Tårerne triller, men ikke af fortrydelse: Derfor har Gunly aldrig overvejet at forlade faget
Tårerne triller. Men det er på grund af taknemmelighed for de år, der er gået.
12. december 2023
65-årige Gunly Svensson vil savne kolleger, de nære relationer og den daglige opgave med at gøre en forskel i menneskers liv.
Hun kan i dag fejre 45-års jubilæum i hjemmeplejen hos Ullerslev/Nyborg Kommune. Samtidig har Gunly valgt at sige farvel til en imponerende karriere og goddag til en tilværelse som pensionist.
Og det er første og eneste gang i alle disse år, at Gunly Svensson overhovedet har overvejet at sige sit job op.
”Nej, jeg har aldrig opvejet at lave noget andet eller at sige mit job op. Det er en del af mig,” forklarer hun.
Hyppig udskiftning af medarbejdere er ellers en af hjemmeplejens største udfordringer.
Det understreger blandt andet VIVEs undersøgelse ’Når arbejdet udmatter’ fra 2023. Heri er personalemangel og tidsknaphed to af årsagerne til problemet.
Men Gunly har altid haft en måde at håndtere udfordringer på.
”Hvis noget er for presset, så siger jeg det. Siger det højt. For eksempel at jeg ikke kan få nogle opgaver. Og så findes der jo en løsning på det.”
”Selvfølgelig ikke, hvis der er mange sygemeldinger blandt personalet. Så må man ’hugge en hæl og klippe en tå.’ Så hjælper man hinanden ved at ringe og høre, hvor langt de er. På den måde passer vi på hinanden.”
Gunly har altså altid insisteret på, at der findes en løsning på udfordringerne. For de har bestemt ikke skullet komme i vejen for hendes arbejdsglæde.
”Når jeg kommer ud til de ældre borgere, så modtager jeg for det meste et smil. Det giver mig livsglæde. Jeg hører om bekymringer og taler om, hvordan man kan gøre noget ved dem. Jeg er noget for andre, og det ligger dybt i mig at være det.”
Guld på brystet
Det er med stor stolthed at Gunly viser sin medalje frem. Dronningens Fortjenstmedalje. Den fik hun den 15. juni overrakt af Nyborgs borgmester, Kenneth Muus.
Når Gunly bliver spurgt, om hun har følelsen af, at de 45 år er fløjet af sted, svarer hun prompte:
”Nej. Det har jeg ikke.”
Og når hun forklarer, hvordan det var at være i hjemmeplejen for årtier siden, så forstår man, at 45 kan føles som mange år.
”Dengang jeg startede, havde vi ikke hjælpemidler. Der fandtes ikke engang en plejeseng,” fortæller Gunly.
Hun taler positivt om de store forbedringer og hjælpemidler, hun har oplevet gennem årene. De har i den grad gjort arbejdsforholdene bedre, understreger hun.
Rekord for jobskifte
I 2021 og 2022 blev der igen sat rekord for antal danskere, der starter i nyt job, også blandt mænd og kvinder midt i livet. Det skriver alt.dk og tilføjer, at forskere mener, at endnu flere danskere i fremtiden vil skifte både job og branche.
Men selvom verden konstant forandrer sig, er der en ting, der altid vil være det samme. Nemlig tristheden over at miste en borger.
”Nogle gange er det hårdt at miste en borger, det kan jo være en, man har været hos i helt op til ti år. Men det er jo den vej det går.”
”Jeg siger altid ’ses senere,’ inden jeg går. Også selvom jeg ikke er sikker på, at vi ses igen. Men de skal have håb til det sidste, så jeg siger aldrig ’farvel.’”
Livets næste fase
Men ’farvel’ siger Gunly nu til den hverdag, hun kan fejre Safirbryllup med.
Hun vil savne kollegaerne og borgerne. Derfor har hun lavet en aftale om, at der gerne må ringes efter hende, hvis hjemmeplejen i Nyborg Kommune har brug for hjælp.
Og ellers ser Gunly frem til at få ind i pensionisttilværelsen og nyde livets næste fase.
”Jeg skal sove længe og har en masse hjemlige gøremål. Jeg går til folkedans, strikker, hækler og orker. Og så hjælper jeg til i et fritidshus. Der er nok at se til.”