Sket i ugen: Hverdagens eksperter hjælper ældrereformen på vej
Ugens overblik dykker ned i, hvordan medarbejdere kridter banen for ældrereformen. Hvordan beredskabsministeren bliver beredt. Og så skal vi høre om ’verdens bedste Anja ’ med sit særlige øje for alle børn. Velkommen ind.
06. december
Er det ikke som om ugerne i december går endnu hurtigere end i resten af året? I hvert fald synes vi her på Fagbladet FOA, at den første decemberuge er fløjet af sted. Ikke desto mindre har der været smæk på velfærdsnyhederne. Vi har samlet de allervigtigste her, så hæng på.
Ny ældrereform, nye partnerskaber
Det første, vi skal dykke ned i, er den partnerskabsaftale, der skal sikre, at alle de gode ambitioner, man har for ældrereformen, også bliver til virkelighed. Partnerskabsaftalen, som slet ikke er så kedelig, som den lyder, landede i denne uge og sætter navne på, hvilke ledere, medarbejdere, pårørende og repræsentanter fra organisationer, der skal hjælpe kommuner, private leverandører og civilsamfundsorganisationer med at omsætte værdierne fra ældrereformen til ny praksis i ældreplejen.
Tanja Nielsen, formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA, er meget positivt stemt over for de nye partnerskaber mellem ledere og medarbejder i ældreplejen og borgere, pårørende og civilsamfundet.
”Det er så vigtigt, at der kommer et lokalt ejerskab til udvikling på ældreområdet, og jeg ser det som en spændende nytænkning at invitere bredt til at drøfte og tage ansvar for det gode ældreliv i kommunerne,” siger Tanja Nielsen.
Ældrereformen bygger på tre bærende værdier: Selvbestemmelse for den ældre. Tillid til medarbejdere og ledelse. Og tæt samspil med pårørende, lokale fællesskaber og civilsamfund.
Beredskabet underfinansieret
Vi har tidligere rundet beredskabsminister Torsten Schack Pedersen fra Venstre, der var i tvivl om, hvad han egentlig må bestemme over, her i Sket i Ugen. Men måske han begynder at nærme sig?
Mandag får plejehjemmet Bøgeskovhus i Viby i hvert fald fint besøg af ham og repræsentanter fra danske virksomheder, som ministeren mener kan træde til, hvis snestorm, oversvømmelser, strømafbrydelser og telenedbrud rammer. Virksomhedsberedskabet kaldes initiativet, som i praksis betyder, at 200.000 af landets virksomheder skal hjælpe med ressourcer og dermed sikre forsyninger og fornødenheder til plejecentre som Bøgeskovhus. Det skriver Berlingske.
Kommunernes Landsforening (KL) forsøger også at komme på forkant. Her har man lanceret et beredskabsudspil med fem anbefalinger til kommunerne – og til Christiansborg. Blandt andet skal vi investere i nyt specialudstyr, flere fælles øvelser og mere samarbejde, og vi skal styrke uddannelse. Og sidst men ikke mindst, skal der investeres langt mere – fra statens side. For, skriver KL, det danske beredskab er underfinansieret sammenlignet med resten af Europa. Danmark bruger kun 0,0 7 7 procent af landets BNP på beredskabet. Det er det laveste i hele EU.
Vold på plejehjem
En kedelig sag har ramt medierne med Plejehjemmet Skelager, hvor en borger har udsat de ansatte for vold og trusler, skriver Jyllands-Posten. Blandt andet blev en ansat slået i ansigtet bagfra, og herefter forsøgt kvalt med hendes tørklæde.
Det har nu fået Arbejdstilsynet til at give strakspåbud til plejecenteret på grund af gentagne voldelige hændelser rettet mod de ansatte, som plejehjemschefen beklager og kalder for dybt ulykkelig. Men problemet er ikke kun isoleret på Plejehjemmet Skelager.
Sidste år skrev vi her på Fagbladet FOA om, at antallet af voldssager på plejecentre er stigende, og at Arbejdstilsynet sidste år så rekordmange tilfælde, hvor arbejdsmiljøloven var overtrådt, fordi risikoen for vold ikke var tilstrækkeligt forebygget på plejehjem og i hjemmeplejen. Værst stod det til på plejecentre, hvor 41 ud af 393 tilsynsbesøg førte til kritik fra Arbejdstilsynet.
Tak Anja
Fra den ene, lidt hårde ende af velfærds-Danmark til den anden, hvor man ikke kan andet end at smile.
For i Horsens har forældre til en gruppe børn på Højvangskolen skrevet til Horsens Folkeblad, der hver dag i december hylder ’dem, der gør noget ekstra’. I deres skriv roste de pædagogen Anja Clausager Lauritsen, som er ’verdens bedste Anja’, der selv om hun ikke er børnenes klassepædagog længere, følger hun en gang om ugen en gruppe børn i skole, der har det lidt vanskeligt.
”Du har en evne til at møde børn, der har det svært,” lød forældrenes rosende ord, og Anja kvitterede på de søde ord med bevægelse:
”Nu får I mig jo til at græde. Jeg ved slet ikke, hvad jeg skal sige. Jeg kan jo bare godt lide mit arbejde. Børnene går jo lige i hjertet, og jeg kan også lide de voksne.”
Og det er da også lige til at blive rørt over. For Anjas historie indkapsler alt det, mange af jer beskriver, når I fortæller, hvorfor i hver dag giver den en skalle i omsorgssektoren.
Derfor: Tak til dig Anja. Og tak til jer derude på plejecentre, bosteder, brandstationer, dagtilbud og alle I andre. I ved, hvem I er. Det er ikke kun forældrene på Højvangskolen i Horsens, der er taknemmelige.