Arbejdet som brandmand gav Jan PTSD:”Når man går ud ad døren, er man glemt”
I næste uge tager Folketinget stilling til et forslag, der skal sikre bedre støtte til brandfolk og ambulancereddere med psykiske lidelser. Netop manglende hjælp betød, at Jan Tørning, der lever med PTSD, følte sig svigtet. I stedet kom hjælpen fra uventet kant.
i dag kl. 14.49
Angst og flashbacks til traumatiske oplevelser fra sin tid som brandmand plejede at præge Jan Tørnings liv.
I 2022 fik han anerkendt PTSD som arbejdsskade. Det samme har mindst 11 andre ansatte inden for branchen ’brandvæsen’, viser tal fra Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, som Fagbladet FOA har fået trukket.
”Hvis vi ikke kan få PTSD, hvem kan så, med alt det vi oplever,” lød det tilbage i 2022 fra Jan Tørning, der i dag er på førtidspension efter 28 år som ansat i brandvæsenet og beredskabet.
Jeg har aldrig vendt samfundet ryggen, men det har vendt mig ryggen.
Jan Tørning, brandmand og førtidspensionist
Men selv med den anerkendte arbejdsskadesag i hånden har Jan Tørning følt sig svigtet af 'systemet'.
”Da jeg gik ud ad døren, blev jeg glemt. Jeg har aldrig vendt samfundet ryggen, men det har vendt mig ryggen. Jeg sad bare derhjemme og kiggede ud ad vinduet og vidste ikke, hvor jeg skulle gå hen. Min angst gør, at jeg ikke bare kan gå ud blandt folk,” fortæller han.
Fællesskabet som redning
Jan Tørnings redning kom i stedet fra en uventet kant. Via sin svigersøn fik han adgang til et træningstilbud, selvom det egentlig er målrettet PTSD-ramte veteraner fra Forsvaret bosiddende i Aalborg Kommune.
Det seneste år har han gået på holdet to gange om ugen, og det har været en livsforandrende oplevelse.
”Nu møder jeg ligesindede, og det er så unikt og vigtigt et fællesskab. Vi kan dele alt mellem himmel og jord, fordi vi forstår og tror på hinanden. Det har i den grad fået mig til at blomstre op, og mine symptomer på PTSD er blevet mindre,” fortæller 64-årige Jan Tørning og understreger vigtigheden af tilbud som dette:
”Det burde findes i hele landet. Det redder mennesker, og økonomisk er det småpenge i forhold til, hvad det giver tilbage.”
Nyt forslag skal sikre bedre hjælp og støtte
I næste uge – torsdag den 30. januar – behandler Folketinget et forslag fra Dansk Folkeparti, der skal sikre brandfolk, ambulancereddere, politi- og fængselsbetjente samme psykologiske og økonomiske støtteordninger som Forsvarets veteraner.
Forslaget fremhæver, at arbejdet ofte indebærer alvorlige psykiske belastninger som vold, trusler og dødsfald, hvilket kan føre til PTSD, angst og depression. Og at formålet er, at ”sørge for, at alle, der betaler en høj pris for at beskytte Danmark, modtager lige behandling og hjælp.”
At mange brandfolk og ambulanceansatte har et hårdt psykisk arbejdsmiljø bakkes op af en FOA-undersøgelse fra 2021.
Ifølge undersøgelsen opfylder 8 procent af brand- og redningspersonalet diagnosekriterierne for PTSD, mens 22 procent er i risiko for at udvikle PTSD.
"Kommunen bør bare åbne ballet"
For Jan Tørning er det afgørende, at der er hjælp og støtte til alle, der lider af PTSD på grund af arbejdet – ligegyldigt om det er social- og sundhedshjælperen eller dagplejeren.
Derfor har han rettet henvendelse til borgmesteren i Aalborg for at foreslå, at kommunen skaber et tilbud for alle PTSD-ramte borgere.
”Kommunen bør bare åbne ballet og komme i gang. For står man alene, føler man sig svigtet,” siger han.
I FOA er man tilfreds med, at der er politisk bevågenhed på at sidestille blandt andet brand- og redningspersonale med Forsvarets veteraner.
”Det har vi bedt om i årevis,” siger sektorformand Thomas Brücker og fortsætter:
”Ingen skal blive syge af at gå på arbejde, men bliver man syg, skal der være hjælp at hente. Alle ved nu, at brandmænd og ambulancepersonale risikerer at få PTSD af at passe deres job, og derfor skal der være et system, der griber en, så man kan leve et tåleligt liv.”