Råb og afmagt fyldte for meget i hverdagen: Janne fandt en løsning, der skaber arbejdsglæde

Janne Altenburg gik til ledelsen med en mission - medarbejderne skulle have et kompetenceløft. Privat

Beboerne på plejecentrene stiller andre krav end tidligere. Vil man fastholde medarbejderne og styrke arbejdsglæden, skal der ske et kompetenceløft, mener fællestillidsrepræsentant i Jammerbugt Kommune.

14. maj

"Det kan være svært at håndtere en beboer, som sidder og råber i otte timer, eller som overfuser én,” siger Janne Altenburg, fællestillidsrepræsentant for plejecentre i Jammerbugt Kommune:

”Men hvis medarbejderne forstår, hvad der kognitivt sker hos beboeren, skaber det en større forståelse og mere rummelighed."

Det var med den problemstilling for øje, Janne Altenburg deltog i en linjeuddannelse for landets fællestillidsrepræsentanter i juni 2024. Her var et af temaerne, hvordan man via kurser og uddannelser kan styrke medarbejdernes kompetencer og øge fastholdelsen.

Nye udfordringer

Hvor de ansatte tidligere primært tog sig af plejeopgaver og sørgede for, at beboerne fik noget at spise, møder de nu i langt større udstrækning ældre med depression eller demens. Og det kan være svært at håndtere, hvis man ikke har de rette værktøjer.

"Nogle seniorer fortalte mig, at de gik hjem fra arbejde med en følelse af nederlag. Det var en af de faktorer, der gjorde, at de ønskede at trække sig tilbage," fortæller Janne Altenburg:

”At øge deres kompetencer vil være til glæde for både beboerne og medarbejderne. Mere end halvdelen af de ansatte på plejecentrene er seniorer, og kommunen har jo ikke lyst til at mangle alle de hænder om få år.”

Perfekt timing

Efter fem dages intens læring vendte Janne Altenburg fuld af begejstring hjem med en plan for, hvordan Jammerbugt Kommune skulle få hende og hendes kollegaer på kursus.

Som det første tog hun fat i de lokale tillidsrepræsentanter og arbejdsmiljørepræsentanter på kommunens plejecentre.

"Det er jo vigtigt at have sit bagland med sig – og de gav mig deres fulde opbakning," fortæller hun.

I den nye ældrereform handler det om at møde den enkelte beboer. Det kræver en kulturændring, og at vi har kompetencerne til det.

Janne Altenburg, fællestillidsrepræsentant for plejecentre i Jammerbugt Kommune

I første omgang var økonomien en udfordring, men snart viste det sig, at timingen alligevel var god.

Ved lidt af en tilfældighed havde den lokale FOA-fagforening, FOA Nordjylland, nemlig gang i et projekt, hvor den kom ud og informerede ledelsesgruppen for plejecentrene om mulighederne for uddannelse og kurser, og hvordan man kunne søge om økonomisk støtte til det.

"Det kunne ikke passe bedre, at de kom ud til ledelsesgruppen på netop det tidspunkt. FOA klædte også mig og de lokale tillidsrepræsentanter på i vores argumentation overfor lederne,” fortæller Janne Altenburg.

Og pludselig gik det stærkt.

Stor begejstring hos alle

I begyndelsen af 2025 kontaktede områdelederen Janne Altenburg og fortalte, at der ville blive tilbudt et sammensat kursus i ’Neuropædagogik som redskab i pædagogisk arbejde’ og ’Low Arousal’.

"Det var helt fantastisk. Lederne var blev inspireret af vores behov, og FOA havde vist dem, hvordan det kunne finansieres, og så gik det igennem,” siger Janne Altenburg:

”I den nye ældrereform handler det om at møde den enkelte beboer. Det kræver en kulturændring, og at vi har kompetencerne til det. Et kursus gør det ikke alene, men det er et vigtigt skridt på vejen.”

Kurserne er allerede afholdt og mødt med stor begejstring blandt både ansatte og ledere.

Hvad lærer man?

’Neuropædagogik som redskab i pædagogisk arbejde’

Her får du et indblik i hjernens funktioner og sanseintegration. Du lærer at tage afsæt i den enkelte borgers behov, forudsætninger og udviklingsmuligheder i tilrettelæggelsen af det pædagogiske arbejde samt at reflektere over betydningen af din egen adfærd i samspillet.

På den måde kan du også videregive relevante observationer til kolleger, pårørende og andre professionelle omkring borgeren.

’Low Arousal’

Du lærer, hvordan du gennem forståelse og ikke-konfronterende tilgang kan skabe gode relationer til borgere med kognitive udfordringer og udadreagerende adfærd. Målet er at skabe trivsel og undgå unødvendige konflikter og magtanvendelser.

Du får kendskab til de grundlæggende principper i Low Arousal og lærer at se problemskabende adfærd som borgerens måde at håndtere svære situationer på.

Med viden om følelser og selvkontrol lærer du at opdage og håndtere, når borgerens spændingsniveau (arousal) er for højt eller for lavt.

Økonomien rakte ikke til, at alle kunne deltage, men de positive erfaringer har ifølge Janne Altenburg betydet, at kommunen ikke vil udelukke, at der kan komme et nyt kursus til efteråret.

"Det her forløb har givet mig blod på tanden til at kæmpe de her kampe. Hvis man kan gøre noget for, at nogen går hjem fra arbejde og tænker, at det har været en fed dag frem for en dag fyldt med nederlag – så er det det hele værd," understreger hun.

Læs mere på foa.dk


Fagbladet anbefaler