Sommeren er på vej: Syv gode råd til solbeskyttelse

Det er sundt for kroppen at få en tilpas mængde D-vitamin fra solen, men strålerne kan også efterlade skader på huden. Derfor har Fagbladet FOA samlet tips til, hvordan du bedst beskytter dig mod solen.
i dag kl. 06.41
Solstrålerne kan føles som et varmt kram efter nogle mørke og kolde vintermåneder. I takt med at sommeren nærmer sig Danmark, bliver solskinstimerne flere, og solstrålerne kraftigere.
Hudkræft er den mest udbredte kræftsygdom i Danmark, og det hænger sammen med danskernes solvaner ifølge Berlingske.
Faktisk anslår Sundhedsstyrelsen, at ni ud af ti tilfælde af hud- og modermærkekræft kan forebygges, hvis man får sig nogle sunde og gode vaner, når solens stråler får lov at trænge igennem.
Derfor har Fagbladet FOA talt med Kræftens Bekæmpelse og Forbrugerrådet Tænk og samlet råd til, hvordan du bedst beskytter dig mod solen.
Og de gode råd gælder også for børn. Børns hud er typisk mere følsom, og da den er under udvikling, er det særligt vigtigt, at man beskytter deres hud mod solen, ifølge Peter Dalum, projektchef for Livstilsgruppen hos Kræftens Bekæmpelse.
-
1
Brug solcreme med mindst faktor 30
Solcremen er et godt våben mod solskoldninger, og den skal gerne fiskes frem, hvis du har planer om at være ude i solen i mere end en halv time i tidsrummet 12.00-15.00, da UV-indekset er højest i dette tidsrum.
Derudover er Sundhedsstyrelsen kommet med nye anbefalinger om solbeskyttelse. Tidligere er det blevet anbefalet at bruge en faktor 15, men nu anbefaler styrelsen, at man bruger en solcreme med mindst faktor 30.
Og det gælder uanset om du befinder dig i Danmark eller i Spanien.
”Generelt bruger danskerne ikke den rette mængde solcreme. Derfor er man bedre beskyttet mod solen, hvis man bruger en faktor 30 fremfor en faktor 15,” siger Peter Dalum, der er projektchef for Livstilsgruppen hos Kræftens Bekæmpelse.
-
2
Smør dig ind flere gange og vær gavmild med mængden
Måske du har oplevet at blive solskoldet, selvom du har taget solcreme på. Det skyldes formentlig, at mængden af creme har været for lille, og at du ikke har gjort det af flere omgange.
Ifølge Peter Dalum skal du bruge en hel håndfuld solcreme til din krop. Han tilføjer, at Kræftens Bekæmpelse ikke anbefaler, at man bruger spray-solcreme, da man får en alt for lille mængde beskyttelse til kroppen.
Derudover er du bedre beskyttet mod solen, hvis du smører dig ind flere gange.
”Vi anbefaler, at man smører sig ind to gange med 20-30 minutters mellemrum, før man går ud i solen. På den måde kan man sikre, at man får sig smurt ind steder, som man måske missede i første omgang,” siger Peter Dalum.
-
3
Find Kemiluppen frem
Stine Müller, projektleder hos Forbrugerrådet Tænk Kemi, fremhæver, at hvis man er interesseret i at mindske kroppens eksponering for kemikalier, kan man bruge appen ’Kemiluppen’.
I appen kan du scanne din solcreme for at se, om solcremen indeholder kemikalier, der kan være problematiske for dig eller miljøet.
”Nogle solcremer indeholder for eksempel mistænkt hormonforstyrrende stoffer. Derudover kan man også tjekke, hvorvidt de indeholder parfume eller ej, hvis man ønsker at nedsætte sin risiko for at udvikle parfumeallergi,” siger Stine Müller.
Overordnet er det dog vigtigt at slå fast, at det ikke er den enkelte solcreme, der i sig selv er et problem, og at det er vigtigt at bruge solcreme uanset indholdsstofferne. Ved at vælge solcremer der har Svanemærket, kan man være sikker på, at man får en solcreme, der ikke indeholder hormonforstyrrende stoffer, og som er mindre miljøbelastende, tilføjer hun.
-
4
Prisen afgør ikke effekten
Det er ikke nødvendigvis den dyreste solcreme, der er den bedste.
Det slår både Stine Müller og Peter Dalum fast.
”Hos Forbrugerrådet Tænk laver vi funktionstests af solcremer, og vi ser, at der ikke er nogen sammenhæng mellem pris og solcremens effekt,” siger Stine Müller og tilføjer:
”De billigere solcremer er faktisk oftest uden de stoffer, der kan fremkalde allergi, hvorimod de dyrere solcremer ofte indeholder parfume, hvor man kan risikere at udvikle parfumeallergi.”
Peter Dalum fra Kræftens Bekæmpelse peger også på, at mængden af solcreme er vigtigere end dens faktor. Derfor argumenterer han for, at jo mere en solcreme har kostet, jo mere sparsommelig bliver man måske også med den.
-
5
Brug din foretrukne solcreme
Der er altid et men. Og i denne sammenhæng er det, at det vigtigste er, at du køber den solcreme, som du bedst kan lide.
For både Kræftens Bekæmpelse og Forbrugerrådet Tænk mener, at det vigtigste er, at man faktisk har lyst til at bruge den solcreme, man har og i den rette mængde.
”Det vigtigste er, at du bruger solcreme uagtet faktor og indholdsstoffer. Det gælder om at finde en solcreme, man synes er god, og som man har lyst til at bruge,” siger Stine Müller, projektleder hos Forbrugerrådet Tænk Kemi.
-
6
Tjek UV-indekset
Jo højere UV-indekset er, jo stærkere er solen, og desto større er risikoen for at få en solskoldning.
Derfor anbefaler Peter Dalum, at du skal beskytte dig mod solen, når UV-indekset er over tre.
Indekset er som regel højest i middagstimerne fra klokken 12 til klokken 15.
Du kan downloade og tjekke appen ’UV-INDEKS’, så du kan holde øje med, hvornår du særligt skal beskytte din hud for solen.
-
7
Tag solbeskyttende tøj på og ophold dig i skyggen
Brugen af solcreme er blot et enkelt tiltag, for skyggen er også din ven.
Hvis du har et arbejde, der kræver, at du er meget udendørs, er det godt, hvis du så vidt muligt forsøger at opholde dig i skyggen – særligt i tidsrummet hvor UV-indekset er på sit højeste, anbefaler Peter Dalum.
Men hvis det ikke er til at opdrive en skyggeplads, kan du med fordel tage tøj og en solhat på, der skærmer for solens stråler.