Syg i ferien? Disse regler redder dine feriedage

Hvis sygdom ødelægger din ferie, kan du have ret til erstatningsferie. Få overblik over, hvilke regler der gælder – og hvad du bør gøre.

18. juli

Selvom den står på ferie og – forhåbentlig – sol og sommer, kan en ondsindet virus hurtigt spolere ferieplanerne. Er du uheldig at blive syg i forbindelse med din ferie, har du i de fleste tilfælde ret til erstatningsferie.

Herunder får du overblik over, hvilke rettigheder og muligheder du har, hvis du er henlagt til sygesengen op til eller i din ferie.

  1. 1

    Hvis du er syg, når ferien begynder

    Bliver du syg, inden ferien starter, kan du vælge at suspendere ferien eller holde den som planlagt.

    Hvis du vælger at holder resten af ferien, når du er blevet rask, holder du erstatningsdagene, du får for dine sygedage, på et senere tidspunkt.

    Hvis du vælger at suspendere ferie, har du i stedet ret til at holde ferien på et andet tidspunkt.

    Du skal i begge tilfælde sygemelde dig inden ferien efter de regler, der gælder på din arbejdsplads. Du skal ikke indhente en lægeerklæring, medmindre din arbejdsgiver ønsker det.

  2. 2

    Hvis du bliver ramt af sygdom under ferien

    Hvis du er syg i mere end fem feriedage i løbet af ferieåret, har du ret til erstatningsferie. Husk at melde dig syg, første dag du er syg. De fem 'karensdage' tæller nemlig fra den dag, du melder dig syg.

    For at få erstatningsferie skal du kunne dokumentere sygdommen. Det kan for eksempel være i form lægeerklæring eller dokumentation for hospitalsindlæggelse - også selvom din leder ikke beder om det.

    Du skal være opmærksom på, at du selv skal betale for lægeerklæringen.

    Hvis du raskmelder dig, inden den planlagte ferie er slut, skal du som udgangspunkt møde på arbejde. Du har dog også ret til at holde resten af ferien i forlængelse af din raskmelding. Du giver din arbejdsgiver besked om, hvad du vælger, når du melder dig rask.

    Bliver du ikke raskmeldt, har du mulighed for at holde erstatningsferien på et andet tidspunkt i ferieafholdelsesperioden.

  3. 3

    Om erstatningsferie

    Erstatningsferien skal som regel holdes i samme ferieafholdelsesperiode. Ferien kan dog overføres til næste ferieår, hvis du for eksempel på grund af sygdom ikke har mulighed for at afholde ferien inden 31. december. 

    Kontakt din tillidsrepræsentant eller din lokale FOA-fagforening, hvis du er i tvivl om, hvad du skal gøre, eller hvis din arbejdsgiver ikke er enig med dig i, at du har ret til erstatningsferie.
     
    Kilde: FOA.dk