Ville tvinge ansatte til aften- og nattevagter:Nu trækker kommune i land

Efter pres fra FOA har ansatte i ældreplejen i nordjysk kommune alligevel ikke udsigt til at blive tvunget til blandede vagter.
Opdateret i dag kl. 16.28
OPDATERING: Fagbladet FOA har opdateret artiklen med en kommentar fra centerchef i Rebild Kommune, Birgitta Sloth Christiansen.
Du opsiges i nuværende stilling, men tilbydes genansættelse i blandede vagter med virkning fra 1. januar.
Ovenstående besked modtog medarbejderne i ældreplejen i Rebild Kommune for nylig. Kommunens forklaring var, at det var nødvendigt for at leve op til den nye ældrelov, hvor medarbejdere skal arbejde i faste, tværfaglige teams.
Efter et møde med FOA mandag eftermiddag ændrer kommunen imidlertid kurs.
Folk er fantastisk glade og siger ’godt gået, Sally’
Sally Torp, fællestillidsrepræsentant, Rebild Kommune
I et brev orienteres medarbejderne om, at kommunen nu i stedet vil gå i dialog med medarbejderne omkring frivillige ordninger om blandede vagter.
Med på mødet var fællestillidsrepræsentant Sally Torp. Hun beretter om glade kolleger tirsdag morgen:
”Folk er fantastisk glade og siger ’godt gået, Sally’ og at ’kampen for retfærdighed er vundet’.”
En ”tosset idé”
I FOA Nordjylland er fagpolitisk leder Jesper Hermansen også glad for, at kommunen har lyttet.
”Vi har sagt, at det var en tosset idé, og at vi var bekymrede for arbejdsmiljø, trivsel, rekruttering og fastholdelse. Kommunen har heldigvis set fornuften i det, vi har sagt. Og det anerkender vi dem selvfølgelig for,” siger han.
Både Jesper Hermansen og Sally Torp undrer sig over, at kommunen ikke fra start har inddraget og involveret medarbejderne.
”Mit forslag har været, at man lige trak vejret omkring de blandede vagter. I morgen starter det første faste team, og så kan de få lov til at se potentialet i selv at kunne vagtplanlægge. Når man selv får det ansvar, dækker folk hinanden ind. Så jeg tror, at det hele løser sig selv,” siger Sally Torp.
Vi kan ikke gå med på den bane, der hedder tvang
Jesper Hermansen, fagpolitisk leder i FOA Nordjylland
I FOA understreger Jesper Hermansen, at man ikke modarbejder ældrelovens mål om øget selvbestemmelse og livskvalitet.
”Men vi kan ikke gå med på den bane, der hedder tvang. Kommunen tror, at de kan skabe den kontinuitet, der er brug for, ved at alle arbejder i blandede vagter. Jeg tolker ikke ældreloven på samme måde. Det handler om, at medarbejdere og ledelse i fællesskab finder ud af, hvordan de faste teams fungerer bedst,” siger Jesper Hermansen og tilføjer:
”Det kan lykkes at etablere faste teams i alle andre kommuner, så hvorfor skal det ikke også kunne lykkes i Rebild.”

Stadig tillid til processen
Centerchef i Rebild Kommune, Birgitta Sloth Christiansen, forklarer, at kommunen har valgt at indføre faste teams for at understøtte intentionerne i den nye ældrelov om helhedspleje. Den tilgang kræver ifølge hende et større kendskab til den enkelte borgers liv og behov – og ikke mindst et tæt samarbejde i medarbejdergruppen.
”Den gode pleje er en holdindsats, og det kræver, at alle på holdet kender hinanden og den plejekrævende borger. Derfor er det vigtigt, at vi sikrer, at viden og informationer deles på tværs af de enkelte vagtlag. Det handler også om medarbejdernes trivsel, faglighed og kompetenceudvikling,” skriver centerchefen i en mail til Fagbladet FOA.
Samtidig afviser hun, at kommunen har ændret kurs i processen.
”Vi har kørt en inddragelsesproces, hvor tillidsrepræsentanter og ledere frem til i går kunne komme med input til forslaget om blandede vagter. Der er kommet både ris og ros, og også et ønske om, at man sammen finder løsninger ad frivillighedens vej.”
Centerchefen er overbevist om, at kommunen kommer i mål ad frivillighedens vej.
”Med den store velvilje fra alle sider er jeg sikker på, at vi nok skal nå i mål. Nu vil vi sammen med FOA følge udviklingen tæt,” lyder det fra Birgitta Sloth Christiansen.