Sket i ugen:Forgiftning, frygt og farvel - og så giver ny lov håb til Line og andre voldsofre
På årets Lucia-dag – en dag, der bringer lys i mørket – kigger vi tilbage på en uge, der viser, at mørke og triste sager kan sætte dybe spor.
13. december
Et opråb til beredskabsministeren. Et nødråb, der blev hørt af ombudsmanden. Og en tragisk sag fra et plejehjem, der har sat dybe spor.
Vi kommer vidt omkring i denne ugens tilbageblik, hvor vi slutter med at bære lyset frem i et glædeligt gensyn med ”Danmarks ældste Luciabrude”.
Forgiftning, frygt og farvel
På Plejecenter Tirsdalen i Randers har den tragiske forgiftningssag kastet lange skygger.
I sagen, som vi på Fagbladet FOA har skrevet en række artikler om, blev en social- og sundhedshjælper kendt skyldig i fire tilfælde af grov vold - et med døden til følge - og fire drabsforsøg.
Fire beboere kom på hospitalet efter at være blevet forgiftet, hvoraf en døde af forgiftningen.
Til sidst kan jeg bare ikke mere
Jeanett Villumsen, social- og sundhedsassistent
For Jeanett Villumsen, der arbejdede som social- og sundhedsassistent på plejehjemmet, har sagen også haft konsekvenser. Det fortæller hun til TV2 Østjylland:
”Jeg synes, at alle dømmer os medarbejdere, selvom vi intet har gjort. Det er virkelig hårdt at stå i, og vi får at vide fra vores leder, at vi ikke skal stille os frem og sige noget. Men jeg har lyst til at forsvare mig selv og kæmpe for mine kolleger.”
Til sidst bliver presset for stort, og i november 2022 valgte Jeannet Villumsen at stoppe på plejehjemmet.
”Jeg bliver og kæmper. Jeg er en fighter, og jeg har været glad for at være på Tirsdalen. Det er et dejligt sted. Til sidst kan jeg bare ikke mere,” forklarer hun til TV2 Østjylland.
Social- og sundhedsassistenten arbejder i dag i hjemmeplejen.
Striden om beredskabet
På den politiske scene er der gang i diskussionerne om fremtidens beredskab.
Her har beredskabsminister Torsten Schack Pedersen meldt ud, at de verserede forhandlinger om en ny beredskabsaftale handler om at styrke det statslige beredskab, men ikke det kommunale.
Dén udmelding har fået FOA til at sende et brev til Folketingets beredskabsordførere. Heri understreges betydningen af det kommunale beredskab, der rykkede ud over 40.000 gange i 2023 – mere end 100 gange om dagen.
”Det er de 32 kommunale beredskaber, der rykker ud, når borgerne er i nød, når klimaet bliver voldsomt, når brande opstår og når trafikulykker rammer på de danske veje. Og lige præcis de borgernære kommunale beredskaber har i den grad brug for at blive styrket og omfattet af en samlet national strategi,” lyder opfordringen til beredskabsordføreren.
Udover FOA er Det Offentlige Beredskabs Landsforbund og Deltidsansatte Brandfolks Faglige Organisation afsendere på brevet.
FOAs nødråb er blevet hørt
”Jeg kan kun være enig i, at der er grund til at se med stor alvor på de aktuelle sagsbehandlingstider.”
Sådan siger Folketingets Ombudsmand efter at have undersøgt Erstatningsnævnet sagsbehandlingstider. En undersøgelse, der blev igangsat efter FOAs nødråb.
Forbundet havde konstateret, at en række medlemmer måtte vente meget længe på at få afsluttet deres sager i Erstatningsnævnet, efter at de var blevet overfaldet på deres arbejde.
Den opfattelse dokumenterede FOA gennem en håndfuld konkrete sager – heriblandt det overfald, som social- og sundhedsassistentelev Line Andersen var ude for, da en plejehjemsbeboer med Alzheimer overfaldt hende.
Hendes sag afgøres formentlig næste år – og til den tid vil hun have ventet mere end 30 måneder på det endelige svar.
På Fagbladet FOA fortalte vi også om den nordjyske social- og sundhedsassistent Helle Bagh Jensen, som i februar 2023 fik et brud på en lillefinger, da hun blev overfaldet af en alkoholdement plejehjemsbeboer. Det var et kompliceret brud – og i mandags måtte hun lade fingeren amputere. Ligesom Line Andersen afventer hun også Erstatningsnævnets endelige afgørelse.
Ombudsmanden har nu givet Justitsministeriet en frist frem til 1. maj til at komme med en orientering om, hvordan sagsbehandlingstiderne forkortes.
Samtidig træder der nu en ny lovgivning i kraft 1. januar. De nye regler betyder, at sosu-ansatte, pædagoger og andre omsorgsmedarbejdere ikke længere henvises til Erstatningsnævnet, når de overfaldes på jobbet. Deres sager skal håndteres af en ny voldsskadeforsikring.
En fest for lyset
Og til sidst en lille fortælling om Santa Lucia. På Folkekirkens hjemmeside kan man læse, at Luciadag oprindeligt er en fest for den katolske helgen Santa Lucia, hvis navn betyder 'lys'.
I Danmark er traditionen med dens lys og sang den 13. december blevet en del af adventstiden, og hvert år går børn Luciaoptog i skoler, børnehaver, kirker, på plejehjem og mange andre steder.
For efterhånden et par år siden lavede vi på Fagbladet FOA denne skønne reportage om ”Danmarks ældste Luciabrude” fra plejecentret Bryggergården.
"Nu bæres lyset frem
stolt på din krone
rundt om i hus og hjem
sangen skal tone
Nu på Lucia-dag
hilser vort vennelag
Santa Lucia, Santa Lucia"