Nervøs på internettet: Gratis kursus hjælper dig

Det gratis it-kursus henvender sig til alle, der vil klædes på til at klare hverdagens og arbejdslivets digitale udfordringer. På Vestegnens HF & VUC er der eksempler på, at både rengøringsassistenter, sosu-ansatte og tekniske servicemedarbejdere har taget imod tilbuddet. Colourbox

Den teknologiske udvikling udfordrer hver femte dansker. Nu kan du – alene eller sammen med kollegerne – lære at klare den digitale virkelighed både derhjemme og på jobbet.

12. september

Hvordan bestiller jeg tid hos lægen? Hvordan tjekker jeg breve fra kommunen på borger.dk? Hvordan tjekker jeg køreplanen og bestiller billetter? Hvordan bruger jeg MitID, når jeg skal i netbanken? Og hvordan klarer jeg mit arbejde, når jeg skal på telefonen for at kende mine opgaver? 

Det er blot en håndfuld af de spørgsmål, mange slås med at få svar på i en verden, der bliver mere og mere digital. 

Det gælder ikke mindst her i Danmark, som bliver anset for at være det mest digitaliserede land i hele verden. 

Verdens bedste tilbud

Det er dog ikke alle, der har fundet sig til rette i den virkelighed. Ifølge Danmarks Statistik har næsten hver femte dansker – helt præcist 18 procent – digitale udfordringer.

Men nu er håb for dig, der har brug for hjælp.

Over hele landet kan alle over 25 år nu ganske gratis tilmelde sig et kursus, der hedder FVU Digital. Her bliver du klædt på, så du – som minimum – har de grundlæggende færdigheder til at begå dig i den digitale verden.

Det er de lokale centre for voksenundervisning – også kendt som VUC – der står for kurset, som i denne artikel i Uddannelsesbladet kaldes ’verdens bedste uddannelsestilbud’. 

Meget fleksibelt 

Den vurdering er Tue Sanderhage, der er direktør for Vestegnens HF og VUC, enig i. Og det skyldes ikke kun, at der er gratis adgang til FVU Digital. Det skyldes blandt andet også, at kurserne er meget fleksible. 

”Man kan både følge et forløb, hvor man ikke kender de andre kursister. Men man kan også foreslå sine kolleger at danne et fælles hold og bede den lokale VUC gennemføre undervisningen på arbejdspladsen,” siger Tue Sanderhage og tilføjer:

”Hos os har vi eksempler på, at både rengøringsassistenter, social og sundhedsansatte og tekniske servicemedarbejdere har valgt den mulighed. Og vi har både tosprogede og etniske danskere på holdene.”

Derudover er der også sikkerhed for at komme på et hold, der er så tæt som muligt på at matche den enkeltes færdigheder.

”Når man er tilmeldt, tager vi en grundig samtale med hver enkelt for at finde det relevante trin, den pågældende skal starte på,” forklarer Tue Sanderhage.

FOA: En enestående mulighed

Et trin er bygget op over 20 til 30 lektioner á 60 minutter – og når man har bestået et trin, kan man fortsætte på det næste, indtil man er i mål. 

FVU Digital har eksisteret siden 2019, hvor tilbuddet blev født som led i en trepartsaftale. Dengang var tilbuddet målrettet fok i beskæftigelse, før det året efter blev det udvidet til også at omfatte ledige.

Men med virkning fra i år gælder det altså alle over 25 år, og i FOA er Pia Heidi Nielsen, der er formand for Kost- og Servicesektoren, fuld af lovord:

”Vi ved, at der er flere af vores medlemmer, der føler sig fremmede i den digitale verden og skal kæmpe for at følge med. Ikke bare i hverdagen, men også på jobbet. Det digitale er overalt – selv når de skal tage stilling til en ny overenskomst,” siger Pia Heidi Nielsen og fortsætter:

”Det er lige før, at de digitalt fortabte kan sidestilles med mennesker, der er ordblinde. Man risikerer at blive koblet af, hvis man ikke kan følge den digitale udvikling.”

Sådan tilmelder du dig

På Vestegnens HF og VUC er direktør Tue Sanderhage enig i det perspektiv. 

”Ligesom man kan ikke gå ned af en trappe, hvis man ikke har ben, kan man ikke begå sig i samfundet i dag, hvis man ikke er digital. Det kan i værste fald koste jobbet, hvis eksempelvis en rengøringsassistent eller social- og sundhedsvikar ikke kan klikke sig frem til de opgaver, de har hos en borger,” siger VUC-direktøren.

- Man tilmelder sig via en hjemmeside. Men det er jo ret spøjst i netop dette tilfælde. For hvad nu, hvis man ikke kan det?

”Ja, det er da en god pointe. Men så må man spørge om hjælp. Og det behøver man ikke være flov over.” 

Du kan selv tilmelder dig her. Hvis du har brug for hjælp, kan du gå til din tillidsrepræsentant eller leder eller kontakte det nærmeste center for voksenundervisning (VUC).  

Så mange er digitalt udfordrede

En opgørelse fra Digitaliseringsstyrelsen fra første kvartal 2024 viser, at 5.232.180 millioner borgere er tilmeldt Digital Post, mens 287.302 er fritaget.

Ifølge Danmarks Statistik er 18 procent af de 15-89-årige digitalt udfordrede på den ene eller anden måde. Det svarer til næsten 900.000 personer. Det er danskere, der enten selv vurderer, at de slet ikke eller kun i mindre grad er rustet til at bruge internettet med deres nuværende digitale færdigheder, eller personer, der ikke ved, hvordan man installerer en app.

Andelen af udfordrede personer stiger med alderen og er lavest blandt personer under 45 år. For 75-79-årige er det halvdelen, der er digitalt udfordret.

Otte procent af danskere over 18 år har opgivet at få en offentlig ydelse, fordi kontakten var digital. Det svarer til lidt mindre end 400.000 danskere, viser en undersøgelse fra marts i tænketanken Mandag Morgen.

Kilde: Uddannelsesbladet.dk