Andreas har mistet tre kolleger på to år: Ny forskning afslører øget kræftrisiko blandt brandfolk
Andreas Keil har mistet tre kolleger til kræft og mærker selv frygten for sygdommen – ny forskning peger på en markant øget risiko for brandfolk.
30. september
Udrustet med tungt udstyr og efter hård træning rykker brandfolkene ud og risikerer deres liv i den gode sags tjeneste. Men det er ikke nok til at skærme dem mod sygdomme.
For brandfolk, der har arbejdet fuldtid inden for faget i over fem år, er risikoen for at udvikle modermærkekræft 37 procent større end for andre mænd i arbejde. Risikoen for kræft i urinblære, lungehinden, prostata og testikler er også større, men ikke i lige så høj grad.
Det viser en ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse. Undersøgelsen er baseret på næsten 12.000 danske brandmænd, der fik kræft i perioden 1968 til 2021.
Gennem de sidste 10 år har FOA haft fokus på forebyggelse af kræft blandt brandmænd.
”Der er beredskaber, der kan gøre det langt bedre, end de gør i dag. Forskellen på nu og før er, at vi i langt højere grad ved, hvad der skal til,” fortæller Thomas Brücker, der er sektorformand i Teknik-og Servicesektoren i FOA.
”Undersøgelsen peger jo på, at vi fremover skal rette fokus på andre kræftformer end tidligere. At der er en øget risiko for modermærkekræft med 37 procent, er bare ikke acceptabelt,” siger han.
Tre kollegaer lagt i graven på to år
En af de brandmænd, der kender til kræftrisikoen på nært hold, er Andreas Keil. Han har arbejdet som brandmand i København siden 2007. Selvom han selv er sluppet for sygdommen, har han oplevet at miste flere kolleger til kræft.
”De sidste to år har jeg mistet tre kollegaer til kræft. Så sent som i lørdags var jeg til begravelse,” fortæller han.
Den nye undersøgelse kommer derfor ikke som en overraskelse for den erfarne brandmand. Han indrømmer dog, at han ikke er god nok til selv at blive tjekket regelmæssigt hos lægen.
”Det er noget, vi taler meget om på arbejdspladsen, men vi er også mænd, der ikke har kultur for at gå til lægen så tit. Det skal vi blive bedre til,” siger han.
Keil og hans kolleger bliver indkaldt til helbredstjek én gang årligt, men ifølge ham ville flere tage imod tilbuddet, hvis tjekket foregik på arbejdspladsen.
På Andreas Keils arbejdsplads har de desuden projektet ”Ren Brandmand”, som sætter fokus på vigtigheden af at sikre rene forhold efter brandslukning. Fagbladet FOA har tidligere beskrevet, at mindre sod skal forebygge kræft hos brandfolk.
Trods de gode indsatser mærker Andreas Keil stadig frygten for kræft.
”Jeg er også bange for at få kræft,” siger han.
Men selvom frygten er til stede, påvirker den ikke hans arbejde som brandmand.
”Jeg elsker mit job. Jeg har en hverdag, hvor jeg gør en forskel og laver noget meningsfuldt,” afslutter han.
Om forskningen
Foruden Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning har forskere fra Bispebjerg og Frederiksberg Hospital, Holbæk Hospital, Syddansk Universitet og Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø deltaget i forskningsprojektet.
Projektet bygger videre på en undersøgelse, som forskerne offentliggjorde i 2017. De har nu suppleret med yderligere 7 års data, så de netop offentliggjorte resultater er baseret på 11.827 mandlige brandfolk, som er fulgt fra 1968-2021. Brandfolkene er sammenlignet med en gruppe jævnaldrende erhvervsaktive mænd uden kræft.
Kilde: Kræftens Bekæmpelse