Nedlagt af senfølger efter Covid19:Anni måtte slås for at få sin seniorpension
Pædagogmedhjælper Anni Pedersen fik sin seniorpension efter to afslag, hvor myndighederne overså vigtige oplysninger. Nye tal viser, at hun langt fra er alene.
20. november
Anni Pedersen regnede det nærmest som en formsag, da hun søgte om seniorpension.
De følgeskader, hun havde døjet med efter en omgang Covid-19 i foråret 2022, var så massive, at den dengang 61-årige pædagogmedhjælper ikke længere kunne fortsætte i sit job.
”Jeg var helt færdig. Og sådan er det stadig. Jeg er langt fra den gamle Anni, der havde en dejlig hverdag i vuggestuen og var socialt aktiv i fritiden. Nu kan jeg sidde hjemme og hækle mus til syge børn eller til nød gå en lille tur med min datters og svigersøns hundehvalp et par gange om ugen,” siger hun.
Tidligt i forløbet var Anni Pedersens læge enig i, at hun næppe ville få det bedre. Men udtalt træthed, manglende overskud, koncentrationsbesvær, ufrivillige rystelser og nedsatte kræfter var ikke nok til at overbevise Seniorpensionsenheden.
”Vi vurderer, at din arbejdsevne ikke er varigt nedsat til højst 15 timer om ugen i dit seneste job,” lød begrundelsen, som hun modtog i juni sidste år.
Afslag på mangelfuldt grundlag
Afslaget slog hårdt. Anni Pedersen blev både overrasket og ked af det.
Diana Dittmer, socialrådgiver i FOA Randers, har haft flere lignende sager og hun anede hurtigt, at Seniorpensionsenheden næppe havde læst og forstået de journaler og lægeudtalelser, der lå som dokumentation i Anni Pedersens sag.
Ifølge Diana Dittmer var afslaget truffet på det, der kaldes ’uoplyst grundlag’. Hun påpegede derfor fejlene i en klage til Seniorpensionsenheden.
Her fastholdt man dog afslaget.
Og derfor gik Diana Dittmer videre til Ankestyrelsen og tilføjede nye oplysninger fra Senfølgeklinikken, som bekræftede vurderingerne af Anni Pedersens helbred.
Jeg oplevede det som en anerkendelse af, at det ikke var mig, der var galt på den. At jeg virkelig var syg.
Anni Pedersen, pædagogmedhjælper
Kæmpe lettelse at få medhold
Dét virkede. I december sidste år hjemviste Ankestyrelsen sagen og meddelte Seniorpensionsenheden, at den skulle vurdere Anni Pedersens ansøgning for tredje gang.
Mindre end måned senere – 5. januar i år – besluttede Seniorpensionsenheden at give Anni Pedersen medhold.
Det skete på baggrund af nye oplysninger fra hendes fysioterapeut, Randers Sundhedscenter og Senfølgeklinikken. Oplysninger, som Seniorpensionsenheden ikke selv havde indhentet, selvom myndigheden – som et helt grundlæggende princip i vores forvaltningsret – er forpligtet til det.
”Det var en kæmpe lettelse at få medhold. Jeg oplevede det som en anerkendelse af, at det ikke var mig, der var galt på den. At jeg virkelig var syg,” siger Anni Pedersen.
Faktatjekker alt
I FOA Randers er socialrådgiver Diana Dittmer ikke lettet. Hun er skuffet og ærgerlig over et forløb, som på ingen måde har overrasket hende.
”Det er Seniorpensionsenhedens opgave at tjekke og indhente de oplysninger, som de kun fik kendskab til med hjælp fra os. Sådan skal det ikke være,” siger socialrådgiveren.
Hun har for længst vænnet sig til at faktatjekke samtlige af de oplysninger, hun ser i afgørelser fra Seniorpensionsenheden og kan dokumentere, at Anni Pedersens sag ikke er usædvanlig.
Selv om hun langt fra anker alle afslag, har FOA Randers således fået medhold i fem af de 13 afslag på seniorpension, afdelingen har bidraget til at anke i 2023 og 2024. Og to af de sidste otte sager er endnu ikke afgjort.
Nye tal afslører flere fejl
Fagbladet FOA har bedt Ankestyrelsen redegøre for baggrunden for de afslag, der er givet i perioden 2023 og 2024. Tallene viser, at der i stigende grad gives afslag på grund af fejl i Seniorpensionsenheden og i strid med loven om seniorpension.
Tallene afslører, at Ankestyrelsen i 2023 ændrede ét afslag med henvisning til det, der kaldes ’retsanvendelse’. Det betyder, at Seniorpensionsenhedens afslag blev truffet uden lovhjemmel. I de første 10 måneder af 2024 er dette tal steget til 15.
Ankestyrelsen oplyser også, at man i 2023 hjemviste 19 sager til ny behandling, fordi afslagene var givet uden hensyn til alle sagens relevante oplysninger. I 2024 er dette antal foreløbigt oppe på 35.
