Op til 32.000 kroners forskel:Tjek lønnen i regionerne her

Der er markante forskelle på, hvor meget lokalløn regionerne giver deres ansatte på FOA-overenskomst. Tjek selv i kortet herunder.

i dag kl. 13.56

Mere end 32.000 kroner. Så stor var forskellen i lokalløn på den region, som gav mest, og den, der gav mindst til deres pædagogiske assistenter, når man ser på hele 2024.

For omsorgs- og pædagogmedhjælpere var forskellen knap 25.000 kroner.

Også på sygehusene var der væsentlige forskelle. Næsten 22.000 kroner for social- og sundhedsassistenter og knap 29.000 kroner for portører.

Til gengæld er forskellene knap så iøjnefaldende - under 10.000 kroner for hele året - blandt husassistenter og erhvervsuddannede serviceassistenter.

Det viser Fagbladet FOAs gennemgang af løndata fra Kommunernes og Regionernes Løndatakontor.

Her er forskellene mest markante

På kortet ses, at pædagogiske assistenter i Region Sjælland sidste år i gennemsnit fik 3.506 kroner om måneden i lokalløn, mens omsorgs- og pædagogmedhjælpere fik 2.780 kroner. Det er betragteligt mere end de to faggrupper fik i de øvrige fire regioner.

LÆS OGSÅ Fagbladet FOAs tema om lokalløn

I den anden ende af skalaen finder man Region Nordjylland, hvor pædagogiske assistenter og omsorgs- og pædagogmedhjælpere i snit fik henholdsvis 814 og 715 kroner i lokalløn om måneden. Det vil sige, at medarbejderne dér må nøjes med over 2.000 kroner mindre end deres kolleger i Region Sjælland.

”Det er rart at vide, at vi faktisk ligger i toppen, for mange kan have en fornemmelse af, at vi nærmest aldrig bliver tilgodeset,” siger Michael Leif Clemmensen, pædagogisk assistent og tillidsrepræsentant på bostedet Bo og Naboskab Sydlolland.

Er du ansat i en kommune?

Så kan du tjekke lokallønnen i de artikler, som vi kom med tidligere på arbejdet.

Der er forskellige artikler til dig, der er ...

Han peger på to forklaringer på den relativt høje lokalløn i regionen:

For det første er medarbejderne blevet bedre til at synliggøre de særlige kompetencer, de bringer med sig, og argumentere for, at de bør udløse lokalløn. For det andet er ledelsen blevet mere imødekommende ved forhandlingsbordet, fordi man ønsker at styrke fastholdelsen af medarbejdere.

”Som medarbejder skal man passe på med at tænke, at en særlig kompetence bare er ’en del af jobbet’. Heldigvis oplever jeg, at flere og flere bliver gode til at finde de stærke argumenter for, hvorfor deres indsats skal belønnes – og det gør vores arbejde ved forhandlingerne lettere,” siger Michael Leif Clemmensen.

Sådan gjorde vi

Kortet er lavet på baggrund af data fra Kommunernes og Regionernes Løndatakontor (KRL) for 2024. Tallene beror på ordinære ansættelser.
Bemærk, at ambulancepersonalet ikke er med i opgørelsen.
Det skyldes, at der er regionale forskelle på, hvordan lokale tillæg figurerer i statistikken. En sammenligning på tværs vil derfor give et misvisende billede.

Fagbladet anbefaler