Sket i ugen: Social- og sundhedsassistent får tv-hjælp til drømmen om at blive iværksætter
Her er nyeste nyt om pædagogiske assistent-elever, der ikke kan få elevplads. Om en minister, der ikke ved, hvad han må. Om personaleflugt på plejehjem og en sosu-drøm om iværksætteri. Hæng på.
15. november
Så er endnu en uge fløjet afsted, og den har igen vist, at velfærden aldrig sover. Fra store ting som sundhedsreformen til de lidt mindre - men ikke mindre betydningsfulde - som en AMR fra Køge, der er blevet valgt til Danmarks bedste.
Men inden vi lukker ned efter en vigtig uge i velfærdsdanmark, giver vi her på Fagbladet FOA et hurtigt overblik, der klæder dig på til weekenden.
Kommuner – kom nu ind i kampen om lærepladsaftalerne
Først skal det handle om vores kære pædagogiske assistenter. For mens pædagoguddannelsen som landets største uddannelse har problemer med søgningen, så er den pædagogiske assistent-uddannelse populær. Faktisk lidt for populær til det antal pladser, der er. Problemet er nemlig, at hver fjerde – eller 26 procent - der søger ind, får afslag – ikke fordi de ikke er kompetente. Men fordi der simpelthen ikke er et ansættelsesbrev i kommunerne til dem.
Det betyder så, at de ikke kan komme videre fra Grundforløb 2 på landets sosu-skoler - og dermed må opgive drømmen. I praksis, at der ud af 742 elever, var 190 elever, der fik afslag på en elevplads i 2024, viser nye tal, som DR har indsamlet.
Problemet er ikke nyt. Fagbladet FOA har beskrevet det her og her.
Der skal en løsning til nu, mener FOAs egen pædagogiske sektorformand Kim Henriksen, der appellerer til en ny lærepladsaftale, der skal få kommunerne til at ansætte. Så vi en gang for alle kan få de faglærte i landets vuggestuer, børnehaver og dagpleje, som der er brug for.
Beredskabs-Torsten er i tvivl
Videre til noget, der kan lyde lidt skørt. For den relativt nyudnævnte minister for samfundssikkerhed og beredskab, Torsten Schack Pedersen fra Venstre, er blevet sat til at løse gigantiske samfundsproblemer som for eksempel at sikre beredskabet, hvis Danmark eksempelvis er udsat for store ulykker, ekstreme vejrsituationer, sabotage eller hybride trusler. Problemet er bare, at han ikke ved, hvad han må, skriver DR.
Må han kræve, at de enkelte plejehjem i landet har et minimumslager af mad og vand til hver enkelt beboer i tilfælde af et strømnedbrud i Danmark? Eller må han kun komme med anbefalinger?
Indtil videre er det kommunerne, der har sektoransvaret og dermed skal sikre, at svage og plejekrævende beboere på plejecentre har vand, mad og medicin til minimum tre dage, som direktivet lød i foråret, da vi alle skulle forberede os på det store sammenbrud.
Derfor vil han nu have en beredskabskommission til at se på, om han ”have beføjelser, der er mere vidtgående end koordinering?”.
Og det møder kritik fra politikerkollegerne på Christiansborg.
”Det virker simpelthen underligt, at man har oprettet et beredskabsministerium uden først at afklare, hvilke beføjelser og hvilken magt, der skal følge med,” siger Danmarksdemokraternes beredskabsordfører, Lise Bech til DR.
Dårligt arbejdsmiljø på Djursland
Der er kommet en tung nyhed fra demensplejehjemmet Frejasvænge i Kolind på Djursland. Her har man fået en påtale fra Arbejdstilsynet for at have overtrådt arbejdsmiljølovgivningen på grund af risiko for vold mod medarbejderne.
Og det lyder virkelig voldsomt, når Arbejdstilsynet beskriver voldsepisoderne. Blandt andet er en ansat blevet skubbet ind i en væg og fastholdt af en udadreagerende beboer. Vedkommende forsøgte at vriste sig fri, men blev igen fastholdt, indtil en anden ansat kom og hjalp, skriver TV2 Østjylland, der dækker sagen. Den ansatte bar ikke overfaldsalarm, da hændelsen skete.
Arbejdsmiljøet er så dårligt, at 40 medarbejdere er stoppet inden for de seneste to år. FOA Randers, som følger sagen tæt, er blevet kontaktet af flere medlemmer, som fortæller om problemer.
”Vi er bekymrede for vores medlemmer, men også hele huset med de andre faggrupper og beboerne,” siger Mariejo Christensen, som er næstformand i FOA Randers til TV2 Østjylland.
Frejasvænge er gået i gang med at forbedre arbejdsmiljøet i samarbejde med Arbejdstilsynet.
En sosu med hjertet på rette sted
En mere munter nyhed at slutte af på. I DR er man gået i gang med et mere realistisk take på danskernes økonomi. Og det er forfriskende, mener vi på Fagbladet FOA, der ser penge som det sidste tabu i en tid, hvor alle på de sociale medier ser ud til at være lavet af penge. For nej, vi kan ikke alle rende rundt i nyt tøj, lækre negle og nyfarvede bryn på vej mod næste storbyferie. Der spares op og der arbejdes for tingene rundt omkring i velfærdsdanmark. Og det gør Rebekka, som er 21 år, bor i Randers og lige er blevet færdig som social- og sundhedsassistent også.
Hun er med i nyeste episode af Boost til Budget.
For selv om hun er blevet ansat på et plejecenter på fuld tid, så har hun en drøm om at lave en virksomhed, der er med til at ændre folks fordomme mod social- og sundhedsassistenter.
”Jeg bliver helt høj, hver gang jeg kan gøre noget for et andet menneske,” som hun siger.
Vi hepper på dig, Rebekka, du er skøn og har hjertet på rette sted.
Og det var ordene. Rigtig god weekend til dig - hvad enten du holder landet kørende derude. Eller kan se frem mod en weekend i sofa eller skov. Og til Mie, social- og sundhedshjælper fra Køge, som blev valgt til årets AMR. Kæmpe tillykke. Så sejt gået!