På søndag skifter vi til sommertid: Det skal du vide om vagten

Hvis der ikke er klare praksisser for, hvordan vagtplanlægningen ser ud, når weekendvagten bliver ramt af sommertidsskiftet, er der god grund til at tjekke op på det inden den planlagte vagt. Canva

Er du en af dem, der har nattevagten natten til søndag, skal du være opmærksom på sommertid. 

26. marts

Det er blevet lysere – og i længere tid, hvor dagen er tiltaget med næsten seks timer siden vintersolhverv i december.

Det betyder, at vi er nået det tidspunkt på året, hvor vi skal stille viseren en time frem, fordi vi går fra vinter- til sommertid.

Det sker klokken to natten mellem lørdag den 30. marts og søndag den 31. marts, hvor vi springer en time over og går direkte fra klokken to til tre.

Det kan have betydning for dig, der skal arbejde den nat.

To mulige løsninger

Typisk vil din arbejdsgiver fastholde, at du skal arbejde det samme antal timer som oprindeligt planlagt – har du dermed ni timer i vagtplanen og plejer at gå hjem klokken seks, skal du blive til klokken syv i stedet den 31. marts.

Dog har din arbejdsgiver også mulighed for at gemme den ekstra times arbejde og planlægge den en anden dag. Det fortæller konsulent i FOA Overenskomst, Rikke Skovsgaard Lentz.

”Hvis du ikke bliver pålagt at arbejde det sædvanlige antal timer og dermed har en time kortere vagt, skal du afvikle timen på et andet tidspunkt eller afspadsere timen efter reglerne,” siger hun.

Du kan dermed have fri på to forskellige tidspunkter på søndag – så hvis det ikke allerede er aftalt på forhånd med din leder eller vagtplanlæggeren, er det en god idé at lægge vejen forbi, så der er helt styr på vagtskemaet, når vi går ind i sommertid.