Styrelse: Derfor er der ikke behov for at give ambulancepersonale eget 'virksomhedsområde'

Ambulancebehandlere og paramedicinere udfører allerede en lang række opgaver på eget initiativ, og derfor er et ’forbeholdt virksomhedsområde’ ikke nødvendigt, mener Styrelsen for Patientsikkerhed.
05. marts
Ud fra et ”patientsikkerhedsmæssigt synspunkt” er der ikke behov for at tildele ambulancepersonalet et såkaldt forbeholdt virksomhedsområde.
Sådan lyder Styrelsen for Patientsikkerheds konklusion i et netop offentliggjort notat på Folketingets hjemmeside.
Notatet er udarbejdet på bestilling fra indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde, efter flere partier i Folketinget har stillet beslutningsforslag om at give paramedicinere og ambulancebehandlere større ansvar i form af eget ’forbeholdt virksomhedsområde’.
Det vil give ambulancepersonalet mulighed for at udføre et sæt af opgaver og behandlinger, som i dag udføres på delegation fra en læge.
Udfører opgaver på eget initiativ
I notatet fremhæver Styrelsen for Patientsikkerhed, at ambulancepersonalet allerede udfører en række opgaver selvstændigt – eksempelvis præhospital patientvurdering, observation af patienter og hjertelungeredning.
Andre opgaver som at ordinere eller administrere receptpligtig medicin eller for eksempel at anlægge i.v.-adgang kræver dog lægelig delegation.
Men her påpeger Styrelsen for Patientsikkerhed, at der allerede i dag i ”høj grad” anvendes rammedelegationer udarbejdet af en ansvarlig læge.
”Således at ambulancebehandlere og paramedicinere kan iværksætte forskellige former for lægeforbeholdte procedurer og behandlinger på eget initiativ inden for denne ramme,” lyder det fra styrelsen.
Regeringen bakker ikke op
Styrelsen skriver videre, at der i udgangspunktet kan udarbejdes rammedelegationer for alle de procedurer og behandlinger, som læger har som forbeholdt virksomhedsområde, så længe den ansvarlige læge finder det ”patientsikkerhedsmæssigt forsvarligt.”
Med henvisning til styrelsens vurdering har indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde meddelt, at regeringen ikke bakker op om beslutningsforslaget.
Tobias Webber, paramediciner og tillidsrepræsentant i Region Midtjylland, har tidligere til Fagbladet FOA fortalt, at han ikke kan se, at forslaget løser et presserende problem i hverdagen.
”Vi arbejder allerede efter en instruks delegeret af en læge, så vi bruger ikke tid på at vende vores beslutninger med lægen, så længe vi bliver inden for rammedelegationen.”
”Og hvis vi for eksempel vurderer, at det ikke er nødvendigt at tage en patient med på sygehuset, er det betryggende, at vi skal konferere med en læge, inden vi kan træffe den beslutning, da lægen har mulighed for at slå op i patientens journal. At give os dén mulighed står højere på min ønskeseddel end forbeholdt virksomhedsområde,” siger han.
Thomas Brücker, sektorformand i FOA, anser ikke et forbeholdt virksomhedsområde som realistisk, før ambulancepersonale har fået egen professionsuddannelse. En uddannelse, som FOA aktivt arbejder for.