Derudover viser tallene, at Ankestyrelsen i 2023 hjemviste 60 sager til Seniorpensionsenheden, fordi afgørelserne var truffet på et ’uoplyst grundlag’. I 2024 er dette tal foreløbigt steget til 132. Det betyder, at Seniorpensionsenheden har undladt at indhente relevante oplysninger, eksempelvis nye lægelige vurderinger.
I alle tre opgørelser skal tallene ses i forhold til, at Ankestyrelsen i 2023 behandlede 1.564 sager, mens man i 2024 foreløbig har behandlet 954 sager. Der er altså tale om en stigning på trods af færre sager.
Som myndighed har Seniorpensionsenheden pligt til at oplyse en sag tilstrækkeligt, inden der træffes afgørelse. Denne pligt, kendt som ’officialprincippet’, er et grundlæggende princip i forvaltningsretten.
De nye tal fra Ankestyrelsen afslører dog ikke præcist, hvorfor Seniorpensionsenhedens afslag er blevet underkendt eller hjemvist.
Oplever det som en tendens
”Til eksempel ser vi ofte afslag, der begrundes med, at man afventer svar på en lægebehandling, som jeg finder ud af, at borgeren allerede har fået foretaget. De oplysninger undlader Seniorpensionsenheden at indhente, før det gives afslag,” fortæller Diana Dittmer om nogle af de eksempler på fejl fra Seniorpensionsenheden, som hun afslører.
”Jeg oplever, der er tale om en tendens,” siger hun.
Den opfattelse understøttes af tal fra Ankestyrelsen, som Fagbladet FOA har fået aktindsigt i.
De viser, at der fra 2023 til 2024 er sket en voldsom stigning i de sager, hvor Ankestyrelsen har ændret eller påtalt mangler i Seniorpensionsenhedens afgørelser.
Det gælder ikke mindst sager, hvor der er givet afslag uden hensyntagen til alle sagens kendte oplysninger.
Altså sager, hvor der simpelt hen er givet afslag på et grundlag, der ikke var hjemmel for i loven.
Og sager, hvor der ikke er indhentet nye, relevante oplysninger. Alene her er der tale om en fordobling fra 60 hjemviste sager i 2023 til 132 i de første 10 måneder af 2024.
Vink med en vognstang
I FOA er fagpolitisk ordfører Maria Klingsholm langt fra imponeret over, at der bliver givet forkerte svar til nogle af de mennesker, der er slidt ned og virkelig har brug for at gå ned i tid eller ligefrem trække sig helt tilbage fra arbejdsmarkedet.
”Seniorpensionsenhedens fornemste opgave er at træffe afgørelser på et oplyst grundlag. Det er virkelig kritisabelt, når det ikke sker,” siger Maria Klingsholm.
Hun har derfor en klar opfordring til den socialdemokratiske beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen, som onsdag eftermiddag er indkaldt til samråd i Folketinget. Her skal hun blandt andet svare på, om regeringen vil sikre, at nedslidte borgere får den pension, de har ret til – uden først at skulle igennem en lang og nedslidende proces.
”Det her er endnu et meget kraftigt vink med en vognstang om, at myndighederne skal overholde deres undersøgelsespligt og oplyse sagerne tilstrækkeligt, inden de træffer afgørelse. Det håber jeg ministeren understreger over for myndighederne,” siger Maria Klingsholm.
Sygemelder sig ikke for sjov
Netop det vink er også årsagen til, at Anni Pedersen har valgt at fortælle sin historie. Hun håber, at den kan stå som et eksempel på, at man ikke sygemelder sig for sjov.
”Jeg savner børnene. Jeg savner samtalerne med forældrene. Jeg savner kollegerne. Men jeg har opgivet den lille drøm, jeg havde om at vende tilbage til vuggestuen nogle få timer om ugen og fortælle historier for børnene. Da jeg besøgte min gamle arbejdsplads, fik jeg hjertebanken efter bare 10 minutter og måtte gå.”
Pres på seniorpensionen
Den snart fem år gamle mulighed for at søge seniorpension er målrettet de lønmodtagere, der har været tilknyttet arbejdsmarkedet i 20-25 år, har mindre end seks år til de kan gå på folkepension og på grund af nedsat arbejdsevne højest kan arbejde 15 tier om ugen i deres seneste job.
Til nytår er ordningen fem år gammel. Den kom under pres, da SVM-regeringen ved sin tiltrædelse i 2022 meddelte, at den ville forringe seniorpensionen og lægge den sammen med arnepensionen.
Det forslag blev droppet efter voldsom modstand, men siden er det blevet sværere at opnå seniorpension. Senest har TV2 fortalt, at hver tredje ansøger får afslag – også selv om egen læge har erklæret, at der ikke er udsigt til øget arbejdsevne.
Hver femte af de afviste får senere medhold efter at have klaget over afgørelsen i Seniorpensionsenheden.
På baggrund af de nye tal har SF's Karsten Hønge kaldt beskæftigelsesministeren i samråd.