”Det her er et opråb”: Ansatte tyer til smertestillende efter medicindosering

”Det her er et opråb!! Jeg har i dag, som så mange andre dage, doseret medicin til en beboer, på det plejecenter, jeg arbejder på.” Sådan indleder Majbritt Fälling Møller sit opråb på Facebook, der er blevet delt mere end 150 gange. Privat

Sundhedspersonale på stribe deler opråb, fordi de vil have sat en stopper for det arbejdsmiljøproblem, som blisterpakker skaber.

19. juni 2023

Det er tidskrævende, smertefuldt og i øvrigt også en belastning for miljøet. At trykke tabletter ud af de sølvfarvede blisterpakninger skaber store frustrationer blandt sundhedspersonale.

Tidligere på måneden blev frustrationen så stor for sygeplejerske Majbritt Fälling Huus Møller, at hun valgte at skrive et opråb på sine sociale medier.

”Jeg passer mange ældre damer med krogede gigtfingre og har ikke selv lyst til at ende der, men jeg frygter, at det kun bliver værre.”

”Så efter endnu en dag med dosering, hvor jeg havde store smerter i mine fingre, tænkte jeg, at nu må det simpelthen være nok,” fortæller hun om baggrunden for at skrive opråbet, der i skrivende stund er blevet delt mere end 150 gange.

Mange timer om ugen

Én af de dem, der har delt opråbet, er den 57-årige social- og sundhedsassistent Marianne Bundgaard Larsen. Som medicinansvarlig på et bosted bruger hun omkring otte til ni timer om ugen på at dosere medicin. En stor del af de timer går med at trykke medicin ud af blisterpakker.

”Bagefter kan jeg have så ondt i hænderne, at jeg dårligt kan holde om rattet, når jeg skal hjem fra arbejde,” fortæller Marianne Bundgaard Larsen.

Social- og sundhedsassistenten har doseret medicin på jævnlig basis siden 2015.

”Jeg kan tydeligt mærke en forværring i mine fingre. Jeg tager smertestillende efter hver anden eller tredje dag med dosering, og det afhænger især af, hvor mange blisterpakker der har været,” siger Marianne Bundgaard Larsen.

Flertal oplever samme problem

En undersøgelse fra Dansk Sygeplejeråd (DSR) viste i efteråret sidste år, at hele 59 procent af sygeplejerskerne i kommunerne oplever fysiske gener eller smerter, der relaterer sig til arbejdet med blisterpakninger.

En anden, der genkender smerterne, er social- og sundhedsassistent Nanna Larsen.

”Mine tommelfingre har det ikke godt efter en dosering, og jeg har ondt oppe i leddene i resten af dagen. Jeg tager normalt ikke smertestillende, men det gør jeg sommetider for at få dagligdagen til at fungere, og jeg kan godt være nervøs for, at jeg med tiden udvikler slidgigt,” siger hun.

Hjælpemiddel er kun ringe hjælp

De tre sundhedspersoner, som Fagbladet FOA har talt med til denne artikel, kender alle til det hjælpemiddel, der kan bruges til at trykke tabletterne ud af blisterpakkerne. Men reelt er det ikke til megen hjælp, fortæller de.

I forvejen tager det nemlig lang tid at trykke tabletter ud af blisterpakken, og tidsforbruget øges markant, hvis hjælpemidlet anvendes. Og derudover er nogle blisterpakker så hårde, at hjælpemidlet er svært at bruge, ligesom andre tabletter er for skrøbelige til hjælpemidlet.

”For simpelthen ikke at ødelægge tabletterne, kan jeg blive nødt til at bruge fingrene,” siger Marianne Bundgaard Larsen.

De tre anfægter også den enorme mængde stanniol, de må smide ud efter hver dosering.

”På den måde er det også et miljøproblem. Jeg fylder to affaldsposer. Normalt skal vi undgå stanniol i hverdagen, og her er der bare kæmpe store mængder af det,” siger Marianne Bundgaard Larsen.

Lægemiddelstyrelsen: Kan være flere årsager

Ifølge Dansk Sygeplejeråds hjemmeside, har fagforbundet siden 1995 været i dialog med interessenter på lægemiddelområdet og sygeplejersker i hele Danmark for at finde en løsning på problemet.

”Desværre er problemets omfang ikke blevet mindre. I de senere år har lægemiddelindustrien i større og større omfang udskiftet glas med blisterpakninger,” skriver DSR.

Fagbladet FOA har spurgt Lægemiddelstyrelsen om, hvorfor meget medicin er pakket ind i blisterpakker.

Lægemiddelstyrelsen fastslår, at den ingen indflydelse har på den type emballage, som lægemiddelproducenter anvender til sine produkter.

”Nogle lægemidler markedsføres i forskellige typer indpakning, mens andre kun kommer i én type emballage. Der kan være mange årsager til producentens valg af emballage; det vigtige er, at emballagen sikrer, at lægemidlet bringes frem til slutbrugeren på en måde, der sikrer at lægemidlet er sikkert og tilstrækkeligt beskyttet på sin tur frem til slutbrugeren. Mange patienter/borgere foretrækker desuden blister, fordi det er nemt at medbringe/have på/med sig,” oplyser Lægemiddelstyrelsen i en mail til Fagbladet FOA.

Lægemiddelstyrelsen oplyser endvidere, at den ikke har bud på mulige løsninger på problemet, da det ligger uden for styrelsens ressortområde.