Besøgshunde får også medarbejderne til at smile mere

Plejepersonalet oplever, at det sætter gang i samtalerne med borgerne, når besøgshundene kommer på besøg på plejecenteret. Hundene bliver et 'fælles tredje', som giver noget at tale om, og det gavner særligt de demente, lyder det fra plejehjemsleder Karina Braagaard Roost. Modelfoto/Anna Cathrine Leth Christiansen

Det har længe været kendt, at terapihunde kan noget helt særligt med ældre, demente og psykisk syge borgere. Men også medarbejderne får smil på læben, når hundene kommer på besøg på plejecenteret. 

23. december 2022

Når labradoren Sally kommer på besøg på Kongebrocenteret i Christiansfeld, får hun ikke kun løftet stemningen blandt de ældre. Også medarbejderne synes, at det ugentlige besøg af den otteårige brune labrador er et lyspunkt.

"Vores Sally har en fuldkommen magisk indvirkning på både beboere og personale. Det er næsten helt eventyrligt, når hun kommer løbende ned ad gangen og hilser på alle. Det skaber bare en bølge af store smil blandt alle, og det sætter stemningen for resten af dagen," siger plejehjemslederen Karina Braagaard Roost i en pressemeddelelse fra TrygFonden, der netop har lavet spørgeskemaundersøgelse blandt godt 300 pleje- og omsorgsmedarbejdere – der også er besøgshundekoordinatorer – og 400 hundeejere.

Giver en masse at tale om

For det gavner ikke kun borgerne, lyder det fra TrygFonden, der administrerer besøgshunde-korpset, der består af mere end 700 frivillige hundeejere og deres hunde, som besøger udfordrede og sårbare mennesker på institutioner i Danmark.

Også medarbejderne får glæde ud af besøgene, og mange oplever faktisk, at det gør deres arbejde nemmere, idet hundene hjælper plejepersonalet i samtalerne med borgerne. Netop det understreger også plejehjemsleder på Kongebrocenteret i Christiansfeld Karina Braagaard Roost.

"Sally bliver et slags fælles tredje – noget, man kan samles om og tale om. Hendes tilstedeværelse i sig selv lægger op til flere samtaler, som udover at glæde personalet også bliver en hjælp i arbejdet. Det gælder særligt de demensramte, der har udfordringer med deres sprog. Der oplever vi bare, at hunde har en helt særlig evne til at skabe kontakt, og det har stor betydning for personalet i det daglige."

Det hjælper besøgshundene med ... 

  • 9 ud af 10 hundeejere og besøgshundekoordinatorer oplever, at besøgene vækker glæde hos beboerne.
  • 7 ud af 10 hundeejere og besøgshundekoordinatorer oplever, at hundene vækker minder hos de ældre.
  • 8 ud af 10 besøgshundekoordinatorer oplever, at personalet også får noget ud af besøgene.
  • 96 procent af besøgshundekoordinatorerne svarer, at det er en god oplevelse.
  • 81 procent af besøgshundekoordinatorerne svarer, at besøgene giver gode oplevelser sammen med beboerne.
  • 66 procent af besøgshundekoordinatorerne svarer, at besøgene er med til at give nærvær og hyggelige stunder.
  • 80 procent af besøgshundekoordinatorerne svarer, at besøgene giver plejepersonalet noget at tale om med beboerne. 

Kilde: TrygFonden