Syge børn, stressede forældre: Kommune tester ny løsning for småbørnsfamilier

kvinde, barn, syg, feber
Forældre skal ikke kun kunne holde første og anden barns sygedag, men alle, lyder det fra Aalborg Kommune. Colourbox

21. marts

Alt er ikke krudt og kugler og internationale topmøder.

Her på Fagbladet FOAs ugentlige overblik fokuserer vi i stedet på overskrifterne fra velfærdens verden.

For som en ny undersøgelse understreger, så er det afgørende at fokusere på det, vi har tæt på os i en urolig verden. Det er den store tryghed og den lille tryghed, siger en af undersøgelsens forfattere. Og den lille handler om det nære omkring os, og de mennesker vi holder af.

Det er det, denne uges overblik skal handle om. 

  1. 1

    Kommune vil give medarbejdere fri alle barnets sygedage

    Fri indtil barnet er rask? Det lyder næsten for godt til at være sandt. Ikke desto mindre er det den forsøgsordning, Aalborg Kommune nu igen forsøger at få igennem efter tidligere at have fået nej fra Kommunernes Landsforening (KL). Her mener man, at fridage skal aftales i overenskomsten. Byrådsmedlem Jane Østergaard håber alligevel på et gennembrud denne gang.

    ”Det er simpelthen så god en idé, at det ikke kan passe, at vi ikke kan få lov til i det mindste at afprøve det,” siger hun til DR.

    Samme toner lyder fra Radikale Venstre og SF på Københavns Rådhus, der længe har ønsket et ubegrænset antal barns sygedage.  

  2. 2

    Kun hver tredje kommune har tre dages forsyninger til sårbare borgere

    Mad, vand og forsyninger til tre dage per person. Anbefalingen om at vi skal stå klar i tilfælde af krise, var klokkeklar.

    Alligevel er det kun hver tredje kommune, der har forsyninger til de anbefalede tre dage til deres sårbare borgere.

    Det viser en rundspørge, DK Nyt har lavet, som afslører at kun 34 ud af 82 kommuner har en plan for indkøb til deres beboere på døgninstitutioner, plejehjem og bosteder. 21 af de kommuner, der ikke har en plan, efterlyser en national udmelding.

    Social- og Boligministeriet, Ældreministeriet er i dialog med KL for at se på behovet for at understøtte kommunernes beredskabsplanlægning yderligere.

  3. 3

    60.000 pensionister har betalt for meget i skat

    Ejendomsværdiskatten har været for høj for titusindvis af pensionister. Og den dårlige nyhed er, at det ikke kan løses, før årsopgørelsen åbner i næste uge, rapporterer DR.

    Det er det så kaldte pensionistnedslag, der skulle hjælpe landets ældste boligejere, der har været forkert beregnet, lyder det fra Anne-Sofie Jensen fra Vurderingsstyrelsen. Og det betyder altså, at cirka 60.000 har betalt for meget. Hun lover, at boligejeren vil blive orienteret og at pengene vil blive tilbagebetalt. Det er dog uvist, hvornår. 

  4. 4

    Her er livskvaliteten højest

    Snakker du med naboen? Hilser I på hinanden hos købmanden? Og hygger du dig jævnligt med dem på vejen eller i gården?

    Så er chancen for, at din livskvalitet er god størst, lyder budskabet fra Realdania, der sammen med Danmarks Statistik har spurgt 122.000 danskere om deres livskvalitet. Her svarer tre ud af fire, at den ligger højt mellem syv og 10 på en skala fra 1-10.  

    ”Den vigtige konklusion er, at alle relationer tæller,” siger Henrik Mahncke, analysechef hos Realdania, der står bag undersøgelsen til DR

    Rygterne om udkanten og den rådne banan er desuden stærkt overvurderet. Kommuner som Læsø, Lemvig og Langeland ligger nemlig i toppen, mens Ishøj, Brønderslev, Glostrup og Albertslund i hovedstadsområdet ligger i den modsatte ende. 


Fagbladet anbefaler