfor skulle han lige lokaliseres.

Følelser vækkes til live

Men den forklaring giver Jens Oldelund og Steen Winkel ikke så meget for. De ved ganske vist ikke, om den sigtede rent faktisk er flyttet. Men de ved, at de afleverede mandens telefonnummer til politiet, da de anmeldte ham.

”Det kan ikke være rigtigt, at man kan slå på folk, true dem og deres familie på livet, og så gå rundt på gaden, som om ingenting er sket,” siger Jens Winkel, der i dag er gået på pension og nu arbejder som afløser på færgen.

Jens Oldelund deler frustrationen og oplever, at det kan være svært at komme videre:

”Nu er der gået noget tid, hvor jeg ligesom har affundet mig med det, der er sket, men når man så støder på ham, så kommer alle de følelser frem igen.”

Ifølge politiinspektør Peter Haslund er den sigtede ikke enig i de to skibsføreres fremstilling af sagen.

Bliv klogere på, hvad du kan gøre i lignende situationer på FOA.dk.