Syv gode råd:Sådan undgår du konflikter på jobbet

Jo mere forebyggelse, jo mindre risiko for konflikt. Få ekspertens bedste råd til at bremse konflikten, før den opstår. Og til at håndtere det, hvis den allerede er brudt ud.

07. april

Det starter måske med et suk. En forælder, der ikke føler sig hørt. En pårørende, der hæver stemmen. Eller en borger, der pludselig reagerer vredt. 

Små gnidninger kan risikere at udvikle sig til konflikter, når du er i tæt kontakt med andre mennesker i dit job. Det fortæller Liv Berit Starheim, der er uddannelsesleder på master i arbejdsmiljøledelse på Syddansk Universitet og forsker i konflikthåndtering. 

“Der kan hurtigt opstå konflikter, når der er en ubalance i magtforholdet. Altså når det for eksempel er en fagperson overfor en pårørende, en forælder, en borger eller måske en person ved et ulykkessted," siger hun.

Det kan være en god idé at trække sig, hvis konflikten bliver for ophedet eller svær at løse

Liv Berit Starheim, master i arbejdsmiljøledelse og forsker i konflikthåndtering

Derfor har man ifølge forskeren også et særligt ansvar for at forsøge at forebygge uoverensstemmelser og række ud, når man er personen med den professionelle kasket på. 

Og heldigvis kan konflikter ofte tages i opløbet: 

“Jo mere forebyggelse, der er, jo mindre risiko er der for en voldsom konflikt," siger Liv Berit Starheim.

Her kommer hun med sine bedste råd til, hvordan du kan forebygge en konflikt. Og hvordan du kan håndtere det, hvis den allerede er eskaleret.

Forebyggelse:

  1. 1

    Tal med dit bagland

    Hvis du kan mærke, at der er en uoverensstemmelse under opsejling, kan det hjælpe at tale med din kollega eller leder om udfordringen. 

    Måske er der en særlig forælder, du har svært ved at kommunikere med. Eller måske er du gået skævt af en borger.

    Ved at tale situationen igennem, giver du dig selv mulighed for at trække vejret og ventilere situationen. Du stopper altså dig selv i at eskalere konflikten. 

    Samtidig kan din kollega måske være behjælpelig med nye perspektiver, du ikke selv havde tænkt over.

  2. 2

    Forventningsafstem

    Usikkerhed kan skabe grobund for konflikter. Derfor kan det være en god idé at afstemme sine forventninger til hinanden. 

    Vær tydelig om, hvad du forventer af personen over for dig. Du er den professionelle og kender både de nedskrevne og uskrevne regler på din arbejdsplads. Det kan eksempelvis være, hvad de pårørendes rolle er på plejehjemmet, eller hvor meget kommunikation der kan forventes fra institutionen på Aula.

    Forklar også gerne modparten, hvorfor tingene foregår, som de gør. Det skaber en større forståelse og kan rydde misforståelser af vejen. 

    Sæt gerne konkrete ord på forventningerne: “Det er en stor hjælp, hvis du …” eller: “Vi gør sådan her, fordi …”

  3. 3

    Spil hinanden gode

    Det er vigtigt at lytte til hinanden. Ofte har I et fælles mål om at skabe den bedste oplevelse for borgeren, barnet eller patienten. Tænk over det, når bølgerne begynder at gå højt. 

    Forsøg at undgå antagelser og fortolkninger af den andens motiver og samarbejd i stedet for at finde den bedste fælles løsning. Det kan eksempelvis gøres ved at spørge ind til modpartens frustration og lytte til begrundelsen. 

    På den måde kan I fange konflikten i opløbet og få et fælles fodslag til at løse udfordringerne sammen.

  4. 4

    Solidt fundament

    En vigtig vej til at forebygge konflikter er at have styr på sine procedurer på arbejdspladsen. Det nedsætter risikoen for, at der går noget galt i planlægningen, som kan starte en konflikt. 

    Er der styr på, hvem der skal tage imod den nye borger på plejehjemmet? Hvad er rollefordelingen, når ambulancen når frem til ulykken? Hvornår kommer hjemmehjælpen til borgeren? Hvem har telefonvagten i institutionen?

Under konflikten:

  1. 1

    Bliv på egen banehalvdel

    Fortæl personen, hvordan du oplever situationen ved at bruge “jeg”-formuleringer. 

    Sig eksempelvis: “Når du siger …, oplever jeg det som …” eller: “Jeg tænker, at det forholder sig således. Men måske tager jeg fejl?”

    Det er svært for den anden person at angribe dine udmeldinger, når du tager udgangspunkt i dig selv og samtidig er interesseret i deres mening.

    Bliv på egen banehalvdel og undgå at pege fingre og lægge følelser over på den anden person.

  2. 2

    Øjnene på bolden

    Er konflikten allerede eskaleret, så husk på, at den ofte bunder i en frustration hos modparten. Og selvom det ikke altid kommer til udtryk på en hensigtsmæssig måde, handler det sjældent om dig personligt. 

    Det er derfor også vigtigt at blive ved med at føre samtalen tilbage til det egentlige problem, der skal løses. Der kommer ikke noget godt ud af at blive personlig, hæve stemmen eller pege på fejl hos den anden. 

    Grib og gentag de formuleringer, som er konstruktive. Og forsøg at se bort fra alt det andet, som kan vælte ud under en konflikt. 

  3. 3

    Time out

    Det kan være en god idé at trække sig, hvis konflikten bliver for ophedet eller svær at løse. 

    Overvej, om det er muligt at tage en time out og mødes på et andet tidspunkt for at tale videre. Det giver begge parter muligheden for at trække vejret og tænke sig om. 

    Når man først har bevæget sig op i det røde felt, kan det være svært at udtrykke eller gennemskue, hvad frustrationen egentlig bunder i.


Fagbladet anbefaler