Sosu-assistent sagde nej til vaccine, men så ændrede hun mening
For social- og sundhedsassistent Hatice Yapici var det et dilemma, om hun skal have coronavaccinen eller ej. Særligt frygten for alvorlige bivirkninger gjorde hende i tvivl. Derfor sagde hun nej til stikket. I første omgang.
01. februar 2021
Det var med store smil og løftede arme, at de fleste ansatte på plejehjemmet Torsbo i Ishøj modtog tilbuddet om at blive vaccineret mod corona i slutningen af december. Men for social- og sundhedsassistent og arbejdsmiljørepræsentant Hatice Yapici var sagen en anden.
Hun var nemlig langt fra sikker på, at hun havde lyst til at få coronavaccinen og endte også med at takke nej.
“Det var jo helt nyt på det tidspunkt. Ingen var vaccineret endnu. Jeg var bange for, om der ville være nogle alvorlige bivirkninger ved vaccinen, og den uvished satte mig i et dilemma: Skal jeg, skal jeg ikke? Men jeg besluttede at vente,” siger 39-årige Hatice Yapici.
Frontpersonale må vente på coronavaccine
Frygter ikke corona
Tilbage i august blev Hatice Yapici ramt af corona. Hun slap billigt med meget milde influenzasymptomer. Og selvom hun ikke er sikker på at være immun over for sygdommen, spillede det alligevel ind på fravalget af vaccinen.
“Det gav mig lidt ro i forhold til at sige nej. Selvom det kan lyde underligt, så frygter jeg ikke corona på samme måde som før, fordi jeg har mærket det på egen krop – og for mig var det ikke slemt. Tænk, hvis jeg ville blive mere syg af vaccinen,” siger hun.
På plejehjemmet Torsbo valgte næsten alle ansatte at takke ja til vaccinen. Særligt alle dem over 50 år havde glædet sig til at få stikket, fortæller Hatice Yapici. Kun nogle enkelte var ligesom hun selv i tvivl. Og den tvivl har et par af kollegerne prikket lidt til.
“‘Kom nu, sig ja. Du skal da have vaccinen nu, det får vi andre jo også.’ Sådanne kommentarer har jeg fået. Jeg tror, det kan være svært at forstå, at andre ikke vil vaccineres, når man selv har sagt ja. Men jeg føler, at de respekterede min endelige beslutning,” siger Hatice Yapici og understreger, at det altså ikke har været et ubehageligt pres fra kollegerne.
Skal du bære mundbind, når du er vaccineret? Bliv klogere på vaccinen
Nej er blevet til ja
Siden slutningen af december har Hatice Yapici imidlertid ændret mening. Næste gang hun bliver tilbudt vaccinen, takker hun ja.
“Efter vores beboere og flere af mine kolleger har fået den, kan jeg jo se, at det går så fint. Der er ikke nogen af dem, som er blevet meget syge af vaccinen. Det har givet mig tryghed og mod på at få den. Jeg skulle bare ikke være en af de første,” siger hun med et lille grin og tilføjer:
“Og jeg fortryder ikke, at jeg sagde nej i første omgang.”
Hvornår Hatice Yapici får mulighed for at blive vaccineret, er endnu uvist. Hun er ikke blevet tilbudt vaccinen igen, men ifølge den opdaterede vaccinekalender kan gruppe 4 – som er frontpersonale – forvente at modtage en invitation til første stik fra anden uge i februar, altså fra 8. februar. Noget frontpersonale, såsom Hatice Yapicis kolleger, er dog allerede blevet vaccineret, da man startede med at vaccinere gruppe 4 sideløbende med gruppe 1.
Søren Brostrøm: Sosu'er skal hjælpe med at vaccinere mod covid-19
Beskyttet af værnemidler
Hatice Yapici kan godt forstå, hvis andre synes, hun burde have taget imod vaccinen, da hun havde chancen første gang. Særligt fordi hun hver dag arbejder med ældre, som er sårbare og i risiko for at blive meget syge og måske endda dø af covid-19.
Men Hatice Yapici føler, at både hun og plejehjemmets borgere er godt beskyttet af hende og kollegernes ‘nye arbejdsuniform’ og den øgede hygiejne.
“Jeg vil selvfølgelig gerne passe godt på beboerne og mine kolleger. Men vi bruger værnemidler hele tiden, holder afstand og spritter af. Og det gør vi jo for at undgå smitte. Så jeg føler mig ikke som et dårligt menneske, fordi jeg takkede nej til vaccinen første gang,” siger hun.