Regeringen vil indføre coronapas på sygehuse, plejehjem og bosteder

Statsminister Mette Frederiksen (S) rettede igen en appel til sundhedspersonalet. "Danmark har brug for jer. Igen," sagde hun.  Olaffur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

Coronapas skal indføres på sygehuse, plejehjem og bosteder. Sådan lød det på et pressemøde i Statsministeriet, hvor Mette Frederiksen pressede hårdt på vaccinetilslutningen og anerkendte, at vi har et ligelønsproblem i Danmark. 

08. november 2021

Coronasmitten skal ned. Og derfor vil regeringen nu indføre coronapas, ikke kun på restauranter og i kulturlivet, men også på sygehus, plejehjem og på bosteder. 

"Det var forventet, at smitten ville stige, men det er gået hurtigere end forventet," sagde statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde mandag aften om coronapandemiens tredje bølge, hvor der inden for den seneste uge alene er 16.000 bekræftet smittede med coronavirus i Danmark. 

Samtidig er antallet af indlagte steget med 22 procent og sygehuskapaciteten er mere bekymrende end under de tidligere bølger, understregede Mette Frederiksen på pressemødet, hvor hun udtrykte bekymring over, at der mandag var over 300 indlagte med coronavirus, og smitte- og indlæggelsestallene er højere nu end ved samme tid sidste år.

Aftale erstatter lov om test: Her er, hvad du skal vide

Immuniteten sættes ned

Og for at begrænse smitten ønsker regeringen nu at genindføre coronapas på udvalgte steder. Indførelsen af passet kræver, at sygdommen igen klassificeres som en samfundskritisk sygdom, og dermed at den ophøjes til det øverste niveau, og at der ikke er et flertal imod det i Folketingets epidemiudvalg, som mødes tirsdag.

"Krav om coronapas for besøgende på botilbud, plejecentre og sygehuse skal gælde for at passe på vores sårbare og udsatte borgere," understregede sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

Og derfor skal der ikke lige som i udelivet først stilles krav om coronapas, når der er samlet 200 mennesker indendørs og 2.000 udendørs, men kravet her skal gælde uanset, hvor mange mennesker der er samlet. 

Som noget nyt bliver coronapas på baggrund af immunitet desuden sat ned fra 12 til seks måneder, og krav om coronapas vil fremover gælde fra 15 år og ikke 16, som det har heddet hidtil. 

"Vi kan leve med coronapasset. Det giver en tryghed, når man går i biografen eller til koncert. Coronapasset er også nemt at håndtere for erhvervslivet. Men det bliver mere besværligt nu for jer, der ikke er vaccineret. Sådan synes jeg også, det skal være," sagde Mette Frederiksen.

Snart kan ansatte coronateste sig selv på plejehjem og i hjemmeplejen

Appel til de sundhedsansatte

Både Mette Frederiksen, Magnus Heunicke, Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm og Statens Serum Instituts Henrik Ullum udtrykte fra talerstolene bekymring over de seneste smittetal og understregede, at vi skal passe på, at sundhedsvæsenet ikke knækker. 

Men det kræver en ekstra indsats, lød det fra statsministeren. Både i forhold til, at de, der stadig er uvaccinerede, lader sig vaccinere. Og at sundhedspersonalet igen giver noget ekstra. 

"Jeg beder jer om – ikke bare at yde en indsats – for det gør I fuldt ud allerede. Men også en ekstra indsats. Igen. For Danmark har igen brug for jer," sagde hun. 

Testindsatsen udvides – og næsetesten bliver mildere

Rekruttering er et problem

Der bliver løbet stærkt på hospitalsgangene, og der mangler personale, anerkendte hun. 

"Mange steder er det allerede nu svært at få vagtplanerne til at hænge sammen. Det kan et pressemøde ikke ændre på, men jeg vil alligevel gerne rette en appel til jer, der arbejder i sundhedsvæsenet," sagde Mette Frederiksen og nævnte, at hun godt ved at medarbejderne er frustrerede.

"Ikke bare over løn- og arbejdsvilkår, men også over den udvikling I mange steder oplever. At der er blevet mindre tid til det, der er det vigtigste, tid med patienter, omsorg og kvalitet i behandlingen," sagde hun og spurgte, hvordan vi skal rekrutterer flere dygtige unge til omsorgsopgaverne, også i fremtiden. 

"Hverken det spørgsmål, eller udfordringer i forhold til ligeløn kan løses så hurtigt, som det bliver efterspurgt. Men vi er i gang, og derfor beder vi også om jeres tålmodighed."

Fortryder du

Og lige præcis det spørgsmål blev grebet fra salen, da pressemødets første del var afsluttet. For hvorfor greb regeringen for to måneder siden ind i sygeplejerskekonflikten? Fortrød hun det mon nu, hvor der var frustration og træthed og en manglende lyst til at tage ekstra vagter?

"Der har været gennemført besparelser igennem mange år i velfærdssamfundet. Vi kan ikke gøre det hele på en gang, heller ikke med hensyn til lønnen. Jeg anerkender at der er et problem med ligeløn i Danmark, vi ved godt, hvad der er af problemer. Og nu er vi et sted, hvor indlæggelserne stiger hurtigt. Vi bliver nødt til at løfte en appel. Igen